豆豆篇 - 倒地鈴 (Cardiospermum halicabum L.)

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2008-5-31 06:39:55
4561 26
倒地鈴學名:Cardiospermum halicabum L.
科名:Sapindaceae 無患子科
別名:風船葛、假苦瓜、燈籠朴、白花仔草
花果期:夏季

特徵︰一年生蔓性藤本。葉對生,為二回羽狀複葉。花腋生,聚繖花序,白色。果為膜質蒴果,狀似鈴鐺,具3稜,內分3室,每是有一出為綠色成熟為黑色的種子。

用途:1.全草入藥,能涼血、消瘡毒、治蛇傷,也能催吐、緩瀉、健胃、利尿,治神經痛、結石、風濕等。
            2.觀賞用。

倒地鈴栽種方法:1 播種
春季4月期間,將種子播於濕潤培養土上,並覆蓋1公分的土壤。
2 發芽 
倒地玲為蔓性植物,發芽之後可將枝條固定於鐵窗上任其攀爬。
3 澆水
保持土壤濕潤,夏季天氣炎熱須每天澆水
4 收籽
倒地玲的小白花開完之後,其氣囊狀的蒴果開始形成。欲採收種子,待果實枯萎成褐色狀即可採收內部成熟的黑色種子。
倒地鈴的花期以夏天為主,四片花瓣為白色,花徑不到五公釐,呈複聚繖花序。 倒地鈴的蒴果近似球形,具有三稜角,大小約二點五公分左右,像一只鈴又像燈籠;每一稜角薄膜下有一顆黑色種子。

倒地鈴的果實好像一個綠色的鈴鐺,它的枝條很軟,如果沒有東西可以攀爬,它就得倒在地上爬了,所以才叫做倒地鈴。倒地鈴的種子很特別,但不能吃,因為吃了會肚子痛、拉肚子。它的莖葉搗碎可以用來敷治各種瘡毒和蛇傷,但誤食的話一樣會中毒。

地鈴的果實活生生就長得像只氣球,起風的時候便可以藉風力吹動而滾行,去散布種子!水也是幫忙植物傳播種子的一大功臣,靠這種自然 力量傳播的種子,都具有可浮在水面而且防水的特化結構。

據說成熟的倒地鈴可以測驗你的對象對妳的心情。傳說拿這個乾枯的倒地鈴,
打開後的種子數,代表妳的愛人對妳的心意。
2顆就是真心相愛。
3顆就是三心二意。
4顆就是全心全意。
為什麼哩?
因為它的種子上面有白色的愛心形狀啦!
資料來自台灣綱路

去年初花友送我的種子,於2007年秋天豐收了。(花友K你還記得嗎?嘻嘻)
Grace 發表於 2008-5-31 09:25:35 |顯示全部樓層
Monse
嘩~ 好多種子喎~
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-31 10:47:33 |顯示全部樓層
Monse~~~而家妳有咁多種子啦~!?
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-5-31 12:01:59 |顯示全部樓層
一粒種子一個心
回復

BanbieChan 發表於 2008-5-31 21:17:18 |顯示全部樓層
好特別、好得意喔
回復

Monse 發表於 2008-5-31 21:18:53 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2008-5-31 09:25 發表
Monse
嘩~ 好多種子喎~

Grace 仲記得麻多得你既幫忙才找到倒地玲種子,唔該晒您吖。

原帖由 羊咩咩 於 2008-5-31 10:47 發表
Monse~~~而家妳有咁多種子啦~!?

係呀羊咩咩,要唔要啲種子種黎玩吓。

原帖由 DAVIDYIP 於 2008-5-31 12:01 發表
一粒種子一個心

就係覺得植物界好神奇呀,每粒種子都有一個白色好完整既心心吖,可愛呀呵,想唔想種呀?
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-2 18:54:54 |顯示全部樓層
唔要啦~多謝
佢地次次開花我都好少睇得到,到結左果我至睇到.......
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-6-2 20:11:37 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-5-31 21:18 發表

Grace 仲記得麻多得你既幫忙才找到倒地玲種子,唔該晒您吖。

係呀羊咩咩,要唔要啲種子種黎玩吓。

就係覺得植物界好神奇呀,每粒種子都有一個白色好完整既心心吖,可愛呀呵,想唔想種呀? ...

謝謝,不過我的花糟已經無什麼位啦﹗
但都多謝你
回復

Exodus 發表於 2008-6-2 21:41:25 |顯示全部樓層
好得意好可愛
岩岩搵朋友幫我買一堆~~
回復

Monse 發表於 2008-6-2 22:47:42 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-6-2 21:41 發表
好得意好可愛
岩岩搵朋友幫我買一堆~~

唔洗買啦,送啲比你喇。
回復

ecabhk 發表於 2010-2-20 11:36:30 |顯示全部樓層
..... 其實我都想要 ar ... 不過我想問香港邊度會有得賣 ?
回復

夜魔 發表於 2010-2-21 18:56:53 |顯示全部樓層
心形
有冇全棵植物既相? 有幾高架?

有冇種子分享先~
回復

fnv234 發表於 2010-2-21 21:58:05 |顯示全部樓層
心形

有冇種子分享先~
夜魔 發表於 2010-2-21 18:56

係藤嚟,要比野佢爬
可以打橫生,所以冇高度
回復

ecabhk 發表於 2010-2-22 17:55:26 |顯示全部樓層
有冇人願意出讓 D 種子俾我 ? ...
回復

八王爺 發表於 2010-2-22 22:16:01 |顯示全部樓層
以前 monse 俾過這個種子我。
我無地方,無種過,不過,要摷吓,睇吓仲係唔係度。而且過咗2年,唔知仲發唔發到芽!
回復

candyafr 發表於 2010-2-22 22:50:36 |顯示全部樓層
好得意,原來咁有意義,真係唔講唔知啊
回復

Monse 發表於 2010-2-23 01:02:02 |顯示全部樓層
..... 其實我都想要 ar ... 不過我想問香港邊度會有得賣 ?
ecabhk 發表於 2010-2-20 11:36

心形
有冇種子分享先~
夜魔 發表於 2010-2-21 18:56

種子我可以送給你們, 但唔敢擔保發芽率喎...試唔試吓吖?
回復

夜魔 發表於 2010-2-23 02:57:41 |顯示全部樓層
種子我可以送給你們, 但唔敢擔保發芽率喎...試唔試吓吖?
Monse 發表於 2010-2-23 01:02

太大了....唔啱我種
回復

ecabhk 發表於 2010-2-23 19:47:45 |顯示全部樓層
咪係我 lo , 同一個人 ...
回復

0922 發表於 2010-2-26 12:56:17 |顯示全部樓層
可以送一些我呢?
回復

12下一頁