小心類固醇

作者: cklife 發表于 2013-3-14 10:29:11
4058 9
醫濕疹致糖尿 醫生除牌10月
病人拒用類固醇 4年仍被處方400劑

普通科醫生何澤誠在一名慢性濕疹女病人不知情的情況下,近4年內向其處方近400次針劑類固醇,引致她出現糖尿病、面腫、脂肪肝等副作用,被投訴不適當使用類固醇。

類固醇可經皮膚吸收的....
jellyfishy 發表於 2013-3-14 10:33:48 |顯示全部樓層
我都睇緊呢樣野:
「極緊急方打一次」 專家:多塗藥膏服藥

明報 – 5小時前

【明報專訊】皮膚科專科醫生陳衍里表示,濕疹屬慢性皮膚炎。醫生治理病人濕疹,第一步建議塗藥膏或服用敏感藥,若無效則會考慮讓病人照射專用的紫外光燈,如仍無效則會再嘗試用其他藥物,而為病人注射類固醇為不常用及罕見做法。陳指出,在極緊急的個案下,才可能作一次過注射。
陳衍里認為,類固醇副作用非常強勁,他處理濕疹時絕不會考慮使用,並稱注射399次類固醇為完全「接受唔到」的做法,指「一次都唔應該打」。

陳建議,普通科醫生若遇上認為需使用類固醇治療的病人,應轉介予專科醫生,再由專科醫生向病人解釋該藥物的風險。

我中醫曾是軍醫,他以前在醫院工作,是絕對不會給病人口服類固醇,副作用太大.  發表於 2013-3-14 10:52
回復

DORA 發表於 2013-3-14 10:42:39 |顯示全部樓層
多謝 CK 分享!

今朝都睇左段新聞好耐,之前因病亦曾服類固醇半年,當時醫生有講明係類固醇,問過其他醫生亦係話類固醇最有效,托賴除左肥左好多外暫時無乜後遺症

DORA你要小心呀.  發表於 2013-3-14 10:53
肥左好多! 咁都唔叫後遺症? 俾我實心痛c,到時乜都唔肯食~   發表於 2013-3-14 10:48
回復

DORA 發表於 2013-3-14 11:04:09 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-3-14 10:33
我都睇緊呢樣野:

jellyfishy  肥左好多! 咁都唔叫後遺症? 俾我實心痛c,到時乜都唔肯食~

我梗唔鍾意肥喇 。係好多年前,第七條神經線發炎,急性,醫生要我日日去睇,佢話要睇住個進度落藥,自己對個病症無乜認識,唯有信醫生。後來多左人有呢個病症,眼見好多醫唔番十足痊瘉既朋友,先明白醫生點解咁緊張。

sausau  DORA你要小心呀.

多謝秀秀關心!
後來知道類固醇 咁多副作用都好嬲,問過好多醫護人都話係有其它方法,但有可能唔會完全復原,要自己取捨。

第七條神經線即係邊樹呀?  發表於 2013-3-14 11:10
回復

八王爺 發表於 2013-3-14 11:08:46 |顯示全部樓層
類固醇是否那些肌肉男女,玩「健」身人仕服用的?

甘佢地咪少好多病?
回復

claudiatang 發表於 2013-3-14 11:13:14 |顯示全部樓層
我只知類固醇搽多了皮膚會變薄,那時真的吹彈欲破了。
回復

tomtomtom 發表於 2013-3-14 11:16:33 |顯示全部樓層
有朋友女兒有濕疹,佢都拒絕用類固醇藥膏,就係怕副作用,話皮膚會變薄。但最後因為病情嚴重,成身抓傷哂,眼皮都有,都要屈服搽類固醇藥膏。不過就儘量少用,病情有改善就停。

介紹你朋友試用手工皂為女女洗白白丫。可能會舒緩下不用抓到皮破血流那麼淒涼。  發表於 2013-3-14 11:31
回復

DORA 發表於 2013-3-14 11:17:24 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-3-14 10:33
我都睇緊呢樣野:

jellyfishy  第七條神經線即係邊樹呀?

