新手請教母乳皂

作者: aymc 發表于 2013-4-10 22:12:16
1812 5
大家好, 之前睇開啲花花草草...
原來呢度有咁多DIY 分享

我係新手...想請教一下整母乳皂有咩要注意?
我係幫我朋友整~因為阿B飲唔到咁多奶, 想整啲人奶皂

想問下各位高人, 除了加入NaOH要小心控制, 免得過熱燒燶啲奶之外
仲有咩要留意? 例如成份宜忌??

另外, 可以加入泡油嘛?(例如金盞花浸泡油)
始終啲皂會俾阿B用, 想問下咁多位高手, 俾小朋友 (特別係BB), 泡油最理想係用咩油??
有啲人話用甜杏仁油..有啲就話葵花籽油...

問題多咗啲, 麻煩哂!

PS. 搭單, 邊樹買金盞花好?? 我見好多地方價錢都有啲偏差.....平的15蚊10G....貴一倍GE都有
claudiatang 發表於 2013-4-10 22:22:36 |顯示全部樓層
有沒有參考娜娜媽的配方?BB用最好用純油啦,甜杏仁和EV橄欖油是首選。千萬不能加精油。
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-11 00:23:10 |顯示全部樓層
建議先去看看娜娜媽的書作為參考.
以奶溶NaOH,一定要記住:奶必須先雪成冰,最好溶NaOH時,座住冰水溶NaOH, 要慢慢下NaOH入奶冰,攪溶一些NaOH再下一些,這樣可防止燒焦奶的問題.溶出來的NaOH奶一般會比較低溫,我一般會keep 左10-20度,這樣混油打皂絶對無問題的,而且在個天氣可避免出現失溫問題.
回復

prodorothyhkg 發表於 2013-4-12 15:56:09 |顯示全部樓層
小心母乳脂肪過多,可以的話先打少少看看會不會trace到,如果t到就冇問題,如果t唔到要少少少少NaOH液加入去,再唔係先整半母乳皂,油鹼較易控制
回復

aymc 發表於 2013-4-14 23:54:03 |顯示全部樓層

1/4 cup water
    1/4 cup lye (NaOH)
    1 1/2 cups vegetable oil
    1/2 cup cocoa butter
    1 cup breastmilk

配方我係睇呢個~出處係外國網站~
http://portlandmamababycenter.co ... ipe-and-directions/

唔知好唔好呢?

我見娜娜媽最簡單的係老祖母欖油皂~不過見好多討論, 純欖油皂會手都.....軟埋...@.@
回復

Violetsoul 發表於 2013-5-15 14:01:40 |顯示全部樓層
如果打皂要100g水,我用母乳代替,想問冰母乳分量是否要比水份多呢?若要,是多幾多呢?
回復