石蠶健康問題

作者: alfonsol 發表于 2013-5-15 14:24:48
1376 7
石蠶健康出問題,葉開始連續枯萎,根莖傾斜及變軟,請教如何處理,謝謝。
N-Blythe 發表於 2013-5-15 14:33:38 |顯示全部樓層
下面葉子老化,不用担心!
根莖傾斜及變軟是否缺水?
回復

alfonsol 發表於 2013-5-15 14:43:12 |顯示全部樓層
請問如何得知石蠶年紀?與葉老化有關係嗎?這代表它環有生長能力嗎?可能給水太多,正在制水中。
回復

金剛 發表於 2013-5-15 16:10:43 |顯示全部樓層
alfonsol 發表於 2013-5-15 14:43
請問如何得知石蠶年紀?與葉老化有關係嗎?這代表它環有生長能力嗎?可能給水太多,正在制水中。 ...

有時候寶石蘭的匍匐莖忽然在中間某些地方變乾,然後乾枯位置以上整枝掉落,這可能是由於植株不夠空間生長,需要換盆。換盆後不宜按壓土壤,使之能保持疏鬆透氣。
回復

vaniza小馬 發表於 2013-5-15 23:28:13 |顯示全部樓層
石蠶要陰同埋要涼同通風, 夏天先至會生得好
回復

B17 發表於 2013-5-17 12:50:40 |顯示全部樓層

以前種過兩枝,兩年後變左十幾枝

淺盆,碎炭墊底(蘭石陶粒應該都得),水苔,好粗生,唔好曬,冇晒水都唔會死,匍匐生長,唔洗搵野撐住佢,莖部掂到植料會生根

回復

alfonsol 發表於 2013-5-18 10:31:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2013-5-17 12:50
以前種過兩枝,兩年後變左十幾枝

淺盆,碎炭墊底(蘭石陶粒應該都得),水苔,好粗生,唔好曬,冇晒水都唔會 ...

多謝提點,請問假如唔用支撐, 枝幹會否太重而下墜並向橫發展? 此外花期過後凋謝花枝可全剪掉嗎? 可否用赤玉土 / 鹿沼土代替蘭石?
回復

B17 發表於 2013-5-18 14:55:25 |顯示全部樓層
alfonsol 發表於 2013-5-18 10:31
多謝提點,請問假如唔用支撐, 枝幹會否太重而下墜並向橫發展? 此外花期過後凋謝花枝可全剪掉嗎? 可否用赤 ...

自己D花都未種掂,點敢提點人 分享下經驗而已

石蠶本來就係匍匐生長,向橫發展好正常,凋謝花枝當然可以剪
碎炭/蘭石/陶粒用黎防止盆底積水,我未用過赤玉土 / 鹿沼土,唔知佢個地效果如何
我估如果水苔唔厚,寸半左右,連碎炭/蘭石/陶粒都可以唔用
回復