油拉法 Oil Pulling (健康的漱口法)

作者: jellyfishy 發表于 2013-5-10 15:29:02
8785 17

我以為好多人都識呢個方法添, 原來又唔係喎~
呢個方法應該源自印度, 有台灣的植物油diy care 書提過, 近年可能嚴X提過, 就變左好似係佢的主意咁掛.

http://www.yimho.com/tag/%E6%B2%B9%E6%8B%94%E6%B3%95

http://blog.yahoo.com/_UEZTZQMDCVOVDKSF5CS2O6NEYM/articles/63079

(對乜野有效 ?
偏頭痛、肺炎、牙疼、血管堵塞、濕疹、潰瘍、胃病、腸病、腹膜炎、腦膜炎、心、白血病、風濕、腎、肝、肺、婦科。還有神經系統、中風、腦炎,和阻止惡性腫瘤長大、治癒傷口,也治癒長期失眠。對癌症、愛滋也有療效。最顯著的療效是治療牙齒鬆、牙齦流血,牙也迅速變白。)

水母個做法呢~ 好簡單, 即係用油漱口, 我用冷壓麻油 (以前用過橄欖油和葡萄籽油, 感覺不及cp麻油好清潔力和吸附力), 每天或隔天 (人懶所以隔天), 最好早上 (我早上趕上班, 所以變左晚上睡前做), 每次最少 5分鐘, 但療法建議最好漱15鐘啦.  我用半茶匙油, 個口要好似食東西咁不停滾動口中油, 讓油快速穿梭牙縫,這樣做, 口會很快產生口水, 有口水混合麻油就易漱口了,漱15min 後吐出來個下, 你會見到油變左白白地好多泡, 如果病個輪會咁乳白, 無事個輪會無咁白的.

本著有做好過無做的心態 (ck 教的), 我好多時只做幾分鐘, 但口腔健康也有明顯攺善, 少左口腔發炎, 牙齒白滑左 (以前要刷好多下才甩到牙齒表面的漬), 以前有隻壞牙成日牙痛和牙肉發炎, 現在無左牙痛, 最多係牙瘡, 但至少唔痛啦.

最神奇係漱口半年左右, 一日刷牙發現自己唔見左d 牙石 (我好怕洗牙的, 已經over 3 年無洗牙了)~  

我自己有用開 essential oil 溝cp 麻油, 加強牙肉健康和抗菌能力, 用開的essential oil 有 peppermint, clove bud, 百千層, 綠花百千層, tea tree, etc. 每100cc 加入最多4-5滴 essential oil, 不能多, 因為牙肉和口腔的皮膚很薄, essential oil 會超快滲入肉裡發揮作用的, 所以記得, essential oil 絶不能多.

jellyfishy 發表於 2013-5-10 15:38:03 |顯示全部樓層

早2日去探2位老朋友, 他們是兩夫婦, 都是教書的, 女的提早退休, 男的仲有一年退休, 傾開油拉法, 原來佢地都有用, 女的用了幾年了, 無三高問題; 男的十幾年來有三高問題, 上年年頭開始試, 佢話教書咁多年, 成日發聲的職業好易喉嚨炎, 但佢話上年佢係幾廿年來最少發炎, 牙齒白滑左, 再配合"Bowen 療法"  Cottage Cheese 茅屋芝士4份 : 亞麻子1份: 亞麻子油1份, 打碎當早餐), 今年三高完全受控, 不用食葯了, 好神奇咁話.

漱完留返D油入皂 .. . 哈哈...  發表於 2013-6-24 13:27
回復

cklife 發表於 2013-5-10 16:23:01 |顯示全部樓層
每100cc 加入最多4-5滴 essential oil, 不能多, 因為牙肉和口腔的皮膚很薄, essential oil 會超快滲入肉裡發揮作用的, 所以記得, essential oil 絶不能多.

因為口腔裡面係黏膜皮膚,吸收精油特別快同直接,所以真係要控制分量...
我自己係就咁用芝麻油漱口,無加精油...
回復

rookie 發表於 2013-5-10 17:38:24 |顯示全部樓層
我都用左半年,我用椰子油,少左牙肉發炎,少左D白痰,舌笞無咁厚
回復

鬱金香 發表於 2013-5-14 18:02:05 |顯示全部樓層
水母, 我見你話睡前做, 想請問一下, 你有無空肚4小時?
因為我之前上網見到要空肚4小時.所以除左早上我都唔知搵邊一個時間做好. 攪到一直都無去試
回復

jellyfishy 發表於 2013-5-14 19:39:17 |顯示全部樓層
鬱金香 發表於 2013-5-14 18:02
水母, 我見你話睡前做, 想請問一下, 你有無空肚4小時?
因為我之前上網見到要空肚4小時.所以除左早上我都唔 ...

