小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504749 8743
小寶 發表於 2010-6-9 09:45:31 |顯示全部樓層
吹脹節瓜, 又有一隻喇, 會唔會收遲左,
比起街市果d好似有好多, 點至可以決定佢過老呢?
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 09:53:07 |顯示全部樓層
回復 7162# 小寶
小寶早晨呀~~~
圓黃青瓜係我阿娘至愛~~ 上次收左一隻, 想唔到可以3個人食2餐 ~~^^
青瓜幾時收得----> 呢個都係我0既問題, 成日都唔知幾時可以食得...... 只係識"有瓜襯嫩食"
回復

小寶 發表於 2010-6-9 10:09:15 |顯示全部樓層
回復 7163# JicJicmom

咁利害? 一定好多餸定喇~

花老師的紅刀豆, 開始有花花喇喎, 已經諗住整甜酸豆喇~
回復

花園仔 發表於 2010-6-9 10:17:49 |顯示全部樓層
回復 7162# 小寶
吹脹節瓜, 又有一隻喇, 會唔會收遲左,
比起街市果d好似有好多, 點至可以決定佢過老呢?
===============================

趁嫩食至正架! 當個瓜啲毛毛仲拮手, 顏色深綠,
或者有直徑2吋半至3吋 -- 6-7吋長就好食囉!

表面反光毛盡甩咪老囉!
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 10:36:38 |顯示全部樓層
回復 7165# 花園仔
老師好~~~~~
表面反光毛盡甩咪老囉! --->明白喇......即係好似人咁 : 老左甩頭髮然後 額頭 / 頭頂反光!!!! add7icon
咁......咁老師又點睇青瓜呢? 青瓜無毛耶.... 都係6-7寸長就採收包無死囉?
回復

小寶 發表於 2010-6-9 10:39:19 |顯示全部樓層

趁嫩食至正架! 當個瓜啲毛毛仲拮手, 顏色深綠,
或者有直徑2吋半至3吋 -- 6-7吋長就好食囉!

表面反光毛盡甩咪老囉!

======================
好在我果個係標準 唔該哂老師~
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-9 10:45:07 |顯示全部樓層
小寶

早晨呀~

老師 牌吹波節瓜我預訂一隻可以嗎~
回復

小寶 發表於 2010-6-9 10:48:44 |顯示全部樓層
回復 7168# BanbieChan

你幾時來取先
回復

花園仔 發表於 2010-6-9 10:49:24 |顯示全部樓層
回復 7166# JicJicmom
老師好~~~~~
表面反光毛盡甩咪老囉! --->明白喇......即係好似人咁 : 老左甩頭髮然後 額頭 / 頭頂反光!!!!  
咁......咁老師又點睇青瓜呢? 青瓜無毛耶.... 都係6-7寸長就採收包無死囉?
==========================================

青瓜仲易, 當個瓜瓜停止膨大就摘得! 仲等乜吖!

表面暗啞唔靚仔亦冇得留底!
回復

小寶 發表於 2010-6-9 10:52:15 |顯示全部樓層

=========================
老師我有冬瓜方面的問題呀, 冬瓜已開始見到花女了,
想問下一棵冬瓜可以留多少隻瓜?
另外係咪要佢上到頂才留瓜呢?
宜家佢仲係爬緊竹, 留唔留好呢?
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-9 10:55:12 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan

你幾時來取先
小寶 發表於 2010-6-9 10:48

圓黃青瓜台灣青瓜老師 紅刀豆都有收成嗰陣時~
回復

小寶 發表於 2010-6-9 11:00:14 |顯示全部樓層
回復 7172# BanbieChan

咁就睇下你手快定其他朋友手快喇
回復

花園仔 發表於 2010-6-9 11:07:14 |顯示全部樓層
回復 7171# 小寶
老師我有冬瓜方面的問題呀, 冬瓜已開始見到花女了,
想問下一棵冬瓜可以留多少隻瓜?
另外係咪要佢上到頂才留瓜呢?
宜家佢仲係爬緊竹, 留唔留好呢?
========================

睇你想種個瓜瓜幾大啦, 如果想種個超級大咪留住兩個先,
睇吓邊個有前途就全力栽培佢, 另一個咪整迷你冬瓜盅食咗先啦!

想又食又睇得咪留多幾個囉, 噉梗係唔會個個幾十斤重啦!

留住先啦, 咁矜貴!
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 11:09:52 |顯示全部樓層

回復 7173# 小寶

講口快, 就公主認第二無人敢認第一喇~~ XDDDD
小寶我都想要1 隻吹波節瓜呢~~~ 今年下左種 , 出唔到芽.....唉~
早幾日處理廢盤時, 發現有一棵小瓜苗, 唔知係唔係吹波, 係就好喇.......
回復

小寶 發表於 2010-6-9 11:12:37 |顯示全部樓層
回復 7174# 花園仔

睇你想種個瓜瓜幾大啦, 如果想種個超級大咪留住兩個先,
睇吓邊個有前途就全力栽培佢, 另一個咪整迷你冬瓜盅食咗先啦!

想又食又睇得咪留多幾個囉, 噉梗係唔會個個幾十斤重啦!

留住先啦, 咁矜貴!

========================
係架,好矜貴架佢, 日日睇住一見有囡囡就包實佢, 保護佢, 錫住佢

另外我見白豆角開始走下坡, 食左大約一個多月, 係咪要準備另一批新力軍苗取締舊果批呢?
回復

小寶 發表於 2010-6-9 11:18:39 |顯示全部樓層
回復 7175# JicJicmom

我會再發芽,好似仲有種子, 你等我呀~
回復

花園仔 發表於 2010-6-9 11:19:49 |顯示全部樓層
回復 7176# 小寶
另外我見白豆角開始走下坡, 食左大約一個多月, 係咪要準備另一批新力軍苗取締舊果批呢?
=================================

好食梗係翻尋味架罅! 嗱嗱臨啦!

我都係架, 當發覺啲嘢好掂就準備第二, 三批上場架罅!
回復

花園仔 發表於 2010-6-9 11:22:47 |顯示全部樓層
回復 7177# 小寶
我會再發芽,好似仲有種子, 你等我呀~
=========================

冇就出聲亞, 下奏一齊寄啲俾你!
回復

小寶 發表於 2010-6-9 11:34:46 |顯示全部樓層
回復 7178# 花園仔
好食梗係翻尋味架罅! 嗱嗱臨啦!

我都係架, 當發覺啲嘢好掂就準備第二, 三批上場架罅!
=============================
收到哂! 做野!
回復

小寶 發表於 2010-6-9 11:35:26 |顯示全部樓層
回復 7179# 花園仔
冇就出聲亞, 下奏一齊寄啲俾你!

=================
確認係<有>嘅,唔該哂~
回復