小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504935 8743
Jennie 發表於 2009-5-26 17:22:33 |顯示全部樓層
小寶,我果D向日葵都差唔多C哂喇,好彩Maysun盆Taddy夠細,捱到咋,大果D全部都dup哂。個太陽叔叔仲唔出嚟佢哋就頂唔住喇!
回復

小寶 發表於 2009-5-26 20:35:14 |顯示全部樓層
無流淚流汗播種
那有歡欣收成呢
llaus 發表於 2009-5-26 01:52 PM

真係咁架, 亦都學懂珍惜囉~

老師牌番茄仔, 無見一排(因為落雨)又多左果果變紅了
回復

小寶 發表於 2009-5-26 20:38:47 |顯示全部樓層
你都識講重啦, 我寧願做老師果隻double bag袋喇~~
小寶 發表於 2009-5-26 04:52 PM

這個無用double bag, 但用左42g的不織布袋 中的南瓜,已開始變黃了, 是正常的嗎?
回復

小寶 發表於 2009-5-26 20:41:13 |顯示全部樓層
小寶,我果D向日葵都差唔多C哂喇,好彩Maysun盆Taddy夠細,捱到咋,大果D全部都dup哂。個太陽叔叔仲唔出嚟佢哋就頂唔住喇!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(9).gif ...
Jennie 發表於 2009-5-26 05:22 PM

jennie, 我的teddy 仔....爛面呀
回復

athernas 發表於 2009-5-26 20:43:06 |顯示全部樓層
你都識講重啦, 我寧願做老師果隻double bag袋喇~~
小寶 發表於 2009/5/26 16:52

人哋問下要唔要咋,都冇話放.
回復

athernas 發表於 2009-5-26 20:44:57 |顯示全部樓層
這個無用double bag, 但用左42g的不織布袋 中的南瓜,已開始變黃了, 是正常的嗎?
小寶 發表於 2009/5/26 20:38

用其他色的不織布袋又得唔得呢
回復

小寶 發表於 2009-5-26 20:50:03 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(64).gif人哋問下要唔要咋,都冇話放.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(68).gif
athernas 發表於 2009-5-26 08:43 PM

乖啦,唔好咸, 係我唔好
送你一棵長柄士多啤梨苗,好唔好?
前面果棵係公主的, 取不得! 果棵大得好快呀!
回復

小寶 發表於 2009-5-26 20:53:56 |顯示全部樓層
用其他色的不織布袋又得唔得呢http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(100).gif
athernas 發表於 2009-5-26 08:44 PM

其他色都應該得ge, 不過就唔好黑色囉, 因為透唔到光個瓜會唔靚仔.
我都係喜歡白色的~

雨後的斑百~
看看兩盆有咩不同? 一盆是活在有瓦遮頭, 另一個是沒被寵壞落雨照頭淋
回復

花園仔 發表於 2009-5-26 20:54:01 |顯示全部樓層
4346# cobie
小寳小寳,我好慘呢.因為呢幾日天氣,我天台大災難.太唔開心,所以唔想堤.今日好天氣d,要去面對喇.天台一半植物c了.蕃茄連老師的最壯健一por都死左8成.我諗救番机會不樂觀呢!其它茄茄全c.你送的己開好靚花花嘅'斑葉旱金蓮',發現她時,佢在水中央暢泳.上星期發了12棵幼苗,只得兩por胡瓜生存到.南瓜,西瓜全c.好彩無架豆角捱得住.好down呢!
================================================
cobie好!
唔使咁down啵, 呢幾日嘅大雨個個唔多唔少都有損失架, c 咗咪種過囉.
我有好多嘢都唔掂架, 擺咗好多心機落去嘅 Y 牌青瓜都 c 咗好多棵呀,
仲約咗好朋友嘅小朋友黎摘瓜瓜架馬, 唯有嗱嗱林去落過種籽啦.
就算到時趕唔切咪睇吓有邊D可以頂住擋先, 小朋友好易搞啫.
人生好似種嘢一樣唔係付出幾多就包保收入幾多架,
但唔努力付出就肯定冇得收獲架罅.
因此用平常心去對應生活包括種嘢咪得囉, 唔使咁緊張得失格.

