發唔出

作者: ronson 發表于 2008-6-10 20:13:25
1340 14
前後二次,第一次初初學種迷岩大約一年前.
第二次較早時ah kong分享的也失販23/5到現在冇反應
魚骨頭都發唔出芽,真是失敗,証明我同佢有緣冇份
唉.................................又一次緣盡.
vicky 發表於 2008-6-10 20:15:48 |顯示全部樓層
吾關事呀﹐我的魚骨頭也發不出﹐但其他就發得出﹐再試過呀﹐不要氣餒
回復

ronson 發表於 2008-6-10 20:17:31 |顯示全部樓層
原帖由 vicky 於 2008-6-10 20:15 發表
吾關事呀﹐我的魚骨頭也發不出﹐但其他就發得出﹐再試過呀﹐不要氣餒

係呀其他品種冇問題......................真唔明解
回復

豆豆 發表於 2008-6-10 20:21:11 |顯示全部樓層
我都試過啦,用唔用嘅介質發出唔同嘅效果.有D無反應.慢慢試吓.加上天氣熱都有影响.
回復

chris 發表於 2008-6-10 21:42:34 |顯示全部樓層
原帖由 vicky 於 2008-6-10 20:15 發表

你的魚骨發唔到呀, 唔緊要, 遲d我寄d super orange 種子時加多包魚骨, 天氣開始熱, 我家的魚骨都死下死下咁,

上年仲全部枯晒, 好彩個球球無事, 天氣一涼就發番d苗仔,

如果無冷氣, 天氣涼番先好播種
回復

芝士波 發表於 2008-6-10 21:58:13 |顯示全部樓層
我估真係唔關事架..
我第一次種...
魚骨26-5播..一個果莢...好多粒種子..
今日先終於見到有一粒芽仔 好感動..
但係
31-5播左粉紅迷岩,廿幾粒
發左十幾粒啦...有8成發到~~
回復

ronson 發表於 2008-6-10 22:01:45 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-6-10 21:58 發表
我估真係唔關事架..
我第一次種...
但係
發左十幾粒啦...有8成發到~~ ...

一粒都好呀還有機會成株!!!!!!!!
我一粒都冇,冇希望..................
回復

芝士波 發表於 2008-6-10 22:26:57 |顯示全部樓層
唔好咁啦..再接再厲~
回復

sam 發表於 2008-6-10 22:56:46 |顯示全部樓層
雖然盡力呵護備至!我試過從花友分享 流鼻涕、魚骨頭、tiny red、............都發唔出!其他花草種子.....亦試過全無動靜!
看來真的唯有隨緣!
回復

mcyan 發表於 2008-6-10 23:18:30 |顯示全部樓層
我都再試緊發魚骨頭,我發過兩次,第一次係係一月好凍時候發,等咗兩個幾月先見到有點點綠,以為得咗點知到而家都吾大,第二次係三月時發,今次好快十日到就見到啦,但係到而家兩個月啦都仲係細細粒,D葉長吾大呀,其他迷岩又無問題仲發得好好添,所以我會再接再勵試多一次。
回復

nuage 發表於 2008-6-10 23:48:17 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-6-10 21:58 發表
我估真係唔關事架..
我第一次種...
但係
發左十幾粒啦...有8成發到~~ ...

d粉紅迷岩真係好易發呀﹗我 6/ 6 種 係10/6就出咗芽﹗好開心﹗ 其他果d迷岩種咗好耐都無反應﹗ 我試過係唔同時間發魚骨同流鼻涕2 -3次暫時未成功過﹗

回復

芝士波 發表於 2008-6-10 23:58:49 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-6-10 23:18 發表
我都再試緊發魚骨頭,我發過兩次,第一次係係一月好凍時候發,等咗兩個幾月先見到有點點綠,以為得咗點知到而家都吾大,第二次係三月時發,今次好快十日到就見到啦,但係到而家兩個月啦都仲係細細粒,D葉長吾大呀,其他迷岩又無問題仲 ...

屎啦..你咁講..我又黎緊張過..
唔大個點算呢...
等我又用下d煩音煩下佢地先...
快d大..大多d..生高d~~高多dd~~多塊葉..多d..大d...快...快d...
回復

winniepooh 發表於 2008-6-11 00:23:12 |顯示全部樓層
我都發過流鼻涕、魚骨頭......
魚骨頭出了兩棵..
但流鼻涕見過綠色的..但兩個星期後冇左!!!
即是冇收穫..
回復

yen 發表於 2008-6-11 01:50:15 |顯示全部樓層
我一千零"一"粒的流鼻涕今日奄奄一息, 相反地魚骨頭發得唔錯,你地睇下 ! JUN08-sinn. Sp ' Rio das Pedras' (Small).JPG

回復

YOYO 發表於 2008-6-11 10:12:31 |顯示全部樓層
Ronson,
你唔好咁傷心啦! 我Dec-07係 f 花友分享左D魚骨頭, 發得幾好(用左兩個月), 一路超龜速成長(又用左四個月), 前後六個月, 依然是BB苗, 有D連球仔也長不到, 失~敗~!!!
不過, 我不會放棄的, 最近義賣, 係Chris度要了魚骨頭種子, 再黎多次 , 我愛超迷岩
Ronson, 努力! 加油!
回復