我們的臉部表情主宰於第七條神經線,又稱為面神經線,它控制了臉部的重要肌肉,及刺激下顎及淚腺分泌等;頸部、前額及臉部肌肉的表情都有賴它才能完成。當病毒入侵時,主要是單純性疱疹,免疫反應過敏,把自己的第七條神經線錯認為病毒作出攻擊,引致第七神經受損發炎

此症發病很是急速,患者會出現眼乾、嘴唇發麻、眨眼困難、眼簾合不緊,半邊臉肌肉會變得麻痹無力,導致一邊臉的表情異常;同時味覺減弱、口水及淚水分泌減少,有時會有頸痛、耳內或耳後麻痹痛疼等病徵。

不幸遇到臉神經發炎,要愈早治療愈好,八成患者可在三個月內康復;但亦有些人會出現永久性神經線損害而長期嘴歪面癱,這情況在男性患者比較多見。

常用的治療法包括:服用抗疱疹及類固醇藥物、滴用眼藥水、物理治療等;亦可以用手術或肉毒桿菌針去改善臉癱情況。有些人採用針炙療法,但是成效不大。

因為口水分泌減少,患者在康復期間要特別注意口腔健康,每日勤於刷牙及使用牙線清潔牙齒,亦應少吃難咀嚼的食物。當肌肉力量慢慢回復後,可以做運動防範臉部肌肉衰退。由於此病極影響患者的心理,醫生和家人及朋友的支持是非常重要。

---------------
網上抄落黎供參考,遲 D 再講當時情況

真係好嚴重既病....唔識點攪當然信晒醫生....無法,我地資識有限嘛...好彩你依家無事,好好保重呀..健康得來不易.  發表於 2013-3-14 13:31
好得人驚呀﹗  發表於 2013-3-14 11:32
咁呀~ 你一定100%好番了, 你現在個樣很好~ 好good~  發表於 2013-3-14 11:23
回復

DORA 發表於 2013-3-14 12:26:58 |顯示全部樓層
我都睇緊呢樣野:

jellyfishy  咁呀~ 你一定100%好番了, 你現在個樣很好~ 好good~
jellyfishy  啊~ 我老公以前試過. 不過唔知佢點攪.

claudiatang  好得人驚呀﹗
------------------------

醫生話我係好番哂,一 d 痕跡都無,當時唔識驚,見到話類固醇既其中一個副作用係會發漲已經好嬲,後來有個資深護士同我講,唔靠藥物治療既有好多其它方法,但十個有八個都仲有高低眼,歪面歪咀等情況,只係個別輕重程度唔同,你個情形係醫生救左你定係醫療失當,你自己諗喇。

我當時係急性,一日之內歪咀歪面,流口水,飲野要用飲管,口齒不清,眼不能合埋,夜晚要靠眼藥膏將上下眼臉痴埋,由於長期合唔到眼致眼水長流,對眼既focus 都有問題,記得好似係咁樣。

後來有朋友又有呢個病,睇左兩星期無好轉,介紹個醫生俾佢,點知醫生話幫佢唔到,叫佢試做物理治療同針灸,後來我追問醫生,原來係可以以藥物治療既時機已過,只能求助它方法。我個朋友可以話係破左相,而家係好唔番

「老豆」變「老公」!美麗的錯誤!  發表於 2013-4-2 14:50
醫生有無話, 乜野事會攪成咁呢?  發表於 2013-3-14 13:43
哎呀~~~ 應該係"啊~ 我老以前試過. 不過唔知佢點攪. 發表於 2 小時前" =.=  發表於 2013-3-14 13:42
回復

DORA 發表於 2013-3-14 18:08:56 |顯示全部樓層
cklife  真係好嚴重既病....唔識點攪當然信晒醫生....無法,我地資識有限嘛...好彩你依家無事,好好保重呀..健康得來不易
jellyfishy  醫生有無話, 乜野事會攪成咁呢?
jellyfishy  哎呀~~~ 應該係"啊~ 我老豆以前試過. 不過唔知佢點攪. 發表於 2 小時前" =.=

-----------------

多謝 CK 關心!其實你發放咁多資訊,已經幫到好多人,感激!

我當時屬於唔係好識驚,一場做化

但係當屋企人有濕疹,又見到你地貼 D 手工皂,紫雲膏資料,就學做同勸身邊既人用,而家做得唔太好,值得鼓舞既係大部份皮膚有問題既朋友都樂於使用。

水母 - 醫生話應該係抵抗力弱,細菌入侵,係當時係比較少見,同埋應該比較難侵入,最後佢加左一句,壓力大都會。

後來我老細都試過有呢個病,程度相比就好輕微,爭 D 忽略左,覺得佢笑起上黎怪怪地,咀歪歪咁,即刻去睇都好唔番哂,而家係笑既時候有少少歪咀。

似乎壓力和作息跟這個病很有關係. 聽老人家會說這個病叫染到邪風.  發表於 2013-3-15 10:54
回復