小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504446 8743
花園仔 發表於 2010-12-25 22:41:51 |顯示全部樓層
回復 小寶 的帖子

唔使客氣!
有好嘢梗係大家分享啦!
最直得種就係<火箭菜>嘞, 其他都幾好種架!
回復

小寶 發表於 2010-12-25 22:42:18 |顯示全部樓層
小寶的荷蘭豆好彩未見白粉病, 只有矮瓜出現白粉病, 宜家診治中

荷蘭豆又係要摘好幾日先食到一餐, 宜家都係好少咋~

甜豆 (蜜豆) 都係一樣, 剛開始開花, 希望冷凍天氣唔會影響到佢地啦~

回復

小寶 發表於 2010-12-25 23:03:44 |顯示全部樓層

西蘭花開始出花喇, 真係等到頸都長埋~

為左滿足朋友和媽媽的需要, 小寶都種左d西生菜,
希望佢地乖乖地結球成長, 好食的話再種你地~

回復

llaus 發表於 2010-12-26 06:29:34 |顯示全部樓層

小寶師姊借個位來問下花老師:

1.可能貼張火箭菜上來?

2. 都種過沙律菜及留種,但留唔到好似花老師咁樣種(扁平),只留到圓圓0既種(好似菜蕊),有無特別方法留種?
還是品種一同呢??
回復

菲愛花 發表於 2010-12-26 08:24:52 |顯示全部樓層
嘩!8276#士多啤梨紅色好艷,(1.) 係邊到可以買有機苗仔?早前買了三包Y牌培苗,一粒都吾露面,好hurt吖‥(2)但現在天氣好似吾多適合播種?園友送贈的兩盆還未有花吖,想買那支「小寶响牛潭尾馬屎堆肥果間公司度買粒粒肥,然後開水整溶佢就薄肥多施. 可能俾我咁谷法, 咪快有收成囉...」(3)可否pm地址,謝謝您!
您有蕃薯收,真好吖‥我個d凍枯了要再培蕃薯滕吖
荷蘭豆我亦有種係社區園圃,但係幾弱枝乾幼幼好似無力攀上去,(4)無您種得甘壯係米又係落咗上面提的粒粒肥吖?
(5)我想要火剪菜還有嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-12-27 00:44:30 |顯示全部樓層
回復 llaus 的帖子

小寶師姊借個位來問下花老師:

1.可能貼張火箭菜上來?

2. 都種過沙律菜及留種,但留唔到好似花老師咁樣種(扁平),只留到圓圓0既種(好似菜蕊),有無特別方法留種?
還是品種一同呢??

==============================

蛙蛙及大家好!

<火箭菜>都係生菜嗰類啫, 都好多品種格!

我貼出我嘅<火箭菜>留種籽過程啦,
因為太多相片無謂阻住小寶嘅帖,
到我度睇啦!

http://hkplants.com/forum.php?mo ... extra=&page=714
回復

小寶 發表於 2010-12-28 18:42:03 |顯示全部樓層

蛙哥哥, 火箭菜相响樹~
會唔會你搞錯左品種呢??
回復

小寶 發表於 2010-12-28 18:58:09 |顯示全部樓層
回復 菲愛花 的帖子

問題女郎菲菲:

1)士多啤梨苗唔知係咪有機的, 係10月果時响屋企附近個士多啤梨場度買番來的. y牌果d士多啤梨只適合歡賞用, 因為佢d果果唔大粒的.
2)宜家天氣宜買苗架喇
3) 稍後pm你
4) 番薯 食左喇, 如果要留番薯食爪型葉果d番薯唔甜架, 唔好食; 要留的就留心型葉果d
荷蘭豆我會落雞c肥, 也會淋果d有機肥
5)火箭菜可留給你.

回復

llaus 發表於 2010-12-28 19:05:55 |顯示全部樓層

回復 小寶 的帖子

隻蛙問是這隻啵
同花老師所講好似呀
回復

小寶 發表於 2010-12-28 19:10:08 |顯示全部樓層

你呢隻有D似<京水菜>BOR~
回復

花園仔 發表於 2010-12-28 19:25:32 |顯示全部樓層
回復 小寶 的帖子

你呢隻有D似<京水菜>BOR~
=====================

蛙蛙嗰棵的確係<京水菜>呀!
回復

llaus 發表於 2010-12-28 19:49:49 |顯示全部樓層
回復 花園仔 的帖子

京水菜???
乜野來呀?
聽到未聽過 :L
回復

花園仔 發表於 2010-12-28 19:53:23 |顯示全部樓層

隻蛙問是這隻啵
同花老師所講好似呀
==================

你嗰棵係<京水菜>黎架, 所以種籽係圓粒粒嘅, 梗係啦佢係十字科架馬!

下邊嗰啲應該係<芝麻菜>類嘞!
回復

llaus 發表於 2010-12-28 20:03:36 |顯示全部樓層
順便問下花老師這隻又是乜野菜來呀??
回復

小寶 發表於 2010-12-28 20:39:40 |顯示全部樓層

你樓上老師話係芝麻菜呀, 係咪咬落有芝麻味,食落有苦澀味果隻呀? 我果D已經種完喇, 唔慣食苦苦地嘅菜~
回復

花園仔 發表於 2010-12-28 20:50:06 |顯示全部樓層
回復 小寶 的帖子

小寶好!
<芝麻菜>好多種類嘅, 大多有芝麻味及有苦澀怪味嘅!
但我寄俾你嗰隻係皇冠牌<芝麻菜>佢係
有芝麻味而冇苦澀味架!
回復

菲愛花 發表於 2010-12-28 23:56:09 |顯示全部樓層
回復 小寶 的帖子

謝謝您回覆,已看了該公司網址。
嚘!幸好Y牌士多啤梨無出芽,免勞神‥耶!
爪型番薯葉係上次社區園圃隔離園友 -J6送了差不多一斤給我,係第一次淥來食真係好好味,有機慢慢種植不用化肥谷到大,粗纖維對腸胃都有益啊!我的蕃薯葉係Club O買ka約$23/1斤,有空才能再上去買回來培滕喔!雞C肥好似上次在上環及三兄看見有得購買啊,又係要有空才能去買。
已PM地址了請查收多謝花老師、多謝小寶。
有無興趣種這種沙律生菜?
加拿大Mustards︰Mizuna  http://www.westcoastseeds.com/pr ... ds/Mustards/Mizuna/
回復

小寶 發表於 2010-12-29 10:16:55 |顯示全部樓層
回復 菲愛花 的帖子

唔好客氣, 呢隻都似京水菜 bor, 我估都係同科啦~
回復

小寶 發表於 2010-12-29 10:18:12 |顯示全部樓層
回復 花園仔 的帖子

老師好,耐何我已經種哂喇~
回復

小寶 發表於 2010-12-31 23:11:44 |顯示全部樓層
呢排天氣好凍呀, 但下午天氣和暖,最好做下農務啦.
見到積媽的七彩紅蘿蔔有出頭天喇, 小寶又去睇下先
點知鄰居見狀, 問我有無見到甘荀出頭, 佢話可能密得滯

唔提唔知覺, 一提係咁疏
好大把甘荀....唔要...但做左堆肥,無浪費

繼續疏苗, 呢云係積媽的七彩甘荀, 大頭甘荀, 和紫皮甘旬

回復