返回列表 發新帖

我又交下迷岩功課先~p2 updated17/06

作者: maywong918 發表于 2008-6-4 03:30:24
3660 54
小白 發表於 2008-6-17 16:32:19 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-17 15:35 發表

5月8號插既~
一個禮拜多D已見到有苗出~

真係好快, 用咩植料, 有冇入溫室, 盆底有冇孔
回復

maywong918 發表於 2008-6-17 16:33:25 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-6-17 16:26 發表
哇.....真係俾個勁字你先得.我插葉,插側芽,插咩都死

呵呵~我都係好彩o者~大岩桐我就唔得喇~所以......睇你既算喇~你D花都種得好靚呀~ 我就得D菜......無花睇......
回復

豆豆 發表於 2008-6-17 16:38:41 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 17/6/2008 04:33 PM 發表

呵呵~我都係好彩o者~大岩桐我就唔得喇~所以......睇你既算喇~你D花都種得好靚呀~ 我就得D菜......無花睇......
哈.....我日日都係度(超渡)D花 去咗好多盆啦......無心機
回復

小白 發表於 2008-6-17 16:40:48 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-6-17 16:38 發表
哈.....我日日都係度(超渡)D花 去咗好多盆啦......無心機

超渡    努力, 一定成功
回復

maywong918 發表於 2008-6-17 16:41:26 |顯示全部樓層
原帖由 小白 於 2008-6-17 16:32 發表

真係好快, 用咩植料, 有冇入溫室, 盆底有冇孔

隻馬克?無呀~咩都無搞,因為開先我諗未必得架~截枝得一塊葉同一小截枝莖,我諗住唔好'晒'.插到就插,唔得就算~點知甘大驚喜俾我~
我用一安杯,無開窿,頭兩日都有入溫室,後期都無囉~植料?三合一囉~
回復

小白 發表於 2008-6-17 16:44:54 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-17 16:41 發表

隻馬克?無呀~咩都無搞,因為開先我諗未必得架~截枝得一塊葉同一小截枝莖,我諗住唔好'晒'.插到就插,唔得就算~點知甘大驚喜俾我~
我用一安杯,無開窿,頭兩日都有入溫室,後期都無囉~植料?三合一囉~ ...

勁, 因我粗魯, 成日整斷 d 葉, 咁未係咁插, 冇反應
回復

maywong918 發表於 2008-6-17 16:47:42 |顯示全部樓層

o下?甘大鍋? 我度都仲ok~可能呢排我日日開冷氣喇~(不過電費就... 好彩我有兩個細路一齊涼冷氣o者 )
回復

江江 發表於 2008-6-17 16:57:50 |顯示全部樓層

豆豆...俾心机呀...努力...
回復

莉莉 發表於 2008-6-17 17:16:27 |顯示全部樓層
maywong 姐有好多苗呀....正呀....找天去劫色先
回復

maywong918 發表於 2008-6-17 19:31:57 |顯示全部樓層
原帖由 小白 於 2008-6-17 16:44 發表

勁, 因我粗魯, 成日整斷 d 葉, 咁未係咁插, 冇反應

我塊beauty葉有入溫室架~用扭蛋~有窿~不過時不時都有手多多開來睇下,插左兩個月多D,昨晚又手多拿牙簽挑開來一睇~呵呵~驚喜~有隻球仔~^^
我之前睇左希媽&Kong姐既post,以為要半年先有球架~
你繼續努力喇~插葉出根後,好快有驚喜架~
回復

maywong918 發表於 2008-6-18 01:57:09 |顯示全部樓層
魚骨頭又大左:
P6181476 (Small).JPG
sinn.pusilla呢棵側芽出色喇~
P6181475 (Small).JPG
學kong姐:
P6181474 (Small).JPG
回復

nuage 發表於 2008-6-18 02:10:05 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-17 15:48 發表

呵呵~我D唔止20粒架~不過就好快發芽~28/05播,04/06已見到有苗出喇~

你就好啦﹗ 我只係得粉紅迷岩發咗芽﹗其他果d無反應﹗好擔心呀﹗ 點解你咁快出到芽﹗教我啦教我啦﹗
大部份網友都話好易種嘅魚骨、流鼻涕,我發過2-3次都失敗﹗ 其他....唉﹗
回復

nuage 發表於 2008-6-18 02:13:54 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-17 16:33 發表

你要唔要大岩桐我比d你種呀﹗ 我反而覺得大岩桐易種d﹗好容易出根﹗依家我就咁插片葉都會根﹗
回復

maywong918 發表於 2008-6-18 10:06:44 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-6-18 02:10 發表

你就好啦﹗ 我只係得粉紅迷岩發咗芽﹗其他果d無反應﹗好擔心呀﹗ 點解你咁快出到芽﹗教我啦教我啦﹗
大部份網友都話好易種嘅魚骨、流鼻涕,我發過2-3次都失敗﹗ 其他....唉﹗ ...

我諗種子新鮮都有關系o挂?我D都係岩岩收既種子,我都係就甘落三合一泥,D泥之前整濕,我係聽D前輩講,濕到將個盆打側有見到水就ok,唔好太多或少,跟住落種子,再用透明蓋蓋住,甘我用燈照住,過左几日就有芽出囉~(我時不時都手多開蓋來睇下架,甘就換埋氣喇~)
魚骨唔係我發架,係花友發左俾我既~
回復

maywong918 發表於 2008-6-18 10:11:29 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-6-18 02:13 發表

你要唔要大岩桐我比d你種呀﹗ 我反而覺得大岩桐易種d﹗好容易出根﹗依家我就咁插片葉都會根﹗

其實我都好中意大岩桐架~特別係紫色花既~
但我驚太大呀~有花友話俾我,我都有D擔心呀(無咩位喇~), 所以多謝你先~
回復