返回列表 發新帖

四川又地震, 你捐款嗎?

作者: malike 發表于 2013-4-22 09:40:04
3424 34
金盞花 發表於 2013-4-23 14:48:50 |顯示全部樓層
四川地震後做咗d乜?  起咗個美國白宮模樣嘅大樓(似倒模一樣), 另外, 四川有官員家中俾人搜出1億元現金~~~聽到係咪好驚嚇
回復

ingridhung 發表於 2013-4-23 16:10:55 |顯示全部樓層
呢次地震令我諗起仲係譚作人,佢其實都係雅安監獄服刑,所以要捐,係捐俾人權機構,好好監察政府運作

評分

查看全部評分

回復

週日農夫 發表於 2013-4-24 06:42:39 |顯示全部樓層

論國力,強國有,論財力,強國國民多的是
要捐就讓強國國民發起一民一袋一名牌運動吧

只要強國國民每人買少一個名牌手袋、一件金飾
把錢捐出去
便強國無災民

君不見近日黃金跌價
強國國民迫爆金鋪的盛況嗎?

還有其他的﹐實在不想講啦
大家心照算啦…

你說得很對﹗x 2  發表於 2013-4-26 09:54
你說得很對﹗  發表於 2013-4-24 08:44
回復

比得大帝 發表於 2013-4-24 11:40:54 |顯示全部樓層
我的槪念是捐錢是有錢人給錢比自己窮的人, 不是窮人給錢有錢人.

有次我借錢給朋友, 心想是幫忙, 沒想過要還, 有一次朋友聚會, 佢兩公婆大談去邊度玩, 果時我都未去過旅行, 於是馬上要他還錢.

俾錢你去旅行, 不如我自己去好嘞.

正確﹗  發表於 2013-4-24 13:56
回復

armonly 發表於 2013-4-24 22:51:53 |顯示全部樓層

大家好 , (我雖不是活躍的花友) 但有個消息 , 好想宣傳開去 .........
今日在公司(不要開名啦) , 我後面那淘野王, 講佢在淘了幾箱水叫賣家(用公司)直接寄四川, 佢話可以淘麵 , 乾糧, 水, 甚至女性用品 , 叫賣家直接寄去 ... (四川震災) 賣家已知用那家免費送遞了, 係會有運單及四川簽收的, 好直接及有意義

呢類方式我有聽聞, 又唔識收貨人, 我憑乜嘢可以知道你可以完成任務, 坦白講, 我唔會相信.  發表於 2013-4-25 10:35
回復

armonly 發表於 2013-4-25 17:34:50 |顯示全部樓層
armonly 發表於 2013-4-24 22:51
大家好 , (我雖不是活躍的花友) 但有個消息 , 好想宣傳開去 .........
今日在公司(不要開名啦) , 我後面那 ...

這亦很有道理 ,(因我是內部員工) 才知送達情況

明白, 目前嚟講就算香港紅十字會都信唔過, 因為只要你哋要入村, 大陸d官就要參與埋一份(如: 去購買物資), 點會唔從中取利.  發表於 2013-4-25 18:34
回復

tclau 發表於 2013-4-25 18:39:23 |顯示全部樓層
armonly 發表於 2013-4-25 17:34

‧捐款救災係本着人類的同情心。唔捐亦沒有問題,不過借頭借路作政治攻擊,幫唔倒啲災民,衹表現出自己的凉薄。

前輩應是指部分議員的言論?  發表於 2013-4-26 16:40
回復

tsoiyiu1009 發表於 2013-4-25 19:33:13 |顯示全部樓層
早前見到哩單醜聞,我已好後悔義賣捐錢......
我個人唔係反對捐錢,但只想捐款真正落到災民人手幫助佢地~

之後見到我個朋友分享一左張訊息圖出黎,我直情心都淡埋...
訊息圖大概內容如下:
主要係內地網民對香港人熱氣球爆炸慘劇幸災樂禍既語言...
e.g.
且人死光光,這些雜交貨又不愛國要它(用死物它)何用?
香肛人都死光了才好呢
這種好事當然得落到劣等的港才對啊
陝西人民發來賀電

我睇完好無奈... 我地有事就俾人咁講...
四川有事,又唔見佢地好似我地咁出錢出力救同胞...
係佢地冷漠還是我地太過熱心?
回復

armonly 發表於 2013-4-25 20:04:13 |顯示全部樓層
armonly 發表於 2013-4-25 17:34

只是免費送遞物資,沒有收取捐款的
其實國內熱心人早已明白情況,個個都寧願捐物資都不會捐款,
入村確是有難度,幾大快遞於四川的倉庫亦爆倉,現由於倉存及派送的壓力,部分地區要再投寄的已停止收取了
回復

tclau 發表於 2013-4-25 20:19:07 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2013-4-25 19:33
早前見到哩單醜聞,我已好後悔義賣捐錢......
我個人唔係反對捐錢,但只想捐款真正落到災民人手幫 ...

