求石灰粉

作者: victorliu 發表于 2013-2-3 18:41:00
1615 14
問過五金店, d石灰好鬼大包, 因為盆仔用唔到作斤咁多, 如果有朋友有有細包用剩想睇下可否郵寄, 我會入番郵資及成本的, thx

同埋第一次用, 如果可以可否教埋我用份量幾多, 一萬個thx
malike 發表於 2013-2-4 09:15:07 |顯示全部樓層
請列出數量(克、公斤)、種類等詳情, 以方便其他花友考慮幫你。
回復

victorliu 發表於 2013-2-4 11:36:28 |顯示全部樓層
個盆係8吋x10吋左右, 矮蕃茄兩棵, 如果份量我估應該數百克就夠掛, 沉日揾到一包生石灰防潮包, 但好似黃左, 唔知仲有冇用, 如果有朋友有尼d防潮包, 咁郵寄兩三包就perfect啦,thx
回復

三一萬能俠 發表於 2013-2-4 16:08:57 |顯示全部樓層
victorliu 發表於 2013-2-4 11:36
個盆係8吋x10吋左右, 矮蕃茄兩棵, 如果份量我估應該數百克就夠掛, 沉日揾到一包生石灰防潮包, 但好似黃左,  ...

新手唔識,用整豆花果D熟石灰唔得嗎?????
回復

victorliu 發表於 2013-2-4 17:49:30 |顯示全部樓層
應該都得嘅.....我估用來中和泥土酸性都啱用
事關好似熟石灰燒燒佢會變番生石灰, 不過我未試過咁做........
萬能俠  有的話方唔方便寄D比我丫
回復

三一萬能俠 發表於 2013-2-7 15:52:49 |顯示全部樓層
victorliu 發表於 2013-2-4 17:49
應該都得嘅.....我估用來中和泥土酸性都啱用
事關好似熟石灰燒燒佢會變番生石灰, 不過我未試過咁做........ ...

寄白粉
藥房有售架.
都唔知寄幾多俾你,玩開forum都係面收多架.
如要,面收得嗎?????
回復

cowslip 發表於 2013-2-7 19:34:30 |顯示全部樓層
不如話比我地知你邊區方便面交,因為要去郵局磅重買郵票唔係個個方便架
回復

victorliu 發表於 2013-2-8 17:33:31 |顯示全部樓層
, 新年放大假要招呼一個外地親戚朋友, 要到近月尾先開工, 我最近觀塘mtr附近, 你地會唔會方便交收嗎, 時間可以番工個陣蛇出來, 所以朝10晚7都冇問題的, 份量小許即可, thx
回復

alexander 發表於 2013-2-8 17:46:48 |顯示全部樓層
victorliu 發表於 2013-2-8 17:33
, 新年放大假要招呼一個外地親戚朋友, 要到近月尾先開工, 我最近觀塘mtr附近, 你地會唔會方便交收嗎, 時 ...

五金店 d石灰 有散賣架, 幾蚊1斤
回復

victorliu 發表於 2013-2-8 23:40:10 |顯示全部樓層
alexander 發表於 2013-2-8 17:46
五金店 d石灰 有散賣架, 幾蚊1斤

都好多下, 我得兩盆野, 用唔著咁多麻, 唸住環保d睇下有冇人用剩的防潮包用下
回復

mono 發表於 2013-2-15 17:27:11 |顯示全部樓層
大家如果只係用少量,其實用生雞蛋殼,去咗裹面片白衣,曬乾,打成粉己經有熟石灰嘅作用,
回復

N-Blythe 發表於 2013-2-15 18:48:57 |顯示全部樓層
請 pm 你的地址給我,直接寄給你吧
回復

Tmm 發表於 2013-3-27 12:03:53 |顯示全部樓層
我都想買生石灰,問過好多間五金鋪/中藥店都冇石灰賣,請問有冇大大知道那間五金鋪/中藥店有得賣?若是北角或將軍澳區更佳!

謝謝!
回復

victorliu 發表於 2013-3-27 15:23:17 |顯示全部樓層
買番包四州紫菜,里面有大大包石灰粉,盆栽起碼夠用十次八次
回復

Tmm 發表於 2013-3-27 19:54:38 |顯示全部樓層
victorliu 發表於 2013-3-27 15:23
買番包四州紫菜,里面有大大包石灰粉,盆栽起碼夠用十次八次

紫菜的石灰是生定熟?我系種菜用,果包嘢睇怕兩下就用完。

應該係生石灰掛, 熟石灰係已經吸左水....估計冇可能會再有防潮工能  發表於 2013-3-28 14:22
回復