返回列表 發新帖

黑骨芒

作者: goldking2 發表于 2008-6-6 21:16:19
19058 35
kwanyeehui 發表於 2009-1-13 17:51:35 |顯示全部樓層
請問我買果D芒骨係咪將黑骨芒晒乾製成?
回復

lameric 發表於 2009-1-14 01:33:12 |顯示全部樓層
唔係架鈞哥,係沙欏樹嘅樹幹嚟架!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-14 19:18:27 |顯示全部樓層
唔係架鈞哥,係沙欏樹嘅樹幹嚟架!
lameric 發表於 2009-1-14 01:33

eric仔真係識好多野, 叻叻!
回復

lameric 發表於 2009-1-16 07:44:54 |顯示全部樓層
我喺公司都叫做可以知少少,扮代表..... 入到嚟園藝館即刻變"鵪鶉"啦!呢度啲高人深不可測呀!我諗佢地係讀植物學嫁! haha...
回復

ht333147 發表於 2009-1-18 14:05:04 |顯示全部樓層
24# lameric
是的, 有時見到網友太專業的討論, 插不上咀, 只好看熱鬧.
順帶 1 問, 義''買''的美葉光萼荷長得怎樣?
回復

lameric 發表於 2009-1-21 00:36:03 |顯示全部樓層
真慚愧,都怪我疏於照顧,美葉光萼荷給蟲蟲侵略.... 已經奄奄一息....對不起,浪費了ht 一番心機....
回復

ht333147 發表於 2009-1-21 13:06:11 |顯示全部樓層
26# lameric
鳳梨很少蟲害的, 你都中招, 可能是附近太多蟲源吧
如想再試種, 我還有.
回復

goldking2 發表於 2009-1-29 11:40:46 |顯示全部樓層
我早幾日買左 黑骨芒 黎種, 個花店老板果時教我幾日先好淋一次水@@" 但聽大家咁講後, 懷疑佢教得岩唔岩呢@@"
請各位教一教我點種佢好
nwss54510 發表於 2009-1-13 17:32

其實都講得好清楚啦, 你照做就得.
我覺得花店只係做生意, 佢地d員工未必識得各種花的要求同埋特性,
我買第二次都係問花店個亞婆, 以為夠老就好掂, 點知就亂講當秘笈,
佢都係話幾日先淋一次水, 仲話日日淋水唔掂, 咁你話啦.
唔駛一個月就瓜得, 好彩上黎search下, 先救番.
回復

alansmith 發表於 2009-1-29 16:30:07 |顯示全部樓層
芒骨傳統係由Tree Ferns的外層氣根做成,現在Tree Ferns好多地方都有法例保護,有一部份芒骨已經由另一種蕨取代,果種蕨係其中一種紫萁,小弟睇蕨書時有印象睇過,原資訊又要睇番蕨書,等我遲d再補充上黎/有高手代答^^
所以現在用芒骨放心好多~~(芒骨真係好用)^^
回復

kaicleung4 發表於 2009-2-2 03:05:48 |顯示全部樓層
唔知用水苔種得唔得呢
回復

nwss54510 發表於 2009-2-8 12:11:20 |顯示全部樓層
其實都講得好清楚啦, 你照做就得.
我覺得花店只係做生意, 佢地d員工未必識得各種花的要求同埋特性,
我買第二次都係問花店個亞婆, 以為夠老就好掂, 點知就亂講當秘笈,
佢都係話幾日先淋一次水, 仲話日日淋水唔掂,  ...
goldking2 發表於 2009-1-29 11:40

嗯嗯~ 明白了, 我都有跟住大家咁講去做了丫~ 盆黑骨芒都越生越靚了丫~ 感謝各位丫~
回復

winwin-g 發表於 2009-2-13 22:57:33 |顯示全部樓層
重有 黑骨芒 都有分普通同垂葉的嗎@@"?? 咁點樣分佢地架??
nwss54510 發表於 2009-1-13 17:34

我都想知???
回復

小米 發表於 2009-4-8 01:31:12 |顯示全部樓層
黑骨芒好靚呀~ 如果可以水種咪仲靚?
佢咁鍾意濕, 係咪可以放係洗手間裡面種呢?
回復

chilichililiz 發表於 2009-4-12 04:33:45 |顯示全部樓層
34# 小米

芒係可以用水苔種嘅!本宮一直以來所養嘅芒都係用水苔。可以去pizza hut 隔離間萬x園度參觀一下架!本宮都係係佢地度學返嚟嘅!
因芒需要大量水,所以絶對冇問題!!

但將佢成棵好似萬年青咁插入水度本宮真係未試過,唔知會唔會過濕定點浸爛佢d根喎!
以前萬x園有買沙田柚咁大嘅火山石,因為佢有疏孔又保水,係舊石上面放芒ok架喎!有咁多個孔可以比佢地生根吸水,又唔使驚有水定冇水......好耐之前佢地話因來貨不足定咩(唔記得啦!),冇再獨立賣舊石,全部都整埋花花上去當成品賣lu......
本宮仿傚佢地週圍搵lee舊石,但來來去去只有雞蛋咁大粒,有咩用?一棵最細嘅黑骨芒放落嚟都踩死佢啦!
後來有次本宮去左離島沙灘(唔知邊度),執到舊好大舊嘅石頭呀!估計係珊瑚化石咁上下,本宮見佢咁多孔應該work。依家?咁囉:

但本宮都會跟各位花友意見,每日係葉面噴下水。免得底有水吸唔切上去.....
大家去沙灘時都意一下啦!

ps: 有冇花友真係試過"直接點水水種"?
回復

chilichililiz 發表於 2009-4-12 04:52:27 |顯示全部樓層
32# winwin-g

本宮所養的就係垂葉種,兩者分別好易,有垂葉同直枝上。(縯紛兩款都有,可以去比較一下架!)
當然鳳尾蕨科嘅鐵線蕨屬(即俗稱黑骨芒)裡面仲細分左好多唔同嘅品種啦!有外觀/葉形/孢子唔同,品種亦因此唔同啦!

至於本宮所養嘅係咩品種....本宮唔知因為唔想查書!又要比較枝莖,又要比較葉形,又要比較孢子孢膜.....真係搞一輪 (lee科仲好d,其他有毛有鱗片仲要睇埋根添!人都癲!)

(冇錯!本宮係冇求知慾嘅!只有豬腩肉..... )
回復

goldking2 發表於 2009-4-19 20:10:38 |顯示全部樓層
update 左近照
回復