返回列表 發新帖

香港有冇地方可以睇到Jacaranda?

關閉 [複製鏈接]
作者: ChrisTsui 發表于 2008-6-4 15:45:14
2513 26
草民 發表於 2008-6-5 17:52:46 |顯示全部樓層
重複,有問題。

回復

fnv234 發表於 2008-6-5 18:27:39 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-5 01:00 發表
物原來香港周圍都有架,第日行街真係要頭鱷鱷先得喇。
咁前排撘巴士偶然見到橙色/黃色/白色型態都好似藍花楹既係咩花呀,白色果隻仲靚有啲似台灣果啲....物桐花咁架。 ...

係咪泡桐花?我學校附近有2棵,前幾個月開到好香
回復

orchids 發表於 2008-6-5 18:49:07 |顯示全部樓層
鳳德公園近行人天橋都有棵藍花楹,佢d葉落晒先開花,依家d花落晒已出葉,佢d葉似鳳凰木都係2回羽狀複葉,只係小葉形狀有d唔同.
不過我見鳳德公園棵藍花楹d花係粉藍,冇條 link果d花咁紫.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-6 02:01:07 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-6-5 17:52 發表

可以睇大葉子媚咖麻,D花差唔多樣,又係紫色,而家開始盛放呀。
喔!原來正苦將佢改左名避免尷尬,叫做大花紫薇。

大花紫薇開花時係唔係開o係葉頂端?
今日車子經過北圍村口(近匡湖居)時,見有幾棵紫花既大樹,唔知係唔係大花紫薇呢~

回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-6 02:19:24 |顯示全部樓層
在一個台灣網頁找到盛放中的藍花楹相片,跟我第一次見到這花時的背景很相似~
那時候對花花草草的興趣不大,但看到這一整樹的紫花,連綿不斷的開到不見盡頭,也不禁看呆了眼,要用驚艷來形容~
有時間不妨看看這台灣網頁的照片~
http://yunol.stes.tc.edu.tw/0703/Jacaranda/Jacaranda.htm
回復

Monse 發表於 2008-6-6 04:01:08 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-6-5 18:27 發表

係咪泡桐花?我學校附近有2棵,前幾個月開到好香

係喇,台灣既油桐花(有點似日本單瓣櫻花),上月我見到公路兩旁開出白色花的樹,果樣好似油桐花架,唔知係咪呢。
Click here
http://tung.hakka.gov.tw/hakka/internet/index.aspx#c
回復

orchids 發表於 2008-6-6 17:00:44 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-6 04:01 發表

係喇,台灣既油桐花(有點似日本單瓣櫻花),上月我見到公路兩旁開出白色花的樹,果樣好似油桐花架,唔知係咪呢。
Click here
http://tung.hakka.gov.tw/hakka/internet/index.aspx#c ...

香港好似叫做木油樹(千年桐),有隻叫三年桐個樣都係咁.
慈雲山未重建前,疏華街旁都有,d花又係落到一地都係好靚.

回復