涼薄人到處都有,大陸有,香港亦有。別人涼薄唔等如我都可以涼薄。埃及熱氣球死者何辜?他們不應承受其它無良香港人種下的惡果。四川地震災民又何辜?他們亦不應因一些貪官的惡行而受岐視。

前輩講得好有道理,一單還一單  發表於 2013-4-26 16:36
回復

tsoiyiu1009 發表於 2013-4-25 21:18:35 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-4-25 20:19
涼薄人到處都有,大陸有,香港亦有。別人涼薄唔等如我都可以涼薄。埃及熱氣球死者何辜?他們不應承受其它 ...

我明白~ 所以我唔係話d災民抵死... 亦都唔係岐視d災民~
捐款應洗則洗,真正幫到佢地才是本意,唔係俾d貪官挪用享樂~
樓上的主張送物資好過捐錢,我相當認同~

其實香港都有啲機構可以幫手。好似苗圃行動咁,佢哋行政費用同善款係分開嘅。行政費好少,所有義工嘅機票、住宿、膳食都係自已俾嘅。  發表於 2013-4-25 23:42
回復

armonly 發表於 2013-4-26 09:48:44 |顯示全部樓層
armonly 發表於 2013-4-25 20:04
只是免費送遞物資,沒有收取捐款的
其實國內熱心人早已明白情況,個個都寧願捐物資都不會捐款,
入村確是 ...

好暖心,今日已有發佈車隊派發物資情況
回復

金盞花 發表於 2013-4-26 11:44:59 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-4-25 18:39
‧捐款救災係本着人類的同情心。唔捐亦沒有問題,不過借頭借路作政治攻擊,幫唔倒啲災民,衹表現出自己的 ...

正如你所講捐款與否係個人決定, 一個有思想嘅人又點會受到其他人左右.  但見你話人說話涼薄就莫名其妙??!!  我睇完2頁帖都睇唔見有人用詞涼薄, 如果有的的話請指示說明.   涼薄說話就睇唔見只係有人講出官員貪腐令人對捐款卻步, 香港人以往出錢出力去幫助大陸及海外發生災難嘅地方都不遺餘力,  從冇歧視災民之理.  再講, 要話人歧視係指對傷殘 種族嘅人士作出針對至可稱之為歧視.  又睇見你話有人借捐錢與否拉到有人借意政治攻擊更係荒誕得可怕, 呢處一路討論四川捐款, 何來政治攻擊?  個人覺得談論政治都唔及俾人歪曲他人講法更可怕.  要知道對一d思路閉塞嘅人講道理實在難為自己, 要將時間精神學識浪費咗但又得唔到好評相反得到惡評~~~幾陰公

但你有一樣講法我都同意, 苗圃係一個幾好慈善機構.

令你誤會,對不起。我絕無意說不捐款的人涼薄。但轉移主題,藉着貪污問題阻撓善款送到災民手上就是涼薄。  發表於 2013-4-28 20:46

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2013-4-26 14:03:25 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2013-4-26 11:44
正如你所講捐款與否係個人決定, 一個有思想嘅人又點會受到其他人左右.  但見你話人說話涼薄就莫名其妙??! ...

100% 同意

並不是反對是次捐款就是涼薄, 反而敢站出來帶頭不捐款的是熱心, 希望其他人明白善款的背後

每次大陸有災, 我都會捐款, 每次都是過萬元, 經園藝館捐的, 部份深資花友可以見證, 被指涼薄, 有點不憤.

大陸貪婪成風, 也不是今天才來, 只是多年的灰心, 積累到了今天的死心.

意外驚喜, 竟然有人認同仲有分加, 謝謝~我受唔住有人話涼薄政治攻擊歧視混埋一起嚟錯怪港人. 宜家碼頭工人籌款已過700萬, 可以睇到大家熱情非涼薄.  發表於 2013-4-26 16:29
有的人灰到不發一言  發表於 2013-4-26 15:00
回復

maybabe 發表於 2013-4-29 14:24:27 |顯示全部樓層
有晚睇電視, 請左救世軍黎講佢地會送物資上去,
而個D物資係佢地自己揾廠做同自己運上去,
可以諗諗
再有既係教會講既明愛, 都可以諗諗

星期六晚聽電台, 雲海話有個人話要捐錢比某地方, 咁個D官就請佢去酒樓見面, 到左見到又係九大鬼咁多餸
跟住個個有心人就話會捐物資, 個D官即黑面話, 我們不缺物資, 只缺錢
唉人性呀
回復