果凍TP

作者: goldking2 發表于 2020-6-20 21:54:17
1651 6

變色果凍TP

五月咸蛋黃

五月咸蛋黃

六月檸檬黃

六月檸檬黃
MasterTT 發表於 2020-6-20 22:13:02 |顯示全部樓層
小心喎,tb的黃葉有機會是水化,因相片看不清楚,你睇實啲。
回復

goldking2 發表於 2020-6-21 09:38:44 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-20 22:13
小心喎,tb的黃葉有機會是水化,因相片看不清楚,你睇實啲。

多謝提點, 這棵是慢慢變黃色的, 不知是否天氣熱.
最近晚上都開小風扇吹, 早上關掉, 吹了一星期,
發現肉肉有極速消耗業片, 有吉娃娃一起消耗5片,
似乎又多左d, 請問你有沒有這情況
回復

chuyat10 發表於 2020-6-21 10:01:16 來自手機 |顯示全部樓層
出色要到秋天放陽光下直曬,宜家保命第一,如開風扇要適當俾水佢,唔係會風乾。
回復

zoka 發表於 2020-6-21 14:51:34 來自手機 |顯示全部樓層
我有棵不知名的肉肉入夏後有底葉一圈發黃,因為買時佢根纏住似海綿嘅嘢,一路拆唔開,所以見佢黃先成舊抽出嚟拆左,切根重嚟,依家生返根照放窗台照淋水,雨天吹風扇就無再黃過,所以可睇下根有無事。
回復

MasterTT 發表於 2020-6-21 17:48:43 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-6-21 09:38
多謝提點, 這棵是慢慢變黃色的, 不知是否天氣熱.
最近晚上都開小風扇吹, 早上關掉, 吹了一星期,
發現肉 ...

通風光亮的話,多肉的新陳代謝就快了,消耗也多了。
只要生長點有keep住長葉,問題不大。
回復

goldking2 發表於 2020-6-22 11:36:11 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-21 17:48
通風光亮的話,多肉的新陳代謝就快了,消耗也多了。
只要生長點有keep住長葉,問題不大。 ...

對的, 但呢個時候又唔敢淋水,
我會把晚上風扇停了,再觀察下
回復