四川又地震, 你捐款嗎?

作者: malike 發表于 2013-4-22 09:40:04
3422 34

早幾日的四川地震又造成接近200人死亡, 150多萬人無家可歸, 今次你會捐款嗎?
jellyfishy 發表於 2013-4-22 09:54:37 |顯示全部樓層
你呢?
我希望自己的錢用得其所, 而不是肥上瘦下, 越幫越忙.
回復

malike 發表於 2013-4-22 09:57:10 |顯示全部樓層

我有山區捐款助學計劃即將進行, 今次唔捐住!

我都係用助學的型式,找宗教團體去辦.佢地每年都會攪團體北上探望內地助學的學生.  發表於 2013-4-22 10:06
回復

claudiatang 發表於 2013-4-22 09:59:21 |顯示全部樓層
我一向有捐給其它機構。這些機構會做事。
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-22 10:06:29 |顯示全部樓層
有時間請給意見.

四川安雅地震捐款事宜
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 6547&fromuid=36
回復

tomtomtom 發表於 2013-4-22 11:56:45 |顯示全部樓層
捐民間有信譽機構會放心一點

就連中國紅十字會都貪得可怕,我著實無乜信心了.唔想好心做壞事.  發表於 2013-4-22 15:34
回復

八王爺 發表於 2013-4-22 15:02:07 |顯示全部樓層
憑心對心。
回復

比得大帝 發表於 2013-4-22 15:18:45 |顯示全部樓層
每次有大鑊嘢, 我都有捐, 今次覺得有點累了.
自覺有點不自量力
人家用於面子工程的國外捐款, 吃喝玩樂的消費, 打壓民意的維穩費, 拿萬份之一出來已經足夠了, 根本就不用國外援手.
再看人家來港搶金搶名牌的錢, 真的有點卻步.

非常非常同意,不是無同情心而是麻木了  發表於 2013-4-25 21:13
x4  發表於 2013-4-23 14:18
x 3  發表於 2013-4-23 13:42
十分同意,有d掉錢落海的感覺  發表於 2013-4-22 16:21
唉... 你說了我心底話~ 你比我更坦白~ *o*  發表於 2013-4-22 15:31
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-22 15:43:07 |顯示全部樓層
有無看今日經濟日報的相關評論?

冷對災情洩怨 「反捐款」失善心

經濟日報
經濟日報專訊】四川雅安7級地震,災情嚴重,港府將撥款賑災,多個團體展開募捐,港人向來熱心扶危,但連日湧現「反捐錢」聲音,質疑災款去向難知,又將中港矛盾牽扯作為理據,沒人樂見善心被利用,但混為一談,卻也說不過去。
四川雅安地震至今導致逾200人死亡或失蹤,逾萬人受傷,150萬人受災,本港多個慈善團體如宣明會、紅十字會、救世軍等,相繼呼籲港人捐款賑災,亦派員前往災區。
特首梁振英昨日發表網誌指,香港作為國家一分子,責無旁貸會為救災出力,相信港人也會本着同胞之愛,大力支持賑災和救災的工作。政務司司長林鄭月娥昨日表示,將盡快向立法會財委會申請額外撥款賑災。
有網民憂貪官 吞款來港炒賣
過往內地發生災情,港人會抱「一方有難,八方支援」心態,慷慨解囊(見表),可是,連日在網上卻出現另類的呼籲,不是叫人有錢出錢、有力出力,反而叫人不要捐錢。對於港府將撥款賑災,更有人發起一人一信反對政府用公帑捐款。
救急扶危,是當行之事,為何提出反對?有關人士提出的原因,包括質疑善款是否可落入災民之手,又製作圖表呼籲「捐錢前,停一停,諗一諗」,直指捐款給中國賑災,會被貪官侵吞,繼而助長更多內地客湧到本港狂搶物資、迫爆香港,最終是港人受罪等等。
捐款是否落入災民之手,與內地遊客造成的社會問題,是兩碼子的事,將之混為一談非理性說法,更令人擔心是,當中夾雜不少涉及中港矛盾的情緒,包括指內地遊客在本港無禮貌、不排隊,看輕港人,故此今次不會捐錢,又提及去年內地教授孔慶東罵港人事件,指港人捐款亦未必獲感謝,甚至會被罵,所以呼籲不要捐款。
兩地矛盾激化 不應牽涉災民
近年來中港兩地矛盾白熱化,屢發生衝突,不少港人對內地遊客印象不佳,但是面對內地災情,卻被拉扯作為不伸出援手的理由,則如此說法,又可說得過去?
有網民對此類呼籲也不認同,指有關說法對亟待援手的災民來說,並不公義,中港矛盾不應入災民的帳,亦有網民指捐款與否應自行判斷,以及會想辦法將錢直接捐到災民手上。
事實上,港人一直熱心捐輸,去年英國慈善基金會公布的世界捐助指數(World Giving Index)顯示,香港的捐助指數在全球146個地區中排19,屬亞洲第2,僅次於菲律賓。受訪者中有64%曾在受訪前過去一個月內有捐款。
反捐款的說法固然有爭議,但誠然,港人的賑災善款屢被揭發未獲得善用,亦打擊市民捐款的信心。
08年四川地震,港府撥出巨額90億元設立基金,支援災後重建,民間捐款更達到130億元,可是其後接連「出事」,2011年有報道指,港府在驗收部分工程項目時,發現貨不對辦,去年又有發現港府捐款興建的校舍被拆掉,土地改為建豪宅,至上月,更有指本港慈善團體有份出資興建的四川貴州希望小學,已淪為垃圾站。
防善心被濫用 政府把關有責
類似捐款醜聞一而再,再而三,無疑會令港人憤怒,如何為捐款把關,是港府與各慈善團體要加緊正視的問題。不少慈善團體為確保捐款運用得宜,會長期派員到項目地區進行監察,並定期公開交代,好叫捐款者安心。
市民若對善款去向有疑慮,捐款時可挑選信得過的慈善團體,並不一定要「斬腳趾避沙蟲」,內地災情嚴重,港府要動用公帑賑災,合情合理,惟汶川地震後既已得知善款未必用得其所,當局這回更應做好監察賑災撥款工作,莫再辜負港人的善心。
小孩失足跌入井裏,即使不認識,也會出手相救,惻隱之心,人皆有之。中港矛盾激化是事實,但也不該因此而混淆行善本意。據報道指,有模在地震發生後,在fb留言「有咁多死咁多」,又上載歌曲《喜氣洋洋》,如此涼薄,叫人心寒。

