新手請教鉀皂

作者: diy 發表于 2013-3-21 10:44:49
2770 28
想問有冇SIS 有打鉀皂的經驗可分享?
琴日試左打鉀皂.. 但打左2個鐘都仲係好水... 份量係跟足書的..
我見已經冇水油分離就放左一陣, 沖個涼再打... 再打多一個鐘就似平時鈉皂既 trace..... 真係打到手都軟.. 已經係手打+2部機一齊打... >_<      
最尾我太眼訓冇理到佢-.- 今朝起身都係TRACE 既狀態... 但愈搞愈希.. 趕住返工... 今晚先再睇下咩情況.........

另外就係想問埋..
我係台北第一化工買左紅泥同玫瑰泥... 想問下有咩分別同埋除左入皂之仲可以點用呢? 因為佢個介紹只係教入皂.. thanks so much!
jellyfishy 發表於 2013-3-21 11:01:38 |顯示全部樓層
原來你未升呢, 呢度有好多資料要升左呢才看到.

先看住這個先啦:
我家是這樣處理廢油的(有助治療主婦手)~不用電攪拌棒和.....
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 3937&fromuid=36

一樣還一樣, 你講的紅泥, 你想用來做乜先? 無用買來做乜? 大把東西可以入泥, 首要想想自己打算怎用, 為左顏色? 加強清潔? 令皂無咁易溶? ...

你多d 貼相分享, 我地會加分俾你, 到時你好快升呢, 就會睇到詳細教打皂的資料和相片.

btw, 乜野叫 sis?  呢度應該無花友叫 sis .

diy
HAHA... sis = sister... 慣左其他 forum... 未改到口... >_<  發表於 2013-3-21 12:59
diy
HAHA... sis = sister... 慣左其他 forum... 未改到口... >_<  發表於 2013-3-21 12:59
sis = sister  發表於 2013-3-21 12:39
回復

diy 發表於 2013-3-21 12:56:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-3-21 11:01
原來你未升呢, 呢度有好多資料要升左呢才看到.

先看住這個先啦:

thanks..
我睇書話可加紅泥入皂, 所以我就買左-3-  見玫瑰泥又得.. 又買左   但我唔知兩者有咩分別  
不過我聽過人講泥除左可以入皂仲可以有其他用途, 如做 mask.. 所以就想問下人地成日講用泥做 mask.. 我個兩隻泥用唔用到同埋有咩用-3-

泥只能入鈉皂。鉀皂是液體不能加泥! 做面膜好簡單,淨用泥加點純水都得。  發表於 2013-3-21 13:01
回復

八王爺 發表於 2013-3-21 12:59:35 |顯示全部樓層
我都在某個星期六去咗哩度嘅花友的鉀皂班學嘢。
原來要一邊煮,一邊打,同鈉皂唔同。
唔煮哩!就打到手斷!

我係用加熱同搖既方法做架 哈哈, 唔用明火麻  發表於 2013-3-21 15:22
其實鉀皂也不一定要煮的,煮是其中一個方法咋.  發表於 2013-3-21 14:48
相片..相片..睇相片....你講既情況通常天氣凍,假皂化先會發生..依家天氣唔會假皂化,所以估唔到。比埋個配方出黎啦..  發表於 2013-3-21 14:44
diy
其實我有隔水加熱, 只不過唔知點解一加熱佢就愈搞愈希, 由 light trace 變返做流質...... >_< 搞到我即刻拎返走盤熱水......  發表於 2013-3-21 13:12
唓~ 我個鉀皂帖都提過了.你唔留意gi ma~  發表於 2013-3-21 13:03
回復

jellyfishy 發表於 2013-3-21 13:02:09 |顯示全部樓層
diy 發表於 2013-3-21 12:56
thanks..
我睇書話可加紅泥入皂, 所以我就買左-3-  見玫瑰泥又得.. 又買左   但我唔知兩者有咩分別   ...

唔該 Apple~   喂喂,呢度都有好多男仕架,我們稱大家做花友,或皂友,或朋友,哈哈~ 唔會有人叫sis~

紅泥呀,平時可以用來當天然色入皂,你當一湯匙對250g 皂左右啦,不要貪多呀,出來的皂會好”泥”感.
都可以用來造mask, 但我覺得清洗個mask 好煩,塊面洗極都係紅紅地,洗完成個洗手盆都紅左,又要做清潔.

