怎麼過年後草莓新生出來的葉這麼奇怪的

作者: akai 發表于 2013-3-4 23:10:33
1139 5
這完年經過在家照料後,這個草莓終於是新出花了,由初5有第一組花到現在看出有好幾組的,但現在奇怪是怎麼新生出來的葉都是褐色的和好像沒營養甘?
最後的一張是過年沒帶回家的番茄,已經是乾了一部分被切了,現在情況越來越差,葉片都是有些青綉色的,過年前還開花結果的,現在那些果也不再大了,是什麼病呢.
小時候 發表於 2013-3-5 10:19:30 |顯示全部樓層
士多啤利,好似有枯萎病 唔要得,因為現在天氣不太熱,由個中心枯出黎.禁枯法,死更....棵番茄換個盤,用d新泥,可能有得求,用水樽種看到樽邊位都好多青台,排水不好,用太多肥,先換盤,在用新泥(不用加任何野),種10多天,在看情況用肥.......
回復

ae86hkplants 發表於 2013-3-5 12:04:25 |顯示全部樓層
太濃肥???
回復

麥煞那 發表於 2013-3-5 23:19:47 |顯示全部樓層
棵士多係有病呀 不過病還病 我覺得士多盆泥keep住乾硬化左囉

種士多的泥要保持濕潤 (個人意見 ... ) ( 但係又要疏水良好 -.-" )

因為士多吸水吸得好快 撞正呢兩日咁乾 佢好易直接訓低比你睇囉

就咁將個盆士多吊住 盆泥好易乾硬化囉

最好將盆士多盆泥浸番濕先 同埋最好唔好咁樣吊住盆士多 將盆士多連盆碟放番地下 淋完花盆碟的水唔好倒

咁樣盆士多先有機會好番囉 o,o

話說我中過同一款病既士多 係屋企既全部瓜晒 ( 我覺得係因為的泥唔係好留到水 早晚淋都會乾透 )

搬左去格仔田既就 醜樣左成個夏天 到 冬天先叫好番

( 夏天個陣真係好醜樣 但係又死唔去 我覺得係因為格仔田 塊泥膽夠大冇水乾 個的士多先挨得到冬天 )

祝好運 XD
回復

Failyfay 發表於 2013-3-5 23:47:07 來自手機 |顯示全部樓層
我今日都見到自己盆士多啤梨既葉枯左
係咪要剪左佢/_\
回復

empire 發表於 2013-3-6 14:06:40 |顯示全部樓層
我會先剪咗啲枯葉, 因為啲枯葉唔會製造營養之餘, 仲可能會有/或滋生病菌。
我上次都有病葉, 剪曬之後, 依家又生啲新葉翻出嚟:
回復