棉花蟲好恐怖

作者: Vienne 發表于 2008-6-2 14:18:01
3920 32
前日係bun記買左盤迷你黃花,因為之前有同一品種仙遊左,買時已經頗細心咁檢查過,見佢好似冇乜問題,泥面冇野,d莖都好似冇野,今日得閒諗住換泥,點知摷佢出黎,成盤泥白色一點點,仔細d睇,有d白點陏下陏下,棉花蟲呀﹗成盤都係,果刻真係呆左,即刻斬頭,d泥連盤極速攞左出去掉。浸完洗潔精水,再浸殺菌水,但係手頭冇漂白水,唯有聽日再搞過。搞到我要同d工具仲有張枱,花盤消毒,好彩我其他d花花係外一個位到,但係一諗起個盤泥嘅情境,真係毛管都豎起晒。我以後唔會再買果度d花。
芝士波 發表於 2008-6-2 14:25:14 |顯示全部樓層

好彩前日同琴日買,返去即換盆...
無咩發現~~~
回復

tata 發表於 2008-6-2 14:28:59 |顯示全部樓層
佢哋啲花放得咁近, 都係小心啲好~ 蟲蛋未必睇到架, 最好新買嘅花都係隔離~
回復

農夫 發表於 2008-6-2 14:30:02 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-6-2 14:25 發表

好彩前日同琴日買,返去即換盆...
無咩發現~~~

bun bun剛剛果批好乾淨喎(馬生果架)
有虫虫都係死左
應該殺左虫先擺出黎買
回復

heiheimama 發表於 2008-6-2 14:32:45 |顯示全部樓層
都係唔好搏架.一定要第一時間換泥,隔離.唔係邊有20皮咁著數.~一分錢一分貨呀.~
回復

Vienne 發表於 2008-6-2 14:50:23 |顯示全部樓層
佢d貨新舊夾雜,咁多野撈埋一齊,好難講,我另外仲買左三盤都冇事,但係換到最後呢一盤,果一刻真係想死,我呢世人最驚就係蟲,仲要係成盤泥都係,我今日又冇帶手套,即係掂到d佢地,搞到我不停洗手,好大陰影,難得棵花仲開緊花,本來想成棵掉左佢,但係又唔捨得,我會將佢有咁遠放咁遠。我諗我都係剪定葉留種好。
回復

芝士波 發表於 2008-6-2 14:56:00 |顯示全部樓層
嘩~~
換左盤~仲放埋左一齊tim~~~~
希望無事啦~~
回復

tata 發表於 2008-6-2 15:03:23 |顯示全部樓層
原帖由 Vienne 於 2008-6-2 14:50 發表
佢d貨新舊夾雜,咁多野撈埋一齊,好難講,我另外仲買左三盤都冇事,但係換到最後呢一盤,果一刻真係想死,我呢世人最驚就係蟲,仲要係成盤泥都係,我今日又冇帶手套,即係掂到d佢地,搞到我不停洗手,好大陰影,難得棵花仲開緊花,本來想成棵掉 ...

如果佢成棵都係, 好可能隔離左近嗰啲都感染咗架喇~你隔離咗佢, 過兩三個月再check吓~
回復

cck07123 發表於 2008-6-2 15:04:24 |顯示全部樓層
有時係花墟或花展買左d好靚既花
但返到屋企就唔得,好快玩完
可能因為咁

真係要多加留意
回復

Vienne 發表於 2008-6-2 15:16:52 |顯示全部樓層
同佢一齊買果三盤,我全部都斬頭再種,必要時最多掉左佢,好彩我一向都將bun記買d花分開擺。
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 16:08:33 |顯示全部樓層
真係越睇越驚, 我都試過買過一次中招嘅, 而家專職插葉, 插到一屋都係等收成.
回復

JackJack 發表於 2008-6-2 16:28:52 |顯示全部樓層

賓賓D花有蟲

係唔係其乸(鼻涕蟲)?
仲有吃葉的小蝸牛.
回復

tata 發表於 2008-6-2 16:32:10 |顯示全部樓層
原帖由 JackJack 於 2008-6-2 16:28 發表
係唔係其乸(鼻涕蟲)?
仲有吃葉的小蝸牛.

其乸好核突
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 16:38:21 |顯示全部樓層
如果見到其乸, 真係掉都掉唔切.
回復

Vienne 發表於 2008-6-2 16:40:16 |顯示全部樓層
果條係乜黎,好核突,蚯蚓?鼻涕蟲我未見過,以前有個朋友住地下,d地毯成日有鼻涕蟲行過淨低嘅鼻涕,但我冇見過佢個真身,我諗唔係其乸,其乸係扁身,住係水度,有次阿媽買西洋菜,用監水浸果陣走左條出黎,冇相入面咁大條。
回復

Tiger 發表於 2008-6-2 17:35:06 |顯示全部樓層
咦~咁係咪即係就算而家表面睇到好似清晒d棉花蟲, 但可能兩三個月後又再出過?
回復

osais 發表於 2008-6-2 17:41:12 |顯示全部樓層
好核突呀! 比我一定掉左佢!
回復

mandy619 發表於 2008-6-2 17:57:15 |顯示全部樓層
原帖由 JackJack 於 2008-6-2 16:28 發表
係唔係其乸(鼻涕蟲)?
仲有吃葉的小蝸牛.

好恐怖呀~~~, 其乸好似唔同鼻涕蟲,鼻涕蟲好似叫-活蝓.唔啱請指正.
11805998249143889 (Small).jpg
回復

Vienne 發表於 2008-6-2 18:07:35 |顯示全部樓層
我啱啱食緊梨,睇到即刻反胃。
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 18:11:38 |顯示全部樓層
好核突.
回復

12下一頁