頭髮頭皮護理

作者: jellyfishy 發表于 2013-3-4 11:18:27
2636 9

不輪男女, 樣子多好都不想光頭, 或一肩頭皮屑也很可怕, 所以頭皮頭髮護理非常重要.

先不說飲食作息壓力影響頭髮頭皮健康 (等大家提供資料, 哈哈), 這些都跟攺善長期壞慣有關, 相對之下, 最容易Handle 應該係攺變洗頭護髮用品和手勢.

不知不覺用自製的手工鈉皂或鉀皂洗髮一段日子, 試過好多配方, 想跟花友一齊分享經驗.

我頭髮偏乾, 頭皮也乾, 冬天有時會痕, 沒有頭皮, 頭髮很幼不濃密.

用得最久的配方是28% 椰子油, 橄欖油加苦茶油66%, 14%蓖麻油, 2%苛苛芭油, 頭髮鬆鬆易起泡泡, 耐用, 但較多皂垢;

用40%蓖麻油, 30%椰子油, 30%芥花油, 超易起泡, 超多泡, 很易過水, 頭髮很軟. (但有花友用過, 感到無乜泡沫), 皂垢較少;

鉀皂洗髮, 20%橄子油,5%棕櫚油,10%蓖麻油,65%橄欖油,少量松香.溶皂的水是菊花散加Lavender 純露. 一般起泡度, 頭髮鬆鬆反光, 無蓖麻油洗出來的頭髮咁軟. 皂垢較少. 用完頭髮有少少中葯味. 因為鉀皂容易攜帶,配方溫和,我平時把它作為旅行裝,洗頭沖涼洗臉一take 過~

Claudia 的何守烏浸泡苦茶油皂, 易起泡, 多泡, 耐用, 頭髮鬆鬆.

----------
每個人的頭髮都好獨特架, 頭皮排毒能力比身體其他皮膚強d, 人食乜吸收左乜野毒性, 頭髮都食了; 人去乜野地方, 個d 地方有味, 頭髮都會吸了 (去完酒吧的頭髮會有一陣煙酒味, 去完大排擋的頭髮有油炸味), 驗頭髮可以用來驗水銀和毒品. 頭髮可以反應一個人的內在健康, 所以清潔頭髮的皂配方也要因應頭髮有那類污垢而定. 希望大家能找出適合自己的洗髮配方啦~
siumania 發表於 2013-3-4 12:09:36 |顯示全部樓層
謝謝水母,好有用的文章!o黎緊我都想整洗髮皂,想請教水母,如果頭油多,係咪椰子油既比例要較重呢?如果想皂垢較少,要注意咩情況?
我本身髮絲幼,頭髮薄,想洗後頭髮鬆 d, 有冇好配方介紹 ?

對不起,太多問題,先行謝過!
回復

鬱金香 發表於 2013-3-4 14:05:11 |顯示全部樓層
謝謝水母分享.  我暫時都仲尋找緊自己的 "一洗就愛" 配方. 皂垢問題仍然未鮮決.

我洗頭鈉皂鉀皂也有用.

鉀皂, 用30%椰子油, 40%苦茶油, 15%芝麻油, 5%苛苛巴油, 5%蓖麻油. 1:2.5水稀釋. 沒有增稠. 每次用30ML 份量直倒到頭上搓起泡. 很好用, 而且配搭醋水潤髮沒有皂垢呢. 於是用完再製作. 這配方不知何解很難起泡,洗完頭好易lup, 洗完仲很快有頭皮添呀 (心灰 >.<)

鈉皂, 用40%棕核油, 30%苦茶油, 15%白油, 10%米糠油, 5%蓖麻油. 這是代朋友製作, 她是油油性皮膚, 受不到橄欖油. 一次手痕拿來洗頭, 發覺很好用. 洗完頭髮很soft (查資料是米糠油效用) 也不 click 髮. 缺點就是皂垢比鉀皂多,及皂消耗得很快.

回復

鬱金香 發表於 2013-3-4 14:08:35 |顯示全部樓層
siumania 發表於 2013-3-4 12:09
謝謝水母,好有用的文章!o黎緊我都想整洗髮皂,想請教水母,如果頭油多,係咪椰子油既比例要較重呢?如果 ...