梗係無空肚4小時啦。我本著有做好過唔做的心態咋。

原來咁都見效, 等我都試一下先, THX ~  發表於 2013-5-15 11:10
回復

rookie 發表於 2013-5-14 22:14:39 |顯示全部樓層
我有早晚做,每日起身同食晚飯前,我覺得好有效
回復

Scar 發表於 2013-5-14 22:38:00 |顯示全部樓層
請問cp麻油係邊度有得買呀??

我在點點綠。  發表於 2013-5-14 23:20
回復

claudiatang 發表於 2013-5-14 22:41:39 |顯示全部樓層
想像唔到含口油在口腔內............
回復

cklife 發表於 2013-5-15 08:00:22 |顯示全部樓層

有D有好處既事,有標準做法,或效果發揮最好既做法。
但好多時我地會受自己環境限制跟唔足去做,因此而放棄係好可惜。
靈活變通地去做,只要明白重點,做到重點方向,其他既做到幾多做幾多囉,收唔足100%功效,有50%都己經受益啦...

好似有一D保健茶,要長期少量飲,飲到一定時間(一個療程)先會見效。而且,最好現煲現飲,要飲熱既。
但有幾多人可以每日保茶呢?  我自己亦懶,以前就因為懶,開始飲兩日就會放棄,咁完全見唔到效果。
後來朋友提醒,可以一次做濃縮裝,放雪櫃,每日攞出適當份量加熱水,咁咪日日有熱既保健茶囉...雖然唔係新鮮煲,但起碼我可以飲到。

試左之後,未飲夠一個療程己經覺得好好,如果我堅持做唔到100分就唔做,就少左一個機會喇。

所以我會成日講,有做好過無做...
做運動最好每日最少抽半小時做...但做唔到咪十五分鐘囉,鬆鬆根骨總係好既...有做好過無做..

我覺得拔油法,係睇電視時做好好....可以減少食零食機會...
又或者兩公婆鬥氣時做....相哎唔好口嘛...含左油就無聲出....哈..哈...
總之唔洗講野就做得....再話無時間...就出街時做...等車時做...做完用紙巾包住丟落垃圾筒囉...

好有意思﹗多謝CK﹗  發表於 2013-5-15 11:12
回復

jellyfishy 發表於 2013-6-24 13:28:58 |顯示全部樓層
四少  漱完留返D油入皂 .. . 哈哈...  發表於 1 分鐘前
-----------
咁樣同地溝油有乜分別?
回復

031504 發表於 2013-6-24 13:57:04 |顯示全部樓層
我之前都有試過,但我頂唔順,我覺得個感覺好嘔心~.~
回復

八王爺 發表於 2013-6-24 14:00:43 |顯示全部樓層
又有新嘢玩!含油.......油咀滑舌。啱晒D滑頭!
回復

ChowChow 發表於 2013-6-24 15:16:55 |顯示全部樓層
原來有呢個帖,走漏眼添

請問有無邊位試過` 布緯食療' 呢?

即係我up個隻"Bowen 療法" ? 應該係喇~ 我兩個老人家老師試過囉~ 佢地大讚呀~  發表於 2013-6-24 15:39
回復

ChowChow 發表於 2013-6-24 15:52:10 |顯示全部樓層
jellyfishy  即係我up個隻"Bowen 療法" ? 應該係喇~ 我兩個老人家老師試過囉~ 佢地大讚呀~  發表於 6 分鐘前

因為嚴 X 專欄同書集都講到很大效用,套用以前講法:有病去病,無病開胃,尤其是癌症。。。。。真的很神奇!

你那兩位老人家,也真毅力非凡,我也想試,但想也想了兩年啦
回復

孖吉 發表於 2013-6-24 15:58:33 |顯示全部樓層
好得意啵。

唔知點解,我一邊睇,一邊諗:加啲芥末醬 … 好似 DIY 沙律醬咁
回復

ChowChow 發表於 2013-6-24 16:03:47 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-6-24 15:58
好得意啵。

唔知點解,我一邊睇,一邊諗:加啲芥末醬 … 好似 DIY 沙律醬咁  ...

吉吉,這個油拔法,對糖尿,高血壓,心臟很有效用架

我已買油,打算做實驗呀

孖吉  我諗緊邊隻油好味 ^^" (你買邊個牌子呀?)  發表於 3 分鐘前

根據嚴 X 所示,需要冷搾(cold pressed)葵花籽油或冷榨芝麻油為首選

如果買不到冷榨,精煉(refined)的也可,除了這兩種油,據說其他沒有效用!

我買了精煉,平啲嘛

我是買冷壓芝麻油,,但陣味好勁頂唔順,玩左幾次無玩  發表於 2013-6-29 14:16
我用點點綠既芝麻油。  發表於 2013-6-25 21:10
我諗緊邊隻油好味 ^^" (你買邊個牌子呀?)  發表於 2013-6-24 17:10
回復