平價花墟紫蘿蘭

作者: zzjojozz 發表于 2013-3-9 15:55:41
1766 12

呢棵係$10一棵的花墟貨, 我1月7號同佢d 舊花剪曬消毒換泥, 到今日再一次開花, 真係好開心丫。。好有滿足感 ^^

評分

查看全部評分

sel 發表於 2013-3-9 18:12:41 |顯示全部樓層
Looks like Rob's Loose Noodle

我都覺得似  發表於 2013-3-9 20:31
回復

tongtony 發表於 2013-3-9 20:12:55 |顯示全部樓層
每次開花都令人興奮,喜悅,
回復

Breeze 發表於 2013-3-9 20:25:08 |顯示全部樓層
花無分平貴,自己喜歡最重要~
回復

saolan 發表於 2013-3-9 20:38:56 |顯示全部樓層
$10 可以開咁靓嘅花,乜都低喇!
回復

Hylvl 發表於 2013-3-9 21:08:03 |顯示全部樓層
清純呀! 等多花圖。
回復

hiatus 發表於 2013-3-10 13:55:39 |顯示全部樓層
我之前也都买过一颗,15元~ 但是被我换泥弄C啦。。伤心。 它的叶子生得好整齐的,花花有荧光的感觉,像是撒上过一层粉的。
回復

zzjojozz 發表於 2013-3-11 16:32:40 |顯示全部樓層
謝謝各位, 今早我見到第二朵的花隨第一朵花後再開花了, 真的很開心 ^^
聽Sel 講佢個樣似 Rob's Loose Noodle ?! 真的很相似嗎? 因為見佢係d平價貨, 所以都冇諗過佢會有可能叫做咩野名丫咁果d添....
回復

zzjojozz 發表於 2013-3-11 16:45:56 |顯示全部樓層
還有我在幫佢去根換泥的時間, 順便自己試下學下切埋佢既側芽出黎 (因為自己乜都唔識, >< 只敢用$10盆的來做試驗品) 很幸運地成功左, 佢既側芽重有一個花冧出現添 ^^ 我覺得紫蘿蘭真的生命力很強, 由其是一些比較普通的品種, 生命力特別強 XD
回復

Dreamer 發表於 2013-3-11 16:52:22 |顯示全部樓層
靚花在乎你的喜好,不在乎它的平貴啊!
大部分的市場堇都是沒有名字的,Rob's Loose Noodle 是少數有名字的!
回復

zzjojozz 發表於 2013-3-11 17:03:17 |顯示全部樓層
原來如此, 其實我都好認同你既說法, 不論平與貴, 只要係自己一手一腳照顧到佢會開花, 其實已經好開心了 ^v^ o依家日日放工都好心急返屋企睇下佢地有冇長大到....
回復

ahhung68 發表於 2013-3-11 17:23:48 |顯示全部樓層
zzjojozz 發表於 2013-3-11 17:03
原來如此, 其實我都好認同你既說法, 不論平與貴, 只要係自己一手一腳照顧到佢會開花, 其實已經好開心了 ^v^ ...

花花很美吖~~ 我日日返去只係睇吓塊菜田咋   

曖娜娜子  咳~ 咳~ 咳~~
娜子, 我俾你笑鬼死吖   你好番啲未吖?

咳~ 咳~ 咳~~  發表於 2013-3-11 17:56
回復

zzjojozz 發表於 2013-3-11 17:47:45 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2013-3-11 17:23
花花很美吖~~ 我日日返去只係睇吓塊菜田咋

謝謝, 其實我都係最近才有兩棵av 開花, 之前都同你一樣, 日日返屋企都係睇住塊菜田only
回復