每人的髮質都唔同, 所以配方要自己試用再找出調整. 如果由化學洗頭水轉用DIY皂(液)洗頭需要適應期, 因為頭髮表面都洗頭沾附左好多洗頭水護髮素既殘留化學劑,要把呢d化學劑徹底洗去先. 初時可用清潔力較大的洗頭水,咁就唔會有油 lup lup 既感覺。適應期後可再作出調教。

謝謝指教!  發表於 2013-3-5 10:32
回復

diy 發表於 2013-3-9 15:56:00 來自手機 |顯示全部樓層
我上個月都整左洗髮鈉皂,等緊成熟…但我頭髮長,有皂垢好煩 /_\

我都係被皂培煩憂梗 >.< 用左醋水都勁多皂垢, 好彩個頭唔覺LUP咋.  發表於 2013-3-15 13:50
回復

jellyfishy 發表於 2013-3-11 12:15:47 |顯示全部樓層
之前post 過的心得分享,再貼多次出來,激發下大家提供意見:
昨日找一位幫襯左幾年的理髮姐姐剪頭髮, 她說整體我d頭髮好健康, 佢話我的頭髮好似無以前咁易斷.

順便總括下用手工皂洗頭的心得:
或許大家都有聽過, 由於頭髮和頭皮被市售洗頭水裡的化學劑和瑩光劑膠住左, 初用手工皂洗髮, 要有適應期, 一般人一個月左右, 起初d 頭髮好似洗極唔乾淨, 手工皂抹幾多落頭都無乜泡, 洗完頭d 頭髮會笠笠的, 甚至會有d 頭髮開叉和黃左, 這是正常反應, 因為頭髮甩左d 膠, 原本開叉的頭髮會俾你見到. 只要過了適應期, 頭髮會光鮮d, 無咁易斷, 甚至會長多左.

頭髮原本嚴重受損的朋友, 初用手工皂洗頭, 也可能甩多了頭髮, 因為有些頭髮由根到毛囊受市售洗髮水化學物封得太久, 很傷了, 當手工皂洗掉化學物時, 受傷的頭髮會現形~ 等幾個星期, 生長頭髮的週期更新後, 會發現頭髮實淨左, 頭油都少左架~
我個適應期大約二三個星期, 可能因為我無電或染過, 所以比較快適應.
亦有花友老公 (嘻~~ 你知我講緊你~) 原本好多頭皮和頭痕, 用左手工皂後, 無晒敏感和頭皮.

水母洗髮皂 + 山茶花洗髮皂 (初期反應看#43)
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 1023&fromuid=36
回復

diy 發表於 2013-3-21 10:19:58 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-3-11 12:15
之前post 過的心得分享,再貼多次出來,激發下大家提供意見:
昨日找一位幫襯左幾年的理髮姐姐剪頭髮, 她說 ...

我琴晚終於的起心肝走去用我舊洗髮皂...
而你講中晒我對洗髮皂既反應!!!
1) d 頭髮好似洗極唔乾淨, 手工皂抹幾多落頭都無乜泡, 洗完頭d 頭髮會笠笠的
2) 甩多了頭髮

我想問你地用左手工皂洗頭後仲有冇用市面上的護髮素? 因為好鞋... 我頭髮又好長... 唔用唔掂 -_-

無~ 可以用白醋1:1 溝水當護髮素用. btw, 我都係長直髮.  發表於 2013-3-21 10:23
回復

diy 發表於 2013-3-22 10:21:12 |顯示全部樓層
jellyfishy  無~ 可以用白醋1:1 溝水當護髮素用. btw, 我都係長直髮.

<< 我琴晚試左, 不過我驚醋味勁所以我再開希左... 大約係 白醋1:5水...
琴晚洗頭用左好多時間起泡...(佢一冇左我又起, 一冇左又再起.. HAHA)  感覺上乾淨過前日..  洗既時候唔覺鞋, 一沖水就覺得鞋...
神奇在一用醋水就 soft 返好多...唔知會以為用左conditioner, 仲要個頭係冇醋味..   
今日起身覺得個頭輕左好多.... 我屋企人用皂洗(短髮), 醋水都唔洗用~
btw, 我頭髮真係好長... 洗左兩晚舊皂已經冇左一半.... 如果咁落去.. 應該一星期清左一舊..... 下次要切大舊啲

你咁長頭髮, 以前一定用好多護髮素了. 我已有十年無用護髮素, 所以用手工皂的適應期不是很長.  發表於 2013-3-22 11:08
其實我的洗髮皂都好大舊, 自用方便d呀~ 嘻~~~  發表於 2013-3-22 10:29
回復

aymc 發表於 2013-4-10 21:49:18 |顯示全部樓層
我用咗皂洗頭唔係好耐......但見啲頭髮係好咗 ^_^
遲下先試下整黎自己用

歡迎分享~~  發表於 2013-4-10 23:30
回復

kwan417hk 發表於 2013-10-26 01:52:17 |顯示全部樓層
岩岩學打皂!近排想打埋洗頭皂!!岩岩沖涼用左朋友送GE小蓖麻皂!!好清爽好舒服!!!我個頭易出油~頭髮幼又軟!!一早就想換洗頭水!而家好心急想整番鍋洗髮皂!
回復