請教用蘆薈 gel 定擦油好...

作者: noras_dove 發表于 2013-8-27 18:00:40
4486 9
有朋友本身係乾濕疹, 前日見到佢又起, 塊面紅紅, 好慘ar~
早前俾左塊鹽皂, 佢用過一次, "那"到佢跳舞..
我手頭上只有浸ing的洋甘菊ev 橄欖油(浸左3個月), 薰衣草eo, vaseline 蘆薈 gel, 街買番黎gei 紫雲膏。

係 "新手札記"見到:
甘油10%<--使宜的補濕材料
甜杏仁油10%<--補濕軟膚
茶樹精油2%<--老公有濕疹,用茶樹精油他會安心一些...順便驅蚊"

若我依照以上配方, 改20% 洋甘菊橄欖油   2%薰衣草eo  可行ma?  

定我直情過濾左d洋甘菊橄欖油, 叫佢擦會比較舒緩呢~?

謝謝各位賜教
杳杳然 發表於 2013-8-28 06:40:07 |顯示全部樓層
我自己用蘆薈gel溝甜杏仁油,
因為皮膚好乾,好乾
頭一個禮拜"那"到我飛起.
e+已經冇問題

後來先知皮膚太乾,所以用乜都會好"那"
補水非常重要.
我覺得用蘆薈gel 會好d
希望幫到你
回復

鬱金香 發表於 2013-8-28 10:07:50 |顯示全部樓層
除左搽野,可以試下敷洋甘菊花水
一來可以補濕,二來有舒緩去紅作用。
敷完記得補cream鎖水 ~
回復

Springonions 發表於 2013-8-28 12:38:38 |顯示全部樓層
我都有濕疹, 覺得搽自製的真材實料紫雲膏是最好的.
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-29 12:18:37 |顯示全部樓層

樓主可否寫清楚d你想做的配方?  

個人覺得 aloe vera gel 只是用來減低痕癢感, 沒有太大作用, 平時洗澡後趁表皮仲濕濕地時, 搽些椰子油可減低神經過敏引起的痕癢;
另外, 紫雲膏也有助皮膚保濕及加速疹子的痊癒. 大前題是患者必須清楚自己對乜野東西敏感才好試diy.

濕疹主因是情緒和飲食, 壓力及多憂慮都會引發痕不可當的緊張性過敏反應. 情緒引發濕疹己是歐美數間大學科研的證明, 只是這個結果賺不到錢, 沒有大醫葯廠肯說出這個根本的原因!

回復

cklife 發表於 2013-8-29 15:23:46 |顯示全部樓層
新手扎記中我依個蘆薈配方,係因為老公當初皮膚係油性,佢唔中意用cream。所以我用蘆薈啫喱...蘆薈啫喱本身有補濕,舒緩敏感作用,所以我改用蘆薈啫喱...茶樹油老公用過覺得稍有舒緩痕癢功效,而且,老公既偏好,所以我繼續使用。
而老公既朋友既急性濕疹都係用手工皂同茶樹啫喱,再加佢自己戒口戒生活化學物既配,好快就好番。(生活習慣既改變好重要)

最初夏天配方無加甜杏仁油同甘油,得來到冬天因為單單蘆薈啫喱,老公油性皮膚都唔夠潤,所以稍加甘油同甜杏仁油。
到得近年,因為年齡改變,飲食改變,老公皮膚己經唔再油膩,所以近年我都用紫雲油做cream比佢用既多。

每個人身體都係獨特既,皮膚反應亦每個人唔同,邊一種適合佢呢?其實要試過先知...
而且,擦係皮膚既野,其實幫助唔大,濕疹既主因係因為身體既敏感反應,應該從改變體質著手...外塗用品,都只係幫助舒緩。
回復

noras_dove 發表於 2013-8-29 15:40:50 |顯示全部樓層
多謝以上各位, 我都係見佢咁辛苦,所以想睇下手頭上咁有限gei野可否幫到佢。

我之前有同佢提議椰子油, 佢話怕椰子味所以唔用, 用芝麻油。
就咁用蘆薈gel佢又覺得冇用...

介口同情緒 我都會提一提佢, 仲有遠離化學物品。
回復

cklife 發表於 2013-8-30 19:13:28 |顯示全部樓層
noras_dove 發表於 2013-8-29 15:40
多謝以上各位, 我都係見佢咁辛苦,所以想睇下手頭上咁有限gei野可否幫到佢。

我之前有同佢提議椰子油, 佢話 ...

遠離化學物好重要,因為屬敏感體質,除左食物敏感外,皮膚敏感都係其中一項。

叫佢暫時唔好用柔順劑啦....好易敏感架....淋浴露洗面野,護髮素,可以唔用就暫停啦...
回復

Pinkyleung 發表於 2013-8-30 23:41:42 |顯示全部樓層
之前有人教我,9ml 月見草油+1 ml 甜杏仁油 再混合 6 滴廣霍香精油。用來塗患處。
回復

noras_dove 發表於 2013-9-1 10:59:38 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-8-30 19:13
遠離化學物好重要,因為屬敏感體質,除左食物敏感外,皮膚敏感都係其中一項。
叫佢暫時唔好用柔順劑啦.. ...

護髮素... 佢真係會用ga, 提提佢先~  thanks

Pinkyleung 發表於 2013-8-30 23:41
之前有人教我,9ml 月見草油+1 ml 甜杏仁油 再混合 6 滴廣霍香精油。用來塗患處。 ...

可以俾佢試下wor, 謝謝~  
回復