新手~我的多肉小小小花園

作者: aymc 發表于 2015-1-11 10:22:22
1343 8
曾幾何時有一盆黑王子,可惜真菌感染離我而去。。。。
依家有自己地方,重拾對多肉嘅鍾愛~呵
走去花墟忍唔到手買咗幾盆~虹之玉錦脹卜卜,望見都開心
換泥之後將佢整理下~變咗相入面咁

我係新手,希望各位高手多多指教
Audrey 發表於 2015-1-11 12:25:11 |顯示全部樓層
謝謝出帖。
種得唔錯。
回復

kings5 發表於 2015-1-12 13:27:04 |顯示全部樓層
這季節最適合養多肉了。尤其是景天,生長變化多易出色。
只要管好手勿over care。給它們多曬少水。
回復

BenLau 發表於 2015-1-12 21:54:36 |顯示全部樓層
歡迎加入多肉大毒軍。
回復

aymc 發表於 2015-1-31 22:11:58 來自手機 |顯示全部樓層
不經不覺種咗差唔多一個月,肉肉們有好大變化~
棵海豚弦月開哂花,跟住謝哂
虹之肉生得好壯,個枝都出哂新嘅根,我都準備將佢哋分家~
另外紅色(唔知咩名)嗰盆一樣好強,啲根好長

而葉插嘅有虹之玉錦同千代田之松,每粒肉肉B都好努力咁生根~亦準備新盆仔俾佢哋
回復

BenLau 發表於 2015-1-31 23:18:54 |顯示全部樓層
aymc 發表於 2015-1-31 22:11
不經不覺種咗差唔多一個月,肉肉們有好大變化~
棵海豚弦月開哂花,跟住謝哂
虹之肉生得好壯,個枝都出哂新 ...

好似係珊瑚珠
回復

ppchu 發表於 2015-1-31 23:22:38 |顯示全部樓層
開枝散葉! 加油呀!
回復

aymc 發表於 2015-2-1 08:27:18 來自手機 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2015-1-31 23:18
好似係珊瑚珠

呀!係佢喇!不過見其他人種珊瑚珠,每棵都好狂野生到好高@0@
回復

Audrey 發表於 2015-2-17 23:33:34 |顯示全部樓層
拜個早年!

回復