我都覺得紅泥做面膜唔多中意,洗完以為洗乾淨晒...用布擦下,塊布仲係紅色..好似好難洗乾淨。  發表於 2013-3-21 14:40
diy
thank you!! 我覺得我要係到努力啲share 先得.. -3- 但我仲係新手.. 樣樣野都係測試緊... 今次成功下次又可能失敗.. >__<  發表於 2013-3-21 13:08
回復

jellyfishy 發表於 2013-3-21 14:32:17 |顯示全部樓層
diy  thank you!! 我覺得我要係到努力啲share 先得.. -3- 但我仲係新手.. 樣樣野都係測試緊... 今次成功下次又可能失敗.. >__<  發表於 1 小時
----------
成功從失敗中學習. 我都失敗過架, 失敗才能找到一片美麗天空的, 不要怕失敗啊~
加油, 等加你分~
回復

jellyfishy 發表於 2013-3-21 14:35:04 |顯示全部樓層
diy  其實我有隔水加熱, 只不過唔知點解一加熱佢就愈搞愈希, 由 light trace 變返做流質...... >_< 搞到我即刻拎返走盤熱水......  發表於 1 小時
----------
這是正常的.
你未講你個鉀皂配方, 有些油種係要打耐好多, 跟住保溫一天進行 trace, 再拿出來加溫攪皂.
如果你用熱製法, 就不用隔水加熱, 但要小心控制熱度和火侯, 盡量維持在80-90度之間, 溫度加速皂化. 不用怕, 鉀皂很難失敗的.
回復

cklife 發表於 2013-3-21 14:42:33 |顯示全部樓層
新手如果要發問,最好先交代自己配方,同埋有相。
咁樣會比較容易答你問題..

如果唔係...會覺得太空泛....

因為導致失敗成果既原因好好,又唔知你係點操作,好難講...
回復

sausau 發表於 2013-3-21 15:51:22 |顯示全部樓層
請問你用了甚麼油打?
回復

diy 發表於 2013-3-21 18:30:16 |顯示全部樓層
我係用 Olive oil + sunflower oil
用左幾多唔記得.. 今晚 check 返書....
回復

sausau 發表於 2013-3-21 19:55:32 |顯示全部樓層
diy 發表於 2013-3-21 18:30
我係用 Olive oil + sunflower oil
用左幾多唔記得.. 今晚 check 返書....

olive oil 係需要較長時間皂化的油,如果你用的是extra virgin更甚,做鈉或鉀皂都要用打得比較耐。

至於sunflower oil,我的鉀皂書沒有用這種油做配方,但我check過其他的書,其鉀和鈉的皂化值跟olive oil 完全一樣。

即是說:兩種油都是要打很耐才trace的油。

如果你已把油保溫最少三小時(我用真空煲),拿出來後再攪拌後見到有水份出現,可繼續攪拌(用手便可),很快會再成稀糊狀。這時由它置室溫一晚,翌日看會發覺它有些少透明,再放置室溫兩星期至一個月(兩星期後先check PH值),ok便可稀釋,否則繼續放置。

如果在未進行保溫前攪來攪去都是油水不混合,那你就要把整煲東西再加熱(不要超過70度),邊用最小火,邊攪拌(用手便可)至兩者混合。如未到trace可離火用攪拌棒幫忙。

希望幫到你。

sausau, 請教真空煲保溫法... 是不是內鍋先成鍋加熱後入保溫煲?另, 你個內膽會唔會用黎煮食呀?我屋企個真空煲只得一個內膽鍋. thx  發表於 2013-3-22 10:37
回復

diy 發表於 2013-3-21 23:09:39 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-3-21 19:55
olive oil 係需要較長時間皂化的油,如果你用的是extra virgin更甚,做鈉或鉀皂都要用打得比較耐。

至於 ...

oh....原來係咁!等我仲以為個配方咁簡單應該岩新手整添
我attach左張相,但因我包左保鮮膜,所以好似有小小令面,但事實係似溶溶地既 vaseline..但唔透明的
請問以納皂為倒,ins值愈高就愈快trace呢?

同埋我睇左幾本唔同既打皂書,做法大致相同,唯有一本係教打鉀皂時加砂糖水,但又冇講點解……請問你地知唔知個原因呢?

