請教>>迷岩葉莖旁邊長了幼苗/側芽...還是野草呢?

作者: mcw 發表于 2013-5-5 20:33:11
1004 8
請教各位花友...早前因為不小心弄斷葉莖+球根...所以將葉莖放在水苔裡養根...最近發現葉莖旁邊長了2片細小葉片...請問它們是葉莖長了幼苗/側芽...還是野草呢??

請問用水苔種植有機會長出野草嗎??謝謝啊...

05_05_2013

05_05_2013
tsoiyiu1009 發表於 2013-5-5 20:35:52 |顯示全部樓層
多數係側芽~
回復

Hylvl 發表於 2013-5-6 00:33:33 |顯示全部樓層
側芽+1
回復

小野貓 發表於 2013-5-6 00:37:08 |顯示全部樓層
側芽 X 3
大D可以剪出黎插入植料....
又多一棵lu~
回復

mcw 發表於 2013-5-6 00:55:25 |顯示全部樓層
謝謝各位花友指導...

沒有想過因為我的不小心>>弄斷葉莖和球根...會將1株迷岩變成3株{葉莖+側芽+球根}...
回復

armonly 發表於 2013-5-6 00:56:40 |顯示全部樓層
順路 想問各位師姐如果繼續用水苔種, 水苔是否仍保持如樓主圖中咁濕嗎? 如落肥, 是落粒肥還是液肥?  
(因多次由水根 轉 插泥 都不成功, 所以想問吓 , 謝謝)
回復

BluePrincess 發表於 2013-5-6 01:35:00 |顯示全部樓層
側芽~邊得黎咁多野草XD
如果水根轉泥根記得要保濕,最好唔好咁多根既時候轉,唔係好易爛
回復

violet_bb 發表於 2013-5-6 01:46:58 |顯示全部樓層
因禍得福,恭喜恭喜!

mcw
呢次真係錯有錯着...嘻嘻...^0^  發表於 2013-5-6 01:52
回復

tsoiyiu1009 發表於 2013-5-6 14:21:54 |顯示全部樓層
armonly 發表於 2013-5-6 00:56
順路 想問各位師姐如果繼續用水苔種, 水苔是否仍保持如樓主圖中咁濕嗎? 如落肥, 是落粒肥還是液肥?  
(因多 ...

長期保持咁濕唔係咁好... 一來易爛球,二來會因為太濕容易滋生蟲蟲...
8成乾先淋水係最好~

我個人施肥方法: 基肥用粒肥(魔肥),追肥用液肥~

(因多次由水根 轉 插泥 都不成功, 所以想問吓 , 謝謝)
水養既根同泥養既根係唔同的,水根多數適應唔到轉落泥既新環境,以致出現上唔到水既狀況...
水養轉泥養,如果有球的話,建議除去舊水根先落盆入溫室,等佢生翻d新根~
回復