在天台可以種楊梅樹嗎

作者: netlkc 發表于 2013-1-29 10:17:35
2073 10
如題,請問在天台可以種楊梅樹嗎?是否一定要種植雌雄兩旁,才可以實果有得食?
netlkc 發表於 2013-2-19 16:11:13 |顯示全部樓層
有無花友可以告訴我
回復

ht333147 發表於 2013-2-19 16:29:17 |顯示全部樓層
netlkc 發表於 2013-2-19 16:11
有無花友可以告訴我

楊梅是非常高大的橋木, 你用盆種很難結果的,
又, 它們是雌雄異株, 必需種兩棵才有機會傳粉, 太不化算.
回復

Miko806 發表於 2013-2-19 18:29:22 |顯示全部樓層
應該係可以,你入blog睇下,人地都只種一棵結好多果,我都有一棵楊桃種左半個月
http://tw.myblog.yahoo.com/shell ... amp;page=1&sc=1

楊梅不是楊桃^^  發表於 2013-2-19 18:52
回復

Miko806 發表於 2013-2-19 18:55:26 |顯示全部樓層
Miko806 發表於 2013-2-19 18:29
應該係可以,你入blog睇下,人地都只種一棵結好多果,我都有一棵楊桃種左半個月
http://tw.myblog.yahoo.co ...

哈哈!係喎!我睇錯了!

^^  發表於 2013-2-19 19:06
回復

金剛 發表於 2013-2-19 19:05:22 |顯示全部樓層
未到五月~~看相止住喝

樹身太高天台不宜種植

回復

金剛 發表於 2013-2-19 19:12:53 |顯示全部樓層

到六月行吓山都會見到楊梅結果,大部份是雌雄異株,....天台可種木瓜、蘋果杧、火龍果、洛神葵....
回復

netlkc 發表於 2013-2-20 09:44:15 |顯示全部樓層
咁桑樹可以嗎?果實是怎樣的,可以食嗎
回復

神農侍 發表於 2013-2-20 11:10:50 |顯示全部樓層
netlkc 發表於 2013-2-20 09:44
咁桑樹可以嗎?果實是怎樣的,可以食嗎

桑樹當然冇問題啦!果實(桑葚)可以食!我兩年前隨手種一棵﹐今年已經開始開花結果(依家樹體高度3尺左右﹐如果略加修剪﹐可以將樹體控制得更低!)至於天台種楊梅﹐應該冇問題﹐但係 0吾建議......

兩年前種 0既桑樹

兩年前種 0既桑樹

5月份行山可以見到楊梅成熟 0既情景...0吾好等到6月先去呀!因為6月已經係尾聲.... ...

5月份行山可以見到楊梅成熟 0既情景...0吾好等到6月先去呀!因為6月已經係尾聲.... ...

花開堪折直須折......(0吾鼓勵採摘野果﹐亦 0吾反對)

花開堪折直須折......(0吾鼓勵採摘野果﹐亦 0吾反對)
回復

netlkc 發表於 2013-2-20 11:36:50 |顯示全部樓層
請問師兄,桑樹果實是怎樣的。我家的桑樹剛買返來種。實出一些大約黃豆大的果實,是由綠變紅的。大約什麼時候才可以摘下來食。

當變成黑色就可以摘來食  發表於 2013-2-22 12:22
回復

D_ov_Hades 發表於 2013-2-20 13:58:00 |顯示全部樓層
莓類也可以, 木瓜, 無花果等等
回復