測試AV的PH

作者: Fleur 發表于 2008-6-8 10:03:50
3389 15
請問有無人知邊到有得賣測試PH值嘅小紙條呢?記得N年前讀化學科時玩過。
雍正 發表於 2008-6-8 10:35:24 |顯示全部樓層
回復

Fleur 發表於 2008-6-8 10:45:14 |顯示全部樓層
thx
回復

markc 發表於 2008-6-8 14:28:11 |顯示全部樓層
唔駛咁系嗎?用PH buffer 咪得囉。將土酸度控制在所需要的PH。又唔駛試完又調整過的泥,然後再量PH。

我好懶架,D泥調好咗種嗮落去。淋水時加D 調好的 PH Buffer落去。好快D泥你想變什麽PH都得。

PH Buffer水族管有得賣。要買兩罐粉。用唔同比例黎混出唔同PH 的 Buffer. 以後淋水前就一匙尼罐,兩匙果罐加落水度。一起淋。
回復

wct119 發表於 2008-6-9 01:03:58 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-6-8 10:03 發表
請問有無人知邊到有得賣測試PH值嘅小紙條呢?記得N年前讀化學科時玩過。

http://www.aqugrass.com/phpBB3/v ... h%E8%A9%A6%E7%B4%99

如有需要可pm我代為聯絡.
不過,我建議你去旺角魚街卡奇水族用品買能量度 pH 5.5-8.5 的水族用套裝 pH 試劑.

原帖由 markc 於 2008-6-8 14:28 發表
唔駛咁系嗎?用PH buffer 咪得囉。將土酸度控制在所需要的PH。又唔駛試完又調整過的泥,然後再量PH。

我好懶架,D泥調好咗種嗮落去。淋水時加D 調好的 PH Buffer落去。好快D泥你想變什麽PH都得。

PH Buffer水族管有得賣 ...

在工作上我經常要自行配製 pH buffer 來用,知道  pH buffer 的濃度是相當高的.
如果經常將 pH buffer 加入植土,相信會令植土鹽碱化,引起燒根.

美能安 和 蚝殼碎/蛋殼 已經可以很有較調節植土的酸鹼度.

回復

markc 發表於 2008-6-9 10:44:24 |顯示全部樓層
原帖由 wct119 於 2008-6-9 01:03 發表

http://www.aqugrass.com/phpBB3/v ... h%E8%A9%A6%E7%B4%99

如有需要可pm我代為聯絡.
不過,我建議你去旺角魚街卡奇水族用品買能量度 pH 5.5-8.5 的水族用套裝 pH 試劑.

在工作 ...

係啊。 要盡量調稀D黎用。
回復

Fleur 發表於 2008-6-9 23:09:32 |顯示全部樓層
我唸我會試用紙條先, 因為我從來未用過buffer, 驚唔識用, 不過thx你們的意見呀. 其實我一直有用稀釋的hifresh淋花,之不過我想做得好啲,測試吓成株嘅花ph。
回復

noel 發表於 2008-6-10 16:24:40 |顯示全部樓層
用試紙測泥土嘅PH值唔準嫁,用測試筆或者棒啦~
回復

Fleur 發表於 2008-6-11 22:58:30 |顯示全部樓層
THX,咁我上買支筆試吓先.
回復

Alfphy 發表於 2008-6-12 10:42:48 |顯示全部樓層

回復 5# wct119 的帖子

「美能安 和 蚝殼碎/蛋殼 已經可以很有較調節植土的酸鹼度.」

請問甚麼是美能安?
有沒有人試過用蛋殼?係咪整碎,混落泥土便可以?
回復

wct119 發表於 2008-6-12 23:57:43 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-6-12 10:42 發表
「美能安 和 蚝殼碎/蛋殼 已經可以很有較調節植土的酸鹼度.」

請問甚麼是美能安?

美能安是小粒至粉末狀的硅酸鹽白土的商品名稱,
用作土壤的綜合管理和改良劑,亦是"多花"的主要成份之一.

美能安 (Million) - 小粒至粉末狀的硅酸鹽白土
美能安 A (Million A) - 中粒的高純度硅酸鹽白土
高鮮 (Hi-fresh) - 粉末狀的高純度硅酸鹽白土
葉鮮 (Leaf-fresh) - 超微細粉末狀的高純度硅酸鹽白土

http://www.softsilica.com/products/index.html

另外,大粒的硅酸鹽白土即是在金魚街有得賣的蒙脫石,又叫錦鯉石.

原帖由 Alfphy 於 2008-6-12 10:42 發表

老一輩人種花好興用蛋殼的.
蛋殼用前先清乾淨蛋衣會較好.

回復

Alfphy 發表於 2008-6-13 00:55:12 |顯示全部樓層
明白晒!多謝你啊!
回復

maggielawkm 發表於 2008-7-14 23:15:48 |顯示全部樓層
Test時泥要濕先得~ 唔係pH sensor測唔到~
買試紙可以到荔枝角道球興行
有d 靚d 既試紙都ok, 至少我覺得夠用,Meter 既誤差有時都唔少架
http://www.kouhing.com/
回復

sammy 發表於 2008-7-14 23:18:22 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-7-14 23:15 發表
Test時泥要濕先得~ 唔係pH sensor測唔到~
買試紙可以到荔枝角道球興行
有d 靚d 既試紙都ok, 至少我覺得夠用,Meter 既誤差有時都唔少架
http://www.kouhing.com/ ...

可唔可以講講幾錢幾多張同range係幾多至幾多? 唔該
回復

maggielawkm 發表於 2008-7-14 23:33:08 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-7-14 23:18 發表

可唔可以講講幾錢幾多張同range係幾多至幾多? 唔該

range 有好多架喎~ 哩度有個web site 你可以睇下哩款~
http://www.alibaba.com/product-f ... ndicator_Paper.html
我亦試過用一卷卷好似膠紙咁既 ~ 印象中果個range就大~ 冇咁準

幾錢唔記得喎~ 好耐冇買~我以前養魚時買過~
回復

cck07123 發表於 2008-7-15 12:16:56 |顯示全部樓層
美能安花"保"有得賣
即係大粒既 hi-fresh

我用蛋殼溝泥

請問甚麼是美能安?
回復