想問蕃茄收成左後是否要拔走重種??

作者: victorliu 發表于 2013-4-19 13:51:31
2850 3
我種嘅係盆栽小蕃茄, 最近都在收成中, 已經冇花開, 成棵野都有近30~40粒未成熟果子, 想問下如果全部收成左後係咪要KILL左成棵野由種子重新種起, 定係加多D肥再等佢出花, 因為聽人講話D植物老左後會慢慢減少開花結果, 請各位CHING指教

另外我都見佢D葉有變黃的情況, 有D已經係淡青色我就剪左去增加佢接收陽光的空間, 想問下咁做係啱唔啱, 定係佢缺 磷肥 或者 鉀肥??
faylo 發表於 2013-4-19 14:29:02 |顯示全部樓層
after harvest, kill it
回復

孖吉 發表於 2013-4-20 01:31:15 |顯示全部樓層

蕃茄分兩類:Indeterminate 和 Determinate

Determinate 較矮(約4呎)和不用爬架,不需擇頂芽,停止生長後開花結果一次 (開花時間前後相差兩個星期),然後玩完 (例如 羅馬茄)

Indeterminate 較高 (6呎或以上),要爬架,可以擇頂芽,會繼續開花結果 (例如:Beef Master 和 大部份車厘茄類)

但係香港天氣夏天唔係幾適合種蕃茄,就算 Indeterminate 都好難過夏天
回復

victorliu 發表於 2013-4-20 14:16:06 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-4-20 01:31
蕃茄分兩類:Indeterminate 和 Determinate

Determinate 較矮(約4呎)和不用爬架,不需擇頂芽,停止生長後 ...

我POST埋張相了,唔知你分唔分到個品種, 不過佢係矮種蕃茄, 好似係Y牌個隻, 照你咁講我應該家下開始重新培苗了吧??

想問下有冇D細細棵可以室內種又有食用價值兼唔洗多陽光的可以推介我種下??THX
回復