返回列表 發新帖

綠薔薇

關閉 [複製鏈接]
作者: 野薔薇 發表于 2008-6-4 18:31:43
2707 38
tcl 發表於 2008-6-9 23:31:28 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-7 10:31 發表
買左幾耐呀?
我d玫瑰生晒蟲! 激鬼死我!
今日又出薑又出洗衣粉又出chilli
成百幾隻走出來, 起碼有5個品種,
昆蟲 軟體 蜘蛛 樣樣皆備...
都幾有震撼力...好彩我由細到大都唔驚唔識 fly ge蟲.

仲有呀, 早輪又黑斑又 ...

很難搞呢。如果是我,一早舉白旗投降。
回復

野薔薇 發表於 2008-6-9 23:35:49 |顯示全部樓層
原帖由 tcl 於 2008-6-9 23:31 發表

很難搞呢。如果是我,一早舉白旗投降。

一般啦  噴藥之後就無事了  我都天生怕蟲  不過呢d甘辛苦的工作  都係交比我老公的
回復

bluemoon 發表於 2008-6-10 13:43:16 |顯示全部樓層
我宜加唔係支野有事...係個盤泥超多蟲蟲...

唔知咩泥可以好d呢?
珍珠石又可唔可以長用呢?

我宜加諗住扦插...之後成盆野掉左去...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

其實呢..
係平花易種定貴花易種??

回復

野薔薇 發表於 2008-6-10 14:23:00 |顯示全部樓層
我係用 科學坭+河沙 再加小小黑坭 種的
回復

kawing3310 發表於 2008-6-10 19:19:14 |顯示全部樓層
你好似好易種玫瑰咁ga/__\
我之前種個盆,都死埋t^^^t
回復

野薔薇 發表於 2008-6-10 21:07:30 |顯示全部樓層
一般啦  我都係種佐幾個月  我在天台種的  6點之後先上去淋花   11點之後會再走上去  睇下邊盆水不足  邊盆有黃/黑葉就剪佐佢   見到有蟲就大叫我老公捉蟲   留意返佢地有咩事就噴咩藥  一星期一次肥
回復

bluemoon 發表於 2008-6-12 11:59:24 |顯示全部樓層
我果2棵好難搞
以為搞掂左一棵, 第2棵就有事

成日都係咁...搞來搞去...
話時話, 我棵大ge下面變左咖啡色...
上就仲有少少green
係咪死左啦? 扦插得唔得呀?
回復

野薔薇 發表於 2008-6-12 16:18:44 |顯示全部樓層
扦插的話  呢個時間生的機會不大   咖啡色會唔會係去水唔好呀  你睇下d根啦    唔好日日淋呀  坭要見干見濕比較好  姐話今日飽d  聽日比小d佢食/唔比都得  但唔好多過三日呀  干死
回復

野薔薇 發表於 2008-6-12 16:20:38 |顯示全部樓層
原帖由 野薔薇 於 2008-6-10 14:23 發表
我係用 科學坭+河沙 再加小小黑坭 種的

仲有塘坭呀  打小佐唔好意思   份量占2/5啦
回復

MarRose 發表於 2008-6-12 23:11:50 |顯示全部樓層
塘坭最好用! I'm lovin' it !
回復

bluemoon 發表於 2008-6-13 11:25:52 |顯示全部樓層
原帖由 野薔薇 於 2008-6-12 16:18 發表
扦插的話  呢個時間生的機會不大   咖啡色會唔會係去水唔好呀  你睇下d根啦    唔好日日淋呀  坭要見干見濕比較好  姐話今日飽d  聽日比小d佢食/唔比都得  但唔好多過三日呀  干死 ...

超過 三日冇淋...(好似有成個星期).

但係上邊仲有少少綠色地帶, 我諗咖啡色果度係死左lu
我諗住切綠色落來再扦插
回復

野薔薇 發表於 2008-6-13 14:08:18 |顯示全部樓層
甘無計啦  去買生根粉   唔好留太多葉呀  得閒噴下水   
上次我有一棵比個玩撞倒 斷佐枝  我果日食飯都無胃口
  你要加油加油呀!!
回復

小女子 發表於 2008-6-13 23:47:43 |顯示全部樓層
綠色玫瑰第一次見 ~ 好靚!
回復

bluemoon 發表於 2008-6-15 23:33:49 |顯示全部樓層
原帖由 野薔薇 於 2008-6-13 14:08 發表
甘無計啦  去買生根粉   唔好留太多葉呀  得閒噴下水   
上次我有一棵比個玩撞倒 斷佐枝  我果日食飯都無胃口
  你要加油加油呀!!

今日發覺成棵變左brown lu...

好處係另一棵好似唔錯
抽芽生得好快呀
但係有d葉有黃點...
係唔夠晒, 太晒, 定係病呀? 我唔識睇tim :p
回復

野薔薇 發表於 2008-6-15 23:46:26 |顯示全部樓層
比小小鱗鉀肥佢啦  我見黃就唔理天氣  加佐肥先  等佢身體好d  病都小d啦  
以上只係我個人做法  不等專業  有覺得唔岩的 咪罵我呀
回復

bluemoon 發表於 2008-6-15 23:49:39 |顯示全部樓層
原帖由 野薔薇 於 2008-6-15 23:46 發表
比小小鱗鉀肥佢啦  我見黃就唔理天氣  加佐肥先  等佢身體好d  病都小d啦  

唔夠 Magnesium 都會黃...
但係好多野都會黃...
唔知邊樣所以問 ^^
加住肥先
回復

bluemoon 發表於 2008-6-15 23:49:46 |顯示全部樓層

但係好多野都會黃...
唔知邊樣所以問 ^^
加住肥先
回復

bluemoon 發表於 2008-6-15 23:50:35 |顯示全部樓層

但係好多野都會黃...
唔知邊樣所以問 ^^
加住肥先

經驗有時重要過理論ge
回復

bluemoon 發表於 2008-6-15 23:51:05 |顯示全部樓層

但係好多野都會黃...
唔知邊樣所以問 ^^
加住肥先

經驗有時重要過理論ge
回復