小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504838 8743
小寶 發表於 2009-10-9 09:01:12 |顯示全部樓層
小寶,芥蘭頭妳地會用圓盤種定長形盤種㗎?長形盤應該預幾闊?
mono 發表於 2009-10-9 01:15 AM

上次我用圓盤種, 大約8寸以上的盤囉~
長型盤就唔知咯, 我估都係睇泥量計算
回復

mono 發表於 2009-10-9 09:19:50 |顯示全部樓層
咁今個星期去十蚊店買定幾個十二吋盆先。
回復

BanbieChan 發表於 2009-10-9 09:25:52 |顯示全部樓層
咁今個星期去十蚊店買定幾個十二吋盆先。
mono 發表於 2009-10-9 09:19

mono~

沖繩苦瓜種子今日寄出~
回復

mono 發表於 2009-10-9 09:30:02 |顯示全部樓層
mono~

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(21).gif沖繩苦瓜種子今日寄出~
BanbieChan 發表於 2009-10-9 09:25

多謝公主仲記得! 發嗲咯.GIF
回復

BanbieChan 發表於 2009-10-9 09:32:42 |顯示全部樓層
多謝公主仲記得!
mono 發表於 2009-10-9 09:30

多謝你以為我記得~
回復

muitau 發表於 2009-10-9 11:16:17 |顯示全部樓層
吓廿幾三十尺真係唔係好長架炸,我日日淋花都係咁拉喉架啦,
用完就即時收喉,一日都要拉2次,有時3次,
又拉又收其實唔煩架,收喉可令條喉耐用d,
唔收既話日頭曬住條喉,而喉又訓哂係地下又易會硬同老化,
所以我次次 ...
sammyzoe 發表於 2009-10-8 12:19

我天台都用廿幾尺,拉開唔係好長架咋, 裝啦, 方便好多架!
回復

mono 發表於 2009-10-9 11:33:50 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(71).gif多謝你以為我記得~
BanbieChan 發表於 2009-10-9 09:32

還是要多謝妳呀! 谢谢.gif
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 20:12:36 |顯示全部樓層
5966# muitau
吓廿幾三十尺真係唔係好長架炸,我日日淋花都係咁拉喉架啦,
用完就即時收喉,一日都要拉2次,有時3次,
又拉又收其實唔煩架,收喉可令條喉耐用d,
唔收既話日頭曬住條喉,而喉又訓哂係地下又易會硬同老化,
所以我次次 ...
sammyzoe 發表於 2009-10-8 12:19
我天台都用廿幾尺,拉開唔係好長架咋, 裝啦, 方便好多架!
====================================

體水龍喉閘制旁安装個固定又得, 活動嘅亦好方便架!

活動型最適宜較大面積嘅淋水範圍(2個以上嘅水龍喉閘制位)
回復

小寶 發表於 2009-10-9 21:38:13 |顯示全部樓層
5968# 花園仔

活動型最適宜較大面積嘅淋水範圍(2個以上嘅水龍喉閘制位)
==================================
老師好, 小寶唔明呀, 2個以上嘅水龍喉閘制位係咪即係個水喉有2個出水位呢??
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 21:58:59 |顯示全部樓層
5969# 小寶
老師好, 小寶唔明呀, 2個以上嘅水龍喉閘制位係咪即係個水喉有2個出水位呢??
==========================================

小寶好!
擧例: 你嘅花園長度150呎, 你體中間及頭或尾安装咗共兩個出水位嘅水龍喉閘制位,
咁, 你只要用呢個<活動繞喉器>, 由其中某個<水龍喉閘制位>到澆灌位置長度, 繞夠該長度嘅軟膠水喉就OK嘞!
即係話你可以只要搬動一次<活動繞喉器>就輕鬆淋灑成個花園植物嘞, 唔明再問啦!

接駁<水龍喉閘制位>嘅入水位

接駁<水龍喉閘制位>嘅入水位
回復

小寶 發表於 2009-10-9 22:12:32 |顯示全部樓層
5970# 花園仔
你嘅花園長度150呎, 你體中間及頭或尾安装咗共兩個出水位嘅水龍喉閘制位,
咁, 你只要用呢個<活動繞喉器>, 由其中某個<水龍喉閘制位>到澆灌位置長度, 繞夠該長度嘅軟膠水喉就OK嘞!
即係話你可以只要搬動一次<活動繞喉器>就輕鬆淋灑成個花園植物嘞, 唔明再問啦!
===================================================================
明白了, 即係話活動型可以自由提走去邊度都得,只要有水龍頭的地方, 而軟喉長度可觸及的就可以接駁使用~
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 22:28:36 |顯示全部樓層
5971# 小寶
明白了, 即係話活動型可以自由提走去邊度都得,只要有水龍頭的地方, 而軟喉長度可觸及的就可以接駁使用~
=======================================

係囉!
用呢個<活動繞喉器>好處係用喉短D,
收埋企理D, 用完容易搬去有遮陰嘅地方....
回復

小寶 發表於 2009-10-10 01:08:25 |顯示全部樓層
yes
回復

小寶 發表於 2009-10-18 22:25:06 |顯示全部樓層
跑到老遠, 終於搵到自己的家鄉, 梗係有野想講啦~

E個係疑似鬼椒, 係由積媽俾FIAN, FIAN因無位種所以俾我的XDDDD
終於結出個果來喇 ~~~~

正面的~

正面的~

側面的~

側面的~

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2009-10-18 22:31:13 |顯示全部樓層
草民哥哥,斑紋百里香終於出番D紋喇~

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2009-10-18 22:40:07 |顯示全部樓層
買過新的芥蘭頭種子就馬上發芽喇, 遲D相信又可以去積媽度剪彩
回復

草民 發表於 2009-10-18 23:24:09 |顯示全部樓層
草民哥哥,斑紋百里香終於出番D紋喇~
小寶 發表於 2009-10-18 22:31

好靚!檸檬味。係咪曬得多就出斑呀?
回復

小寶 發表於 2009-10-18 23:38:48 |顯示全部樓層
好靚!檸檬味。係咪曬得多就出斑呀?
草民 發表於 2009-10-18 11:24 PM

唔....我都唔清楚喔, 我係將佢放响遮光網底下的, 可能天氣好左, 無咁多雨水掛
另外頭先果棵辣椒經查證後, 好可能係叫LEMON DROP, 又係有檸檬味的
回復

小寶 發表於 2009-10-18 23:46:40 |顯示全部樓層
今日發現晚上常客呀蛙哥哥休息中
唔知另一位呀蛙响邊樹的角落呢?
回復

草民 發表於 2009-10-18 23:55:13 |顯示全部樓層
今日發現晚上常客呀蛙哥哥休息中
唔知另一位呀蛙响邊樹的角落呢?
小寶 發表於 2009-10-18 23:46

寓意蛙哥番左黎呀!
回復