作者: zzjojozz 發表于 2013-1-11 10:03:22
5026 53
想請問大家現在用緊既溫室有冇d咩野特別既裝設的? 還是是只會用透明的包裝包起盆av? 因為緊期天氣比較乾燥, 如果在社字樓長開冷氣的話, 室內的濕度相對地低, 很多時都低過50%濕度, 大家會怎樣解決濕度過低的情況? 謝謝 ^^
george 發表於 2013-1-11 10:17:32 |顯示全部樓層

花友早晨
你這個問題,佐治雖然也想回答,但更想其它花友們也幫幫手
假若有花友能分享經驗、有相片為輔助,能回應花友問題的話,
佐治會挑選一位答得最好的花友,
送出一株十字花以答謝該位熱心花友

截止時間為 1月12日 晚上11時正.
(jojo花友,不好意思,佐治用了你的帖子作新玩意  但也希望能幫到你找出合適方法!)

省港澳台佳麗都一齊分享心得啦!

如果有得揀,就 very good^.<  發表於 2013-1-11 12:07

評分

查看全部評分

回復

kennytaki 發表於 2013-1-11 10:37:03 |顯示全部樓層
G大又有東西送! 正!
回復

Sergio 發表於 2013-1-11 10:42:47 |顯示全部樓層
支持G大!
回復

purplestar 發表於 2013-1-11 10:43:07 |顯示全部樓層
g大攪攪新意思,點會唔支持呢?!仲有十字美女做奬品!
回復

kennytaki 發表於 2013-1-11 10:48:18 |顯示全部樓層
唔知係咩十字呢?????

擺明不是G大嫂^.^  發表於 2013-1-11 12:04
回復

george 發表於 2013-1-11 10:52:52 來自手機 |顯示全部樓層
大家快快答花友的問題,答得精妙自然送得重手 :-)
回復

Louky 發表於 2013-1-11 10:55:37 |顯示全部樓層

o物你仲有咁多花剩,咁就唔係 AV 女殺手啦  發表於 2013-1-11 13:31
回復

Breeze 發表於 2013-1-11 11:05:30 |顯示全部樓層

想請問大家現在用緊既溫室有冇d咩野特別既裝設的?
一般會用透明膠箱作溫室, 可自制或購買專用溫箱

自制
Silver sheen
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 5&fromuid=65327

温室仔過冬!
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 6&fromuid=65327

專用溫箱
溫室使用注意事項
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 2&fromuid=65327

很多時都低過50%濕度, 大家會怎樣解決濕度過低的情況?

1. 將植株放入溫室
2. 將植株放在有水的器皿上, 盆底與器皿之間放上粗粒珠石, 避免盆底直接接觸到水~
讓水自然蒸發增加濕度

B哥!真係唔夠你d料齊!寫完又post唔到,要響下面post,我有冇漏呀?  發表於 2013-1-11 11:21
嘩!原來g大有個好帖錯過了!謝謝b大!  發表於 2013-1-11 11:11

評分

查看全部評分

回復

purplestar 發表於 2013-1-11 11:07:38 |顯示全部樓層
大棵的植物我會放大型温室,如圖

小棵的我會就地取材,用平時儲起的膠杯,卷蛋盒等將小苗放內!

當然若果你既沒膠杯,也未買大型温室,你也可以學花友,自製chanel袋放你的寶貝啦!
http://hkplants.com/thread-131143-1-2.html

p.s. 在盆底注入清水/放水苔以提高濕度其實好耐都可以唔駛澆水!

扭蛋都可以拎黎種花^^(五體投地  發表於 2013-1-13 05:40

評分

查看全部評分

回復

zzjojozz 發表於 2013-1-11 11:15:13 |顯示全部樓層
george 發表於 2013-1-11 10:17
花友早晨
你這個問題,佐治雖然也想回答,但更想其它花友們也幫幫手
假若有花友能分享經 ...

我要感激你才對啊, 因為我的問題而要你割愛十字花呢.....
回復

Louky 發表於 2013-1-11 11:16:14 |顯示全部樓層

在濕度或溫度低時,我會把植株放在溫箱去保暖和増加濕度,而溫箱上的氣洞我會長開去確保有新鮮空氣進入溫箱內。而每隔三、四天,我會把整個溫箱的上蓋打開,好讓溫箱不會太焗和有新鮮空氣讓植株呼吸!
其次,如插葉放進溫箱可加快根生長。當植株需要觀察、隔離、切頭重種,我也會放進溫箱內!
因我是新手,如有任何錯誤或甩漏,希望各位大大提點賜教

B哥:我只係將在園藝館內爬嘅文憑記憶寫出來,唔夠全面!
2. 將植株放在有水的器皿上, 盆底與器皿之間放上粗粒珠石, 避免盆底直接接觸到水~
這也是渡夏的一個方法之一

Breeze  將植株放在有水的器皿上, 盆底與器皿之間放上粗粒珠石, <--- 夏天我唔會甘做嫁~  發表於 10 秒前

死!我亂up24添!信我一成,雙目失明
記錯了!夏天要緊記空氣流通先啱 ,開抽氣扇,風扇等去增加空氣流通!