請問以納皂為倒,ins值愈高就愈快trace呢?理論上係。不過鉀皂是無INS值,軟油比例高要用熱製法保溫,硬油比例高用保溫法保溫。  發表於 2013-3-22 06:32
無試過加砂糖水打鉀皂,所以不知其用意。  發表於 2013-3-22 06:27
你先check下PH值(要完全冷卻後),如果ok,我也建議你放置它一週或兩週才稀釋。我有100%olive皂糊放一個月才稀釋,結果很易溶於水,效果比立即稀釋好。  發表於 2013-3-22 06:26
看樣子應該無問題,不用擔心。所謂透明不是像玻璃的透明,而是顏色看上不[實]。  發表於 2013-3-22 06:22

評分

查看全部評分

回復

diy 發表於 2013-3-21 23:12:42 |顯示全部樓層
formula 係 180g olive oil +  45g sunflower oil + 130g water + 42g koh

但如果是椰子油比例高,則要打到成鳳梨酥狀。  發表於 2013-3-22 06:38
配方無問題。順便一提,鉀糊的trace狀不同鈉糊的trace狀,特別你這組合,只要打到油和鹼水混合(看顏色)就可進行加熱。  發表於 2013-3-22 06:38
回復

jellyfishy 發表於 2013-3-22 08:56:05 |顯示全部樓層
加砂糖水打鉀皂
-------
係想令d泡泡穏定d, 洗感會多少少泡泡囉.
你個配方, 係要長d時間才trace到. 下次打皂前有不清楚的地方, 可以上來先問問大家, 俾個意見後, 心會安樂d, 打皂信心大d架~

diy
Thanks >33<  發表於 2013-3-22 10:11
回復

diy 發表於 2013-3-22 10:11:21 |顯示全部樓層

sausau  請問以納皂為倒,ins值愈高就愈快trace呢?理論上係。不過鉀皂是無INS值,軟油比例高要用熱製法保溫,硬油比例高用保溫法保溫。  發表於 3 小時前

sausau  無試過加砂糖水打鉀皂,所以不知其用意。  發表於 3 小時前

sausau  你先check下PH值(要完全冷卻後),如果ok,我也建議你放置它一週或兩週才稀釋。我有100%olive皂糊放一個月才稀釋,結果很易溶於水,效果比立即稀釋好。  發表於 3 小時前

sausau  看樣子應該無問題,不用擔心。所謂透明不是像玻璃的透明,而是顏色看上不[實]。

Thanks Sausau, check 左 pH 是10左右~   你打的100% Olive 皂係唔係真係好潤架?   係咪打左好耐?
軟油比例高要用熱製法保溫,硬油比例高用保溫法保溫。  << 熱製法保溫 & 保溫法保溫是什麼呢? 因為書都係教打好晒就搵毛巾包住... 依個叫保溫法保溫嗎?

所謂透明不是像玻璃的透明,而是顏色看上不[實]。<----係,就係咁,我初初打皂時都以為會透明,後來上網睇人地既相先知分別。  發表於 2013-3-23 08:02
用毛巾包是保溫法,椰子油比例高於50%適合,也合鉀皂新手用。但以你這次的配方用熱製法可加快皂化,如用保溫法,需要中途再重新加熱再保溫。  發表於 2013-3-22 12:48
回復

sausau 發表於 2013-3-22 12:23:16 |顯示全部樓層
鬱金香:請教真空煲保溫法... 是不是內鍋先成鍋加熱後入保溫煲?另, 你個內膽會唔會用黎煮食呀?我屋企個真空煲只得一個內膽鍋. thx

我是另外用一個有蓋和大小高矮可以放入真空煲內煲的不鏽鋼小煲打皂液。我這小煲最多只能做550g以下的油。真空煲內煲我放一蒸架,加水後再放上小煲滾熱。因為內煲不會觸及皂液,所以仍可作煮食用。
回復

sausau 發表於 2013-3-22 12:41:57 |顯示全部樓層
diy 發表於 2013-3-22 10:11
sausau  請問以納皂為倒,ins值愈高就愈快trace呢?理論上係。不過鉀皂是無INS值,軟油比例高要用熱製法保 ...

