發場收穫

作者: mcw 發表于 2013-5-18 18:19:48
1818 10

終於有機會踏進發場...第一個反應是>>嘩...嘩...嘩...

第一盆攞上手決定買的...並不是AV...而是一盆小蘭花...實在太靚...一攞起手已經決定帶佢返屋企...

第二盆決定買的也不是AV...是喜蔭...367_Episcia Star of Bethlehem...

跟住嘅時間全力搵心頭好...第一次眼見咁大個花海...真係有D花多眼亂...因早已有目標...一心只向心頭好進發...

第三位有緣花花係...329_Chantaspring...一直想有一株黃色AV...加上佢細細盆...非常合心意...買...

第四位有緣花花係... S667+ Victorian Petticoats...見到佢嘅時侯仍未開花...但見到花蕾是淡黃+粉紅色...顏色配搭也是我想要的...買...

第五位有緣花花係...150_Black Berry Jam...這一株考慮了3秒已決定買...只因鍾情深紅色花...買...

第六位有緣花花係...S727_Enchanted Pink...這一株早已攞起手...跟手又放低左...離開前最後半小時內都係決定帶佢返屋企...

第七位有緣花花...她是我到發場的目的...我的心頭好亦是跟她有緣的一株...491_Ma's Prince Froggie...一踏入發場已經麻煩發叔幫忙找到一株491...但只有花蕾...原來另一盆開花株已經有花友買下...到差不多要離開嘅時候...發叔表示想我留下他原先幫我找到的那盆只有花蕾的491用作繁殖...我仿如晴天霹靂...發叔表示應該仲有一盆開花株...但要時間搵一搵...眼見發叔忙著...而且只餘下2位花友在排隊結帳...所以我極速係發場再行一轉...希望可以搵到心頭好...突然比一盆完全唔起眼...灰紫色帶淺綠色邊嘅花花吸引住...係佢喇...終於搵到心頭好...

蘭花

蘭花

蘭花

S667+

S669+

S669+

S727

S727

S727

阿火 發表於 2013-5-18 18:31:49 |顯示全部樓層
嘩.... 嘩.... 嘩.... 嘩....
唔覺唔覺又七盆,我代發叔多謝你!

我喜歡你影既S669+ 同埋 S727,等第時佢地開多D花時你再影俾大家睇至值回票價....

mcw
哈哈...其實屋企嘅AV已經40+...希望有時間更新花照...^0^  發表於 2013-5-19 03:22
回復

阿火 發表於 2013-5-18 18:34:13 |顯示全部樓層
下次你可以將銀包放起我度保管住先,咁就唔駛中晒花花毒了....

mcw
中花毒的醫治方法只要間中買解藥便痊癒...哈哈... :)  發表於 2013-5-19 03:27
回復

bonohk 發表於 2013-5-18 19:47:21 |顯示全部樓層
S669+ 個盆如果冇睇錯應該係 S667+ Victorian Petticoats 睇埋葉就冇走雞

http://hkplants.com/search.php?m ... ictorian+Petticoats

mcw
bonohk, 謝謝指導...已經更正資料... :)  發表於 2013-5-19 03:29
回復

LAILAI 發表於 2013-5-18 20:40:54 |顯示全部樓層
Enchanted Pink 最毒!!

mcw
哈哈...快快買解藥... ^0^  發表於 2013-5-19 03:32
回復

小BEST 發表於 2013-5-18 22:05:20 |顯示全部樓層
LAILAI 發表於 2013-5-18 20:40
Enchanted Pink 最毒!!

無錯! 好毒.......毒、 毒、 毒!

mcw
小BEST...屋企買個5層架...就可以繼續買...繼續買... ^0^  發表於 2013-5-19 03:37
回復

楊楊 發表於 2013-5-19 00:31:32 |顯示全部樓層
恭喜你成功買到心頭好!    

mcw
最開心係大家都買到心頭好... ^0^  發表於 2013-5-19 03:39
回復

BenLau 發表於 2013-5-19 02:01:06 |顯示全部樓層
哇,不错。 恭喜買到心頭好

mcw
謝謝啊... :)  發表於 2013-5-19 03:40
回復

BluePrincess 發表於 2013-5-19 04:32:16 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩~你又去劫發場XD

mcw
嘻嘻...因為要去解毒...^0^  發表於 2013-5-19 05:01
回復

violet_bb 發表於 2013-5-19 13:17:02 |顯示全部樓層
恭喜你買到好多惢惢惢惢頭好呀!盆盆都好有特色,不枉你揀左咁耐!

mcw
你都快D放毒照比我解下毒...嘻嘻 ^0^  發表於 2013-5-19 13:20
回復

abc2012 發表於 2013-5-19 16:52:08 |顯示全部樓層
天熱啊,食西瓜。
中毒啊,找發叔。

恭喜恭喜

mcw
中AV毒的確要找發叔至可以解毒... :)  發表於 2013-5-19 19:42
回復