我係新手,我岩岩買左兩盆苗,我想問點消毒換泥?.

作者: kammy198659 發表于 2013-5-3 21:49:46
1182 9
我已經睇左新手教學,係咪就咁用屋企d洗潔精開水洗走d泥就ok?葉子可濕水嗎?要洗埋?跟住換d新泥?換完泥又使唔使淋水?如要,要淋幾濕?謝謝
Dreamer 發表於 2013-5-3 21:59:33 |顯示全部樓層
回復

kammy198659 發表於 2013-5-3 22:11:55 |顯示全部樓層
我睇左啦
回復

kammy198659 發表於 2013-5-3 22:12:10 |顯示全部樓層
但仲係有d唔明
回復

kelly 發表於 2013-5-3 22:16:21 |顯示全部樓層

個人做法:新買回的花花,尤其是小苗,未必會即刻換泥 但一定會淋藥再隔離家中的av~
回復

kelly 發表於 2013-5-3 22:35:23 |顯示全部樓層
但若是從bunbun購入,就一定成棵切出(即斬頭)睇都唔使睇盤都掉埋,斬出來的crown 成棵浸入洗潔精+火酒溶液15-20分鐘風乾後入泥入溫室重種。

要稀释再用吗?  發表於 2013-5-3 22:59
回復

kammy198659 發表於 2013-5-3 22:59:35 |顯示全部樓層
哦。。。即係斬哂所有根!我係屋企附近買,即係可以唔使換住,咁幾耐到要將所有消毒一次?
回復

kelly 發表於 2013-5-3 23:03:54 |顯示全部樓層
hiatus  要稀释再用吗?  發表於 1 分鐘前

要稀釋的,可參照置頂文章"綿花蟲真面目"

明白~即刻去爬文^^  發表於 2013-5-3 23:04
回復

kelly 發表於 2013-5-3 23:18:37 |顯示全部樓層
kammy198659 發表於 2013-5-3 22:59
哦。。。即係斬哂所有根!我係屋企附近買,即係可以唔使換住,咁幾耐到要將所有消毒一次? ...

若家中沒有其他av,即冇需要隔離。你可以用稀釋的洗潔精水(500cc 水加兩三滴)再加三四滴火酒,起泡也不緊要,用尖嘴壼將全棵小苗淋濕,包括葉面葉底,葉柄主莖,泥面,直至有水溢出,然後放在通風處涼乾,av葉可以濕水,但濕水後切忌直曬,或放在不通風處都會形成水斑。每月做一次。
初種av,可能未懂換盤技巧,加上花花未適應新環璄,一旦弄傷柔弱根系,很易掛掉

原來可以加2-3滴洗潔精3-4滴火酒咁多。我以前係只敢落各1滴開500ml噴葉和泥面。下次加重少少先。  發表於 2013-5-3 23:43
回復

kammy198659 發表於 2013-5-4 01:18:54 |顯示全部樓層
kelly 發表於 2013-5-3 23:18
若家中沒有其他av,即冇需要隔離。你可以用稀釋的洗潔精水(500cc 水加兩三滴)再加三四滴火酒,起泡也不 ...

謝謝,明白晒!好清楚呀!thx so much,我而家暫時有兩盆
回復