打皂用的橄欖油我會選pomace,特別用到100%,比較起靚靚的extra virgin,pomace快trace。
是朋友喜歡100%橄欖油皂,她覺得潤和好用。
打皂的時間,我主要有電攪拌棒幫手,所以很快便trace,10-15分鐘內。
鉀皂的保溫方法有熱製法和保溫法,請移玉步望望我的皂帖有關鉀皂的做法http://hkplants.com/thread-104556-5-1.html,#53至#98,其中保溫法在#53,熱製法在#94。

我習慣做鉀皂,用電攪棒,坐住熱水攪,會快D。變左麥牙糖時,就會入保鮮盒包毛巾放發泡膠箱,等兩星期後拎出黎試皂。  發表於 2013-3-23 08:07
我有問題,你有無留意做鉀皂,皂垢問題呢?我自己覺得用EVO做既,比起Pomace好似無咁多皂垢,唔知係咪錯覺呢?但做鈉皂我一定選pomace。  發表於 2013-3-23 08:05
diy
Thanks! 我都有用電攪拌棒, 但都係打好耐都唔得, .如果打鈉皂就真係快好多~  發表於 2013-3-22 17:00
回復

noras_dove 發表於 2013-3-22 13:58:02 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-3-22 12:23
我是另外用一個有蓋和大小高矮可以放入真空煲內煲的不鏽鋼小煲打皂液。我這小煲最多只能做550g以下的油。 ...

我仲以為用空煲整鉀皂, 內煲可以即刻用番tim~  好彩未買鉀片

diy
Thanks! 我都有用電攪拌棒, 但都係打好耐都唔得, .如果打鈉皂就真係快好多~  發表於 2013-3-22 16:56
唔好呀!打皂的工具盛器和模子等只能用來for打皂,不能拿作做食品用,危險ga,切記!  發表於 2013-3-22 14:24
回復

sausau 發表於 2013-3-22 14:18:49 |顯示全部樓層
diy: 其實我有隔水加熱, 只不過唔知點解一加熱佢就愈搞愈希, 由 light trace 變返做流質...... >_< 搞到我即刻拎返走盤熱水......

哈哈,我現在身同感受
因為昨日找到些快到期的葡萄籽油,所以快快把它製了鉀糊好儲藏。書教可以把個別油做成皂糊,在稀釋時按需要比例用。
葡萄籽油如橄欖油屬軟油,昨日我把它留在真空煲過夜(不是刻意,只是太倦忘記了),今早的樣子仍是稀,經過一會兒的攪拌後未見杰糊狀,於是我進行第二次翻熱。數小時拿出來見到表面一層清澈的液體,下面是較不透明的(可惜我沒拍照),於是我再攪拌,5分鐘左右完全混合,質地變杰。因為仍是熱,所以未check PH值,但看樣子是成功的。 CIMG2536.jpg
總結一句,鉀皂如遇油水分離(特別全使用軟油),只要攪拌後冷卻就很行。如果攪拌後仍是油水未完全混合,再做一次加熱程序,正如書本說,是很難失敗的

diy
我個D同你個D 一樣樣同色架!!!! 好感動 !!  發表於 2013-3-22 16:59
回復

cklife 發表於 2013-3-23 08:23:15 |顯示全部樓層

我喜歡做單純一種油既鉀皂,之後先按不同比例量皂糊做配方。
以往經驗,攪到變麥牙糖狀時,(糊仔咁)就會保溫兩星期。
但唔同油種,佢地麥牙糖狀態會有少少唔同。
硬油,如椰子油係會硬硬實實,較乾既感覺。(似乾薯蓉)
而軟油,例如橄欖油,就會感覺較濕同軟。(真係似麥牙糖)

以下係置頂既  新手扎  記裡面抽出黎既部份內容。
不同油種做出來的皂坨硬度、顏色、濕度都不同。

100%椰子油皂糊剛做好

放置二星期後的100%椰子油皂糊

剛打好的100%橄欖油皂糊

2星期後的100%橄欖油皂糊

我都係分油種打鉀皂,d色跟你的一模一樣~  發表於 2013-3-23 17:13
等我下次試試你的坐熱水攪。至於皂垢反而我問題不大,沒留意鈉和鉀皂分,可能我的浴室只我一人使用。好似皂垢多少和人油脂分泌多少有關。  發表於 2013-3-23 09:44
回復

12下一頁