分享自squarehead 大大的 Oxalis Versicolor 開花啦!

作者: ahchoychoy 發表于 2012-12-27 20:38:10
1200 7

自從5/2012無意中看過了這個網站,就深深地被她吸引住了(其實係中毒至真 ),這幾個月來分享過很多花友的種子、根球、葉片和小苗,可能真係沒有種楦經驗,成日比我種死左,真係有負花友所托咯! 得到各位大大及花友的指教,一邊學一邊種,今次終於可以種出花花了,真係好開心呀! 好有成功感! 多謝 squarehead 的分享,請各位大大和花友繼續多多指教啊!

ahchoychoy 發表於 2012-12-30 10:37:47 |顯示全部樓層
點解花開了翌日收哂好似無開過咁嘅?
回復

squarehead 發表於 2012-12-30 12:08:32 |顯示全部樓層
ahchoychoy 發表於 2012-12-30 10:37

種得真係好靚,要畀10個讚呀!

係佢既特性,見到太陽就開,天色暗就收,每朵大約開2日就謝,生長季節會不停咁出花苞,愈開愈多。
你盆花係咪由播種至開花冇轉過盆?生得都幾高,
試吓換個深d既盆,泥面加至接近葉柄處會比較穩陣兼外觀好睇d,盆唔可以積水。
祝種植愉快!

PS. 喔,我不是大大。
回復

ahchoychoy 發表於 2012-12-30 21:40:41 |顯示全部樓層
多謝指教啊! 今次真係種植愉快!  由播種至開花冇轉過盆,如果現在開緊花換盆有無問題呢??
回復

squarehead 發表於 2012-12-31 01:30:37 |顯示全部樓層
ahchoychoy 發表於 2012-12-30 21:40
多謝指教啊! 今次真係種植愉快!  由播種至開花冇轉過盆,如果現在開緊花換盆有無問題呢?? ...

我習慣單球獨立播種,長花苞後再多株組盆,轉盆時按植株生長情況調整埋入深度。
如果現在開緊花換盆有無問題呢??
佢雖然係好粗生,愚見認為都係等天氣回暖,陽光普照既日子先至換盆,從舊盆取出植株時要小心咪整散個泥胆。
回復

ahchoychoy 發表於 2013-1-1 00:00:36 |顯示全部樓層
知道了感謝!!
回復

squarehead 發表於 2013-1-1 09:50:00 |顯示全部樓層
新年快樂!
轉盆後記得貼上開花照畀大家欣賞呀。
回復

ahchoychoy 發表於 2013-1-1 21:12:36 |顯示全部樓層
好呀!  !新年快樂!
回復