浸洗潔精時, d 植料浮曬出黎...應該點浸先好呢?

作者: skyling 發表于 2008-6-4 13:45:03
1534 7
我浸洗潔精時, d 植料浮曬出黎...
最後我無浸到上d 葉了只係浸左d 泥,
我果個方法浸其實係唔係正確呢??thx
咁其實我應該點浸d 植料先唔會浮曬上面呢???
peeseela 發表於 2008-6-4 14:21:26 |顯示全部樓層
點解你要浸洗潔精, 如果殺蟲或新買返來, 要先去晒植料及根成盆浸, 如果平常就開水淋.
回復

skyling 發表於 2008-6-4 14:40:08 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-6-4 14:21 發表
點解你要浸洗潔精, 如果殺蟲或新買返來, 要先去晒植料及根成盆浸, 如果平常就開水淋.

哈哈哈~乜原來係要去植料及根咁 成盆浸ga~~:p
我係新手, 我果盆星期日買的, 剛見到你地話新買返黎要成盆浸.. 咁我真係成盆連植料咁浸....
哈哈哈~哈哈哈~哈哈哈~ 低b 左tim~~

咁我想問埋, 我見你地話第時都要一個月一次洗潔精, 咁果陣又應該點用洗潔精呢?thx
回復

maywong918 發表於 2008-6-4 14:43:01 |顯示全部樓層
我記得之前有花友開post有講到~(好似係peter)
用沙布or用舊絲襪包住盆口~(死喇~唔識點講~)
你試下搵下個帖呀~
回復

skyling 發表於 2008-6-4 14:56:05 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-4 14:43 發表
你試下搵下個帖呀~

OH~~THX~~
我搵到了 http://www.hkplants.com/viewthre ... ;highlight=%2Bpeter
回復

mandy619 發表於 2008-6-4 15:03:22 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-4 14:43 發表
你試下搵下個帖呀~

花花公子都有個post關於洗花.
http://www.hkplants.com/viewthre ... 7%E7%99%BD%E7%99%BD
回復

peeseela 發表於 2008-6-4 15:51:51 |顯示全部樓層
skyling, 你果盆係新買返黎, 要去根換泥ka.
花花公子果盆係救命, 同你唔同情況,
每個月用洗洁精防蟲, 用洗洁精開水用黎好似平日淋花咁用, 份量果D查返舊貼.
回復

skyling 發表於 2008-6-5 00:53:27 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-6-4 15:51 發表
skyling, 你果盆係新買返黎, 要去根換泥ka.
花花公子果盆係救命, 同你唔同情況,
每個月用洗洁精防蟲, 用洗洁精開水用黎好似平日淋花咁用, 份量果D查返舊貼. ...

THANK YOU~~
回復