小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504785 8743
小寶 發表於 2010-2-25 02:02:20 |顯示全部樓層
金毛菊好靚喔
may.sun 發表於 2010-2-20 10:28 PM

貓貓靚d定金毛菊靚d呢?
回復

小寶 發表於 2010-2-25 02:25:43 |顯示全部樓層
陳小球係我姪女嘅寵物貓嚟架~
BanbieChan 發表於 2010-2-20 01:26 PM

原來係咁, 小球個名都好聽~
回復

小寶 發表於 2010-2-25 02:34:53 |顯示全部樓層
小寶,

祝你虎年啲植物都虎虎生威!!!
Cat@.@ 發表於 2010-2-22 11:51 PM

我又祝CAT心想事成!!
回復

may.sun 發表於 2010-2-25 09:21:40 |顯示全部樓層
貓貓靚d定金毛菊靚d呢?
小寶 發表於 2010-2-25 02:02

both of them~~
回復

小寶 發表於 2010-3-1 10:44:23 |顯示全部樓層
昨天小寶有幸得一眾姊妹前來小寶田幫手, 見到在烈日當空下大家工作, 小寶實在感激又感動,多謝哂你地呀! 積媽大夫,農夫,christsui ,公主,cookie, 月光光,MONSE 

不過見到你地在除草之餘又可以談談笑笑, 我又覺得好溫馨喎,應該多D來玩下!
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-1 10:52:23 |顯示全部樓層

回復 6565# 小寶

我除草除得好鬼投入~~ 差D幫小寶拆畦~~ XDDDDDDDDDDDDD
阿chris就真係要入黎多D喇~~ 如果唔係, 佢會一路響屋企種野草~~
仲有多得MONSE提我0個棵係蒲公英, 而家睇番老師0既相, 火箭菜真係唔同樣的......
http://www.hkplants.com/thread-11235-538-1.html
回復

小寶 發表於 2010-3-1 11:18:03 |顯示全部樓層
回復 6566# JicJicmom
我除草除得好鬼投入~~ 差D幫小寶拆畦~~ XDDDDDDDDDDDDD
阿chris就真係要入黎多D喇~~ 如果唔係, 佢會一路響屋企種野草~~
仲有多得MONSE提我0個棵係蒲公英, 而家睇番老師0既相, 火箭菜真係唔同樣的......
========================
咁岩兩盆沙律菜都有蒲公英,真係以為係同類型的沙律菜~
回復

惡姨 發表於 2010-3-1 11:32:04 |顯示全部樓層
小寶, 小寶, 大寶攪好個新場未呢? 幾時可以去你個新樂園玩返日呀??
回復

llaus 發表於 2010-3-1 11:36:59 |顯示全部樓層
回復  JicJicmom
阿chris就真係要入黎多D喇~~ 如果 ...
小寶 發表於 2010-3-1 11:18

無有怕呀!
蒲公英是消熱解毒消腫散結啵
食錯都無有怕啦
回復

小寶 發表於 2010-3-1 11:47:36 |顯示全部樓層
小寶, 小寶, 大寶攪好個新場未呢? 幾時可以去你個新樂園玩返日呀??
惡姨 發表於 2010-3-1 11:32 AM

未搞起架,咁你來唔來吖?
回復

小寶 發表於 2010-3-1 11:48:36 |顯示全部樓層
無有怕呀!
蒲公英是消熱解毒消腫散結啵
食錯都無有怕啦
llaus 發表於 2010-3-1 11:36 AM

呀monse話有微毒,昨天我食左d,今日都無事,我諗已消熱解毒左啦~
回復

惡姨 發表於 2010-3-1 11:55:48 |顯示全部樓層
未搞起架,咁你來唔來吖?
小寶 發表於 2010-3-1 11:47

冇問題, 一於下次聚會去係道啦....he he
回復

ChrisTsui 發表於 2010-3-1 11:59:07 |顯示全部樓層
小寶~
多謝你尋日比機會我認識咁多雜草o既種類,以後唔使嘥米飯種雜草當係寶~

積媽~
啲雜草真係生得好認真哩...你地唔講我會繼續種落去o架~
嗱嗱嗱...呢度係其中兩款,個樣係好咪好得吖?
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-1 12:03:27 |顯示全部樓層
回復 6573# ChrisTsui

阿chris 你真係種得好好~~~ XDDD 左手邊呢一棵打埋頂可能會生得仲靚 !!!!
不過尋日小寶度D野草, 我真係以為佢地係芫茜 / 蕃茜~~~ XDDDDDD
回復

ChrisTsui 發表於 2010-3-1 12:09:54 |顯示全部樓層
回復  ChrisTsui

阿chris 你真係種得好好~~~ XDDD 左手邊呢一棵打埋頂可能會生得仲靚 !!!!
不過尋日 ...
JicJicmom 發表於 2010-3-1 12:03

真係?咁我就試吓同佢打埋頂,反正種咗咁耐,有感情,話唔定係好嘢~
小寶度啲野草扮菜扮得好似,真係好難辨...
回復

小寶 發表於 2010-3-1 13:20:44 |顯示全部樓層
真係?咁我就試吓同佢打埋頂,反正種咗咁耐,有感情,話唔定係好嘢~
小寶度啲野草扮菜扮得好似,真係好難辨 ...
ChrisTsui 發表於 2010-3-1 12:09 PM

小寶俾你同積媽笑c喇~小寶要响佢起開花前除走, 咁至可以控制佢地的繁殖能力嘛 (雖然其他地方都好多種子飄埋來)~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-1 13:51:26 |顯示全部樓層
小寶 ~~ 比多D野你笑下~~~

一人分一條畦, 唔好過界呀 ! 一過界就會好似以前廣告咁 :
細路你邊度架???? 黎我條畦度玩??? ( original: 細路你邊度架???? 黎我球場玩 ??!!)

除左0既草可以去秤秤重量 , 可能有人工計番 ( 好過去摘士多啤梨呀, 無錢收仲要比錢人~~)
我地咁嘈, 可能小寶鄰居以為我地係黑工, 會有入境處來抓人~~~ 我地又無身份証跟身, 咁要唔要好似做戲咁逃跑???
有D野草比正式作物仲生得靚 , 一陣抆錯哂就好笑囉~~~
除草除得太利害, 小寶辛苦築起的畦差D就比我拆鬼埋......
農夫除草變左去收成, 掘到薯仔呀~~
回復

小寶 發表於 2010-3-1 14:09:22 |顯示全部樓層
d對白咁搞笑架
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-1 14:11:44 |顯示全部樓層
回復 6578# 小寶

尋日真係玩得好高興嘛 ~~~
回復

fianfumy 發表於 2010-3-1 14:19:31 |顯示全部樓層

昨日宗親有團拜去唔到,  但下次我又要去呀 , 但我要預好多防蚊套裝呀 , 因我是 "蚊見蚊愛 "的人呀  ....
回復