順便講吓青瓜點會 c 嘅,
青瓜嘅根好脆弱架, 好怕水浸嘅,
遇到大雨漬水就好易爛根,
雨後陽光一出D根供唔到水俾D枝葉咪耷曬落黎啦,
唔使幾耐就起唔翻身囉!
回復

athernas 發表於 2009-5-26 20:57:59 |顯示全部樓層
乖啦,唔好咸, 係我唔好
送你一棵長柄士多啤梨苗,好唔好?
前面果棵係公主的, 取不得! 果棵大得好快呀!
小寶 發表於 2009/5/26 20:50

好呀,不過..........唔係好有信心囉.
回復

athernas 發表於 2009-5-26 21:02:19 |顯示全部樓層
順便講吓青瓜點會 c 嘅,
青瓜嘅根好脆弱架, 好怕水浸嘅,
遇到大雨漬水就好易爛根,
雨後陽光一出D根供唔到水俾D枝葉咪耷曬落黎啦,
唔使幾耐就起唔翻身囉!

請問老師咁點算呀,我最睇好就係我果兩棵壽青喇.唔想佢哋C
回復

花園仔 發表於 2009-5-26 21:05:12 |顯示全部樓層
4363# 小寶
================================================

小寶好!
應該唔關個袋事嘅, 南瓜大大吓就會變黃架罅!

你睇我D長條南瓜冇笠袋都有少少黃洛!
回復

小寶 發表於 2009-5-26 21:05:20 |顯示全部樓層
4346# cobie
小寳小寳,我好慘呢.因為呢幾日天氣,我天台大災難.太唔開心,所以唔想堤.今日好天氣d,要去面對喇.天台一半植物c了.蕃茄連老師的最壯健一por都死左8成.我諗救番机會不樂觀呢!其它茄茄全c.你送的己開好靚 ...
花園仔 發表於 2009-5-26 08:54 PM

係呀, 落完雨, 連青瓜葉都壞了, 乾爭爭
惟有放棄佢啦~

墨西哥綠番茄終告完結

換來的是幾棵秋葵
回復

新仔 發表於 2009-5-26 21:12:37 |顯示全部樓層
小寶& COBIE 都要加油呀!
回復

小寶 發表於 2009-5-26 21:15:57 |顯示全部樓層
好呀,不過..........唔係好有信心囉http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(66).gif.
athernas 發表於 2009-5-26 08:57 PM

唔怕, c左咪有得佢囉~苗之嘛...
回復

小寶 發表於 2009-5-26 21:18:52 |顯示全部樓層
4363# 小寶

小寶好!
應該唔關個袋事嘅, 南瓜大大吓就會變黃架罅!

你睇我D長條 ...
花園仔 發表於 2009-5-26 09:05 PM

老師好, 都係大大隻好玩d,又翠又綠 我今晚落長型南瓜種子
然後將佢種在秋葵果箱度, 然後欄地, 應該ok架可~
回復

小寶 發表於 2009-5-26 21:23:52 |顯示全部樓層
小寶& COBIE 都要加油呀! http://a6677.myweb.hinet.net/msn/samwoo/samwoo%20(15).gif
新仔 發表於 2009-5-26 09:12 PM

大佬新, 你都要努力呀!

大雨照頭淋的果棵, 長出青青新葉, 但條白邊變淺左

沒有淋雨的, 明顯白邊, 但沒有長出新葉囉~
回復

athernas 發表於 2009-5-26 21:26:01 |顯示全部樓層
唔怕, c左咪有得佢囉~苗之嘛...
小寶 發表於 2009/5/26 21:15

唔係苗嘅問題,係我因為想種士多啤梨而中毒的.但係士多啤梨花都未種到過.
回復

小寶 發表於 2009-5-26 21:28:54 |顯示全部樓層
唔係苗嘅問題,係我因為想種士多啤梨而中毒的.但係士多啤梨花都未種到過.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(18).gif
athernas 發表於 2009-5-26 09:26 PM

出年會好d架喇,我今年都係種得唔好, 大把空間進步
回復

athernas 發表於 2009-5-26 21:43:14 |顯示全部樓層
出年會好d架喇,我今年都係種得唔好, 大把空間進步
小寶 發表於 2009/5/26 21:28

係呀係呀,就好似我今次塊田睇落種得好過上季.
回復