有關精油一問

作者: noras_dove 發表于 2013-4-15 12:45:28
1047 7
唔好意思, "問題兒童"有事請求教...  

大家都講精油有什麼什麼效用, 可以用來入皂云云...甚至乎有書會教落好幾種精油tim~
但係我發現皂寶寶未成熟d香氣都散得7788, 咁樣只香氣, 散精油效用還在ma???

同埋請問大家精油應該點存放為之正確方法呢?
我將精油放入保鮮袋, 再用箱收起。
頭一兩星期掀起箱蓋香氣真係撲鼻而來, 但再過多兩三星期後明顯減退...
因為我用的是平價貨, 還是儲存不當呢?

Springonions 發表於 2013-4-15 16:13:30 |顯示全部樓層
我知道有很多皂友放精油落皂, 以下只是我個人的想法, 不一定是對的, 請各位大大指教.
通常我不會放精油在皂中, 皂是要嚟沖涼, 搽在身上不用兩分鐘, 就被沖走了, 就算精油有很多療效, 也没用, 我個人覺得是浪費. 我會放精油在潤膚品中.
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-15 17:01:45 |顯示全部樓層
我的精油 (essential oil)都係用深色玻璃樽裝,放入櫃裡保存,有些柑橘類會放入雪櫃保存,一般兩三年也能保存原汁原味.
有些精油更是越陳越香,如 sandalwood, frankincense, mytth, Patchouli, etc.

對,木類精油越陳越香, 玫瑰也是啊.............柑橘類精油最好2年內用完  發表於 2013-4-16 11:54
回復

jack872184 發表於 2013-4-15 19:42:56 |顯示全部樓層
仲有,整手工皂的強鹼都可能破壞精油的活性成分,令它失去功效
回復

noras_dove 發表於 2013-4-15 21:38:14 |顯示全部樓層
我的精油 (essential oil)都係用深色玻璃樽裝,放入櫃裡保存....
精油本身個玻璃樽都係啡色, 不過滴出黎個嘴好大, 唔係一滴滴咁滴落竹9, 而鴿好似成條線咁..

咁整手工皂係咪應從油類入手比較好呢~?
咁花水入皂有冇效用呢? 情況係咪同精油類同?

再一次THANKS ALL~

好明顯你個精油樽滴咀有問題. 一般滴咀係可以做到一滴一滴的功能, 所以才會叫滴咀, 當然有時遇到次貨在所難免.  發表於 2013-4-16 09:08
好難說花水入皂有無用, 各人喜好不同.  發表於 2013-4-16 09:07
花水入皂?我見識少,第一次聽!  發表於 2013-4-15 23:02
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-16 09:14:09 |顯示全部樓層
精油入皂的確會因皂化過程和晾皂時間失去精油的醫療效用, 餘下皂內的是香味.
如果要說療效, 說是心靈上的療效也可以. 人們腦袋對各種香味是有無意識的記憶, 即係望到檸檬, 腦袋就會自動播放擰檬香, 見橙色有橙香, 望到屎, 明明未聞到屎味, 都會覺得有臭味.

當洗澡時, 皂內香味散發, 腦袋會自動配對並會令自己產生某種感覺, 如薰衣草香會令心情放鬆, 松木香味會令人有沐浴在森林的暢快... etc.
回復

鬱金香 發表於 2013-4-16 12:37:27 |顯示全部樓層
很多時都想皂皂留香,香薰油及香精油兩者的很難取捨~
我自己做皂添加香薰油為主,份量只會在2%左右,成熟後也有一點點的餘香.
台灣的手工皂下香精油很多,涼皂時整個空間也很香很香. 反而朋友都很接受,還叫我做皂添加多嘀香味.
回復

noras_dove 發表於 2013-4-16 17:53:41 |顯示全部樓層
謝謝以上各位, 對精油入皂的效用/功能認識深一層了。

我初認識手工皂, 對書中用精油s 入皂有些憧憬,
讓我誤以為手工皂會有明顯香氣及功(療)效...
謝謝幫我從這錯誤觀糾正過來。

我相信只要懂得運精油入皂, 亦能達到香薰療效, 從沐浴過程中吸入香氣, 從洗刷中按摩肌膚滲入. 如你使用過, 你能深深體會.  發表於 2013-4-18 17:25
回復