答到錯曬,好醜呀!當堂醒曬,唔駛休息lu! Hehe!

唔係~ 如果你度唔太熱都可以~ 但我度太熱, 又怕虫虫姐~  發表於 2013-1-11 11:56
將植株放在有水的器皿上, 盆底與器皿之間放上粗粒珠石, <--- 夏天我唔會甘做嫁~  發表於 2013-1-11 11:34
但你仲唔休息下 >.<  發表於 2013-1-11 11:23
你已好有心得啦~  發表於 2013-1-11 11:22

評分

查看全部評分

回復

zzjojozz 發表於 2013-1-11 11:19:28 |顯示全部樓層
purplestar 發表於 2013-1-11 11:07
大棵的植物我會放大型温室,如圖

原來如此, 我就是覺得奇怪, 我看見大家post的相, 很多時都有很多霧水會在溫室內, 而我現在用透明膠袋中的溫室完全沒有這個現象出現, 心想是否自己在那一個位置出錯了, 再想一想社字樓長期開冷氣, 濕度一定比正常的低, 濕度低的時候又怎會出現溫室內的霧水呢.....所以便想請教各位大師了.....

加者, 溫暖在陽光照耀下霧氣亦會較明顯~  發表於 2013-1-11 11:27
先留意一下透明膠袋中的植物本身水份是否充足, 如果植物本身缺水, 溫室是不會有霧氣的~  發表於 2013-1-11 11:27
回復

zzjojozz 發表於 2013-1-11 11:21:15 |顯示全部樓層
Louky 發表於 2013-1-11 11:16
在濕度或溫度低時,我會把植株放在溫箱去保暖和増加濕度,而溫箱上的氣洞我會長開去確保有新鮮空氣進入溫箱 ...

thx Louky , purplestar & Breeze, 好多謝你地既解說, 我清潔明白許多了, 感激不盡.....
回復

Juna 發表於 2013-1-11 11:23:42 |顯示全部樓層
我都唔用溫室, 一定無法得獎

可以幫手打氣~ 說不定, G大有特別獎比你呢~ XD  發表於 2013-1-11 11:29
回復

purplestar 發表於 2013-1-11 11:30:29 |顯示全部樓層
zzjojozz 發表於 2013-1-11 11:19
原來如此, 我就是覺得奇怪, 我看見大家post的相, 很多時都有很多霧水會在溫室內, 而我現在用透明膠袋中的 ...

原則上,看到有水氣便要開蓋散水了!:p 有時太濕水點滴在小苗上,而温度又太高,會爛葉的!而我原則上每天也會開蓋,因為我喜歡每天也看看每一盤植物!

p.s. 你那個位置是否有陽光直射呢? 我現在已加白紙減光,因av不宜直曬啊,!

GOODluck20x  o力o力~ 又塞$入我袋 >.3<
<<<<<依家係咪玩野先!?CHING

o力o力~ 又塞$入我袋 >.3<  發表於 2013-1-11 11:50
回復

way 發表於 2013-1-11 11:39:22 |顯示全部樓層

哇,新發現扭蛋溫室.之前仲入左20幾個回收.

用黎種迷岩一流架!XD
完來我走寶了

用黎種迷岩一流架!XD  發表於 2013-1-11 11:45
回復

zzjojozz 發表於 2013-1-11 11:55:13 |顯示全部樓層
purplestar 發表於 2013-1-11 11:30
原則上,看到有水氣便要開蓋散水了!:p 有時太濕水點滴在小苗上,而温度又太高,會爛葉的!而我原則上 ...

我昨日又將佢搬左返屋企, /___\ 因為我帶左佢返公司之後見佢好似冇乜起色咁(開初諗住公司有冷氣暖d所以帶佢返公司, 點知公司又乾燥得濟) , 咁我就尋晚帶返佢返屋企, 放左o係自己養緊魚既魚缸面, 諗住放o係魚缸到咁大缸水乾極都有個浦吧.........今朝起身望佢就有好少少既霧氣咁(但唔係霧水), 但屋企室溫又一定冇公司咁暖(話曬公司都有冷氣衝溫d), o依家煩惱緊點算好....呢排成日帶d av坐巴士坐出坐入 一 一"""

其實成日搬黎搬去對盆植物唔好~因為佢都要適應呢  發表於 2013-1-13 05:44
可以講出你公司及家中的濕度及溫度嗎?  發表於 2013-1-11 11:59
回復

GOODluck20x 發表於 2013-1-11 12:00:01 |顯示全部樓層
濕度過低入溫室係不二之選
尤其小苗製造濕度令其 更快長根 更快成長!
坊間有好多溫室選擇 , 亦可就地取材用裝提子的塑膠盒.  

溫室有一定優點, 但也有缺點 . 點去平衡就睇你有幾用心去觀察 .

評分

查看全部評分

回復

Juna 發表於 2013-1-11 12:16:34 |顯示全部樓層
對於需要加護的, 我都會用溫室嘅, 就係用蛋糕盒, 透明杯, 體型大嘅就用兩個透明飯盒, 一上一下咁用膠紙貼住上層唔掉下就可以
回復

123下一頁