小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504836 8743
小寶 發表於 2009-9-28 14:13:12 |顯示全部樓層
多謝呀實, nuage,新仔的讚賞,其實功歸於原種者,即係積媽, 係佢將苦瓜妃子養好,到我度順理成章咋~
回復

小寶 發表於 2009-9-28 14:14:33 |顯示全部樓層
小寶,
噢.........啲樽.........sorry.........

你隻苦瓜好大隻喎, 有無6寸?

公主,
恭喜你升左級可以評分, 恭喜恭喜!!
muitau 發表於 2009-9-28 01:45 PM

妹頭, 妃子苦瓜長大約8寸,但不太粗,所以唔算大, 你可以睇番積媽果d妃子仲大隻呀!
今日手震震添
回復

muitau 發表於 2009-9-28 14:20:54 |顯示全部樓層
8寸都好勁囉, 好多時爭一日唔摘已經黃晒,你呢隻岩時候食架喇!!
不過我發覺苦瓜好惹蟑螂 , 唔知你地係咁都係咁?!
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-28 14:25:22 |顯示全部樓層

嘩~~~~ 小寶種得妃子好大隻 !!其實我有D擔心, 驚種子0既質數唔好, 生唔出靚妃子.
公主可以評分呀 ~~ 弓起哂 ~~~~~
我整左月餅, 大家黎慶祝下喇~~~ ^^

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2009-9-28 14:35:57 |顯示全部樓層
妹頭積媽,邊係呢, 我希望呢棵苦瓜可以維持強勁的增長!!

積媽的月餅好令呀! 見到都想食(宜家流哂口水添)
回復

小寶 發表於 2009-9-28 14:38:39 |顯示全部樓層
今朝想幫出面未有種植的泥下基肥,點知9點下雨一直到現在
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-28 14:41:02 |顯示全部樓層
小寶呢幾日我都狠心咁清左好多野呀 ~係小白同翠妃狠唔落心腸 ......
呢D係我今年0既第一二底月餅來的, 呢2晚如果可以,我會再整D少糖版本~~ 今年二記0既奶黃餡比上年甜左D呀 ........
本想用蕃薯蓉 / 南瓜蓉 "扮"  鹹蛋黃, 點知係唔得0既, 仲好怪味....
最後我都係用番蛋黃. ..... 一隻月餅用 1/8 個鹹蛋黃 .
回復

草民 發表於 2009-9-28 14:42:06 |顯示全部樓層
嘩~~~~ 小寶種得妃子好大隻 !!其實我有D擔心, 驚種子0既質數唔好, 生唔出靚妃子.
149163 ...
JicJicmom 發表於 2009-9-28 14:25

積媽你要賠番個 keyboard 俾我!
睇見你D月餅,鍵盤被口水浸壞左
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-28 14:43:57 |顯示全部樓層
5908# 草民
咩樹?????? 我咩都唔知架大人~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
回復

fianfumy 發表於 2009-9-28 14:52:49 |顯示全部樓層
積積媽 ..... 幾時教我整月餅呀 ? 我等緊去你度拜師學藝架 !
回復

小寶 發表於 2009-9-28 14:58:54 |顯示全部樓層
積媽你要賠番個 keyboard 俾我!
睇見你D月餅,鍵盤被口水浸壞左
草民 發表於 2009-9-28 02:42 PM

草民你唔係已經墊左口水堅喇咩?
回復

小寶 發表於 2009-9-28 15:01:19 |顯示全部樓層
小寶呢幾日我都狠心咁清左好多野呀 ~係小白同翠妃狠唔落心腸 ......
呢D係我今年0既第一二底月餅來的, 呢2晚如果可以,我會再整D少糖版本~~ 今年二記0既奶黃餡比上年甜左D呀 ........
本想用蕃薯蓉 / 南瓜蓉 "扮"  鹹 ...
JicJicmom 發表於 2009-9-28 02:41 PM

咁健康, 其實你可以落左蛋黃但唔食之嘛
回復

muitau 發表於 2009-9-28 15:06:58 |顯示全部樓層
149163 ...

好令呀積媽, 過多兩日回埋油肯定更加色香味俱全!

中式我整過一次,不過除左阿媽最歡喜外根本無人食
(佢話拜神用喎,我同佢講冰皮都得啦,佢話古代啲神唔會食呢啲新潮野 ),
咁之後都係買盒比佢線, 唔整喇!

你個餅模花紋都好靚,
係木模定膠模? 幾多兩既月餅來?
月餅無咸蛋黃我唔會放入口架,
所以啲人送既冰皮卷我都送晒比人囉!
回復

muitau 發表於 2009-9-28 15:08:24 |顯示全部樓層
今朝想幫出面未有種植的泥下基肥,點知9點下雨一直到現在
小寶 發表於 2009-9-28 14:38

咁你起碼喊多兩日啦,十五都唔知落完未呀!
回復

muitau 發表於 2009-9-28 15:20:37 |顯示全部樓層
咁健康, 其實你可以落左蛋黃但唔食之嘛
小寶 發表於 2009-9-28 15:01

我有個friend好憎食蛋黃, 於是果時我整盒鹹蛋白比佢,
好不知幾開心! 傻架!
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-28 18:36:01 |顯示全部樓層
小寶,
噢.........啲樽.........sorry.........

你隻苦瓜好大隻喎, 有無6寸?

公主,
恭喜你升左級可以評分, 恭喜恭喜!!
muitau 發表於 2009-9-28 13:45

妹頭

咁你快d開間舖等我又評下囉~
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-28 23:55:04 |顯示全部樓層
149163 ...

自己整架??????
靚wor 真係
包裝都有埋? 自己啤....
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-29 15:45:05 |顯示全部樓層
5917# gtrnismo

餅 > 自己整
包裝 > 買架~~~
不過笨左, 買2個裝呢D盒.......整整埋埋都唔夠分........ 下次買一隻裝0既盒仔就算.....XDDDDDDDDDDD
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-29 15:52:44 |顯示全部樓層
5913# muitau

多謝妹頭意見呀~ 我整起時食左一隻剛焗起0既, 真係無咁好食架.....
今日食左一隻前日整0既, 又好好味喎 !!!!
我用0既模係膠制彈弓模黎~ 舊年響二記買, @$35 , 今年變左 @$55 ( $___$""")  
入模前後我都會將佢成隻模隊入D高筋粉度, 咁就無咁易黐模喇~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-29 15:53:35 |顯示全部樓層
5910# fianfumy
拜乜鬼呀 ...... 我驚我出醜人前咋...........
回復