-----
我覺得好好笑,香港政府捐款給內地,內地部門貪污,經濟日報評論建議:”如何為捐款把關,是港府與各慈善團體要加緊正視的問題”.

即係叫我們香港人出錢出力,一站式保護所捐的東西能安全到達災民的手,保得不好是我們港人問題.明明是內地貪腐,卻要我們代背荊棘,是甚麼個異形思想?!

最壞是你一站式把物資送到災民手上, 你轉過背, 貪官們把物資充公.  發表於 2013-4-22 15:48
回復

corina 發表於 2013-4-22 17:22:09 |顯示全部樓層
我想捐比壹基金~
回復

Toni 發表於 2013-4-22 17:59:01 |顯示全部樓層
會冇之前捐得咁爽, 一諗起香港人辛辛苦苦搵番黎既錢
本來一心要黎幫有需要既人重建家園, 維持番正常既生活
結果.........

佢地既然可以大大筆錢黎香港掃厘樣, 掃果樣
其實佢地亦有能力去幫番自己既同胞
而唔係靠用遠水黎救近火~
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-22 23:29:40 |顯示全部樓層
Toni 發表於 2013-4-22 17:59
會冇之前捐得咁爽, 一諗起香港人辛辛苦苦搵番黎既錢
本來一心要黎幫有需要既人重建家園, 維持番正常既生活
...

有無聽過這個?
呂秉權 回憶採訪汶川地震:所有跑過中國組嘅記者都唔會捐一個仙
http://www.facebook.com/photo.php?v=10151590462170395

聽見後,覺得d官員真真可惡:(  發表於 2013-4-24 23:00
佢都有打上d100講番佢嘅所見所聞, 大陸班官根本唔想香港班記者採訪, 就請佢哋去飲飲食食, 叫到一枱都擺唔晒餸菜.  發表於 2013-4-23 12:21
未,聽朝再睇!不過睇完恐怕令更多人更心灰意冷。希望呂生平安啦。  發表於 2013-4-22 23:45
回復

比得大帝 發表於 2013-4-22 23:45:52 |顯示全部樓層
捐錢俾大陸好慘, 要提山吊膽, 又怕被所謂慈善機構呃, 亂咁出數, 錢去到四川, 又怕被地方官員呃.

今日電台教人捐完錢多打電話去有關慈善機構, 問佢點樣分配d錢, 唔係呀, 捐錢都要咁累.

捐完條氣又唔順, 見到佢哋自己人係咁搶金搶名牌, 還在落嚟香港响你面前搶俾你睇, 要你睇到都眼yuen.

