綠薔薇

關閉 [複製鏈接]
作者: 野薔薇 發表于 2008-6-4 18:31:43
2705 38

全開了

全開了

剛開花

剛開花
Monse 發表於 2008-6-4 18:41:11 |顯示全部樓層
見到你棵薔薇啲葉有白粉病呀!
回復

野薔薇 發表於 2008-6-4 18:42:54 |顯示全部樓層
=,= 果d係防病藥來架
回復

Monse 發表於 2008-6-4 19:05:38 |顯示全部樓層
係吖,係誤會左添以為是白粉病,白粉病好難攪架,好彩嘖
回復

野薔薇 發表於 2008-6-4 19:11:34 |顯示全部樓層
果d係 波爾多液     防白粉病的  賣花的叫我用 85%生油  15%洗潔精  再加5%清水  用攪拌器打到起泡  再加100倍水用來噴玫瑰  日日落雨  我都未有機會噴  見到佢地有病我就頭痛了
回復

野薔薇 發表於 2008-6-4 19:14:59 |顯示全部樓層

數到有幾多朵花吧^^

數到有幾多朵花吧^^
照片 059.jpg 照片 065.jpg 照片 066.jpg
回復

野薔薇 發表於 2008-6-4 19:18:57 |顯示全部樓層
聽講香港有5盆
回復

野薔薇 發表於 2008-6-4 19:23:20 |顯示全部樓層
5盆係指 綠色的   不過種得好似一般  請問有無會友們有無  分享一下^^
回復

野薔薇 發表於 2008-6-4 19:40:52 |顯示全部樓層
呢盆只係一朵甘開的  仲有呢朵花係開佐十幾日了  第二圖係佢剛開的樣 係5月17 到現在了
回復

semi-alba 發表於 2008-6-5 03:21:59 |顯示全部樓層
咁e種綠薔薇同中國嘅古典月季'綠萼'一唔一樣?
回復

semi-alba 發表於 2008-6-5 03:51:41 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-6-5 03:27 發表

中國月季咪chinensis

咁我e+咪問綠萼係變種名定個體名囉............................................................................................................................................................................
回復

野薔薇 發表於 2008-6-5 16:01:55 |顯示全部樓層
賣花的人同我講  叫我唔好種死佢呀  呢隻係好古老的品種  我覺得唔係你講的變種了   如果係變種的  一街都係啦
回復

Exodus 發表於 2008-6-7 03:14:55 |顯示全部樓層
原帖由 野薔薇 於 2008-6-5 16:01 發表
賣花的人同我講  叫我唔好種死佢呀  呢隻係好古老的品種  我覺得唔係你講的變種了   如果係變種的  一街都係啦

變種=周街都係?
古老品種=罕見?
古老品種同變種無關係...

你覺得既呢d 係咩野concept..............
回復

bluemoon 發表於 2008-6-7 10:31:52 |顯示全部樓層
買左幾耐呀?
我d玫瑰生晒蟲! 激鬼死我!
今日又出薑又出洗衣粉又出chilli
成百幾隻走出來, 起碼有5個品種,
昆蟲 軟體 蜘蛛 樣樣皆備...
都幾有震撼力...好彩我由細到大都唔驚唔識 fly ge蟲.

仲有呀, 早輪又黑斑又白粉
好彩呢個壇有自製有機"濃藥" 個recipe!

唉...玫瑰真係煩到嘔電!
可能因為我去無良店買平價貨啦...
十幾蚊一盆... 好極有限啦...
都係用來做實驗好--扦插, deadheading...

以後真係想玩玫瑰真係要買disease resistance =.= 受夠了...

原帖由 Exodus 於 2008-6-7 03:14 發表

變種=周街都係?
古老品種=罕見?
古老品種同變種無關係...

你覺得既呢d 係咩野concept..............

變種有時反而仲難生存呀...

回復

愛花 發表於 2008-6-8 10:07:49 |顯示全部樓層
就是 中國古代月季 ‘綠萼’花瓣由萼片變異而來,單朵花期超長
回復

野薔薇 發表於 2008-6-9 21:12:21 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-7 10:31 發表
買左幾耐呀?
都幾有震撼力...好彩我由細到大都唔驚唔識 fly ge蟲.

仲有呀, 早輪又黑斑又 ...

十幾蚊的 我覺得係月季了    我買的玫瑰 大多都百幾蚊一盆  可能有人會話我買貴 但我的花好小生病  都會生蟲  但都係落藥之後就無事了  仲有我係買牛糞種玫瑰的 160$ 一大包了  我覺得幾好  d枝都好粗
回復

野薔薇 發表於 2008-6-9 21:12:44 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-7 10:31 發表
買左幾耐呀?

十幾蚊的 我覺得係月季了    我買的玫瑰 大多都百幾蚊一盆  可能有人會話我買貴 但我的花好小生病  都會生蟲  但都係落藥之後就無事了  仲有我係買牛糞種玫瑰的 160$ 一大包了  我覺得幾好  d枝都好粗
回復

野薔薇 發表於 2008-6-9 21:12:55 |顯示全部樓層
買左幾耐呀?

十幾蚊的 我覺得係月季了    我買的玫瑰 大多都百幾蚊一盆  可能有人會話我買貴 但我的花好小生病  都會生蟲  但都係落藥之後就無事了  
仲有我係買牛糞種玫瑰的 160$ 一大包了  我覺得幾好  d枝都好粗
回復

野薔薇 發表於 2008-6-9 21:14:31 |顯示全部樓層
暈~  又話未定義 攪到po佐甘多次  sorry
回復

tcl 發表於 2008-6-9 23:29:37 |顯示全部樓層
買左幾耐呀?

很難搞呢
回復

12下一頁