真係捐完都有覺好瞓.

捐錢後去向係捐款人想知嘅, 而慈善機構係有責任解釋清楚, 所以佢哋點樣處理善款要透明度高, 以釋港人疑慮.  發表於 2013-4-23 12:37
個個致電去慈善機構問長問短,d職員會多左好多工作量和壓力,咁咪即係好心做壞事?  發表於 2013-4-22 23:51
回復

claudiatang 發表於 2013-4-23 10:26:02 |顯示全部樓層
直接捐去國際紅十字會、無國界E生、聯合國兒童基金等的機構就可以啦﹗不用等有災情才捐的。反正他們一直都會去做事。那些找明星歌星做宣傳的機構我就不會捐的。
回復

金盞花 發表於 2013-4-23 12:58:23 |顯示全部樓層
上次四川我都係選擇國際紅十字會, d100訪問紅十字會得到善款後會點處理, 佢哋話會同上面合作, 一聽到咁你都估到畢錢凍過水, 大陸班官買物資就過河濕腳, 估吓有幾多錢可以到災民手上.

我唔會再捐錢俾大陸, 中國有咁多錢, 一年維穩費成7-8000億(天文數字), 根本唔需要我哋呢d小市民幫助, 要捐就由香港班富豪 人大政協 常委去捐, 呢個時侯係佢哋表現佢哋愛國嘅時侯.

香港仲有大把人要幫助, 就係班貨櫃工人

毛挫﹗五一黃金周不要來香港,將錢捐出來就夠了。  發表於 2013-4-23 13:03
回復

金盞花 發表於 2013-4-23 13:00:58 |顯示全部樓層
上次四川我都係選擇國際紅十字會, d100訪問紅十字會得到善款後會點處理, 佢哋話會同上面合作, 一聽到咁你都估到畢錢凍過水, 大陸班官買物資就過河濕腳, 估吓有幾多錢可以到災民手上.

我唔會再捐錢俾大陸, 中國有咁多錢, 一年維穩費成7-8000億(天文數字), 根本唔需要我哋呢d小市民幫助, 要捐就由香港班富豪 人大政協 常委去捐, 呢個時侯係佢哋表現佢哋愛國嘅時侯.

香港仲有大把人要幫助, 就係班貨櫃工人
回復

mono 發表於 2013-4-23 13:47:14 |顯示全部樓層
算我狠心。從來都無!一路都唔覺得啲錢會去到災區。

搵錢已經係咁艱難,捐錢都要操心d錢幫唔幫到災民,好攰,唔捐!  發表於 2013-4-26 10:22
我以前一定會捐,捐錢只會肥咗貪官,再者,一班自由橫行落到黎香港話,冇咗佢地落黎,香港死咗好耐,但一轉話題,雙單非,佢地就話一家,點頂  發表於 2013-4-26 10:18
更正:香港人  發表於 2013-4-23 14:28
災民真係好苦, d官員咁樣做, 搞到箸港人心死啦  發表於 2013-4-23 14:28
不是狠心,是死心﹗>.<!!!  發表於 2013-4-23 13:58
回復

Springonions 發表於 2013-4-23 14:22:37 |顯示全部樓層
我要捐都捐俾碼頭工人, 起碼幫到佢地對抗無良僱主

對的,幫助本土香港人,對抗無良僱主!  發表於 2013-4-26 10:24
對, 到目前為止籌到600萬, 其中相信要多謝霍建寧一番言論, 佢幫個數字推高唔少.  發表於 2013-4-23 14:41
啱~ 到目前為止, 已籌到過600萬~ 相信有唔少都要多謝霍建寧一番言論將籌款數字推高  發表於 2013-4-23 14:31
回復

Springonions 發表於 2013-4-23 14:25:08 |顯示全部樓層
中國政府去年給了千億給非洲, 收買它們政府在聯會國為中國投票. 拿百份之一賑災都夠了.

冇錯,呢一點跟本係國策問題,冇得賴  發表於 2013-4-23 14:58
中國政府唔係眼盲, 只係遠視, 睇遠唔睇近  發表於 2013-4-23 14:34
回復

地獄死神D2 發表於 2013-4-23 14:25:47 |顯示全部樓層
捐助本出於善意....
但最後成了打壓平民的貪官污吏的"財力"
好心成了壞事...
捐出的一分一豪,都成了打壓同胞的力量
因此都沒什麼心去捐了...

揭露豆腐榨工程嗰位係咪叫譚作人, 佢宜家搞成點? 在獄中  發表於 2013-4-23 14:36
回復

12下一頁