超迷 S. Hircon 球莖交換其他超迷岩

作者: ahchoychoy 發表于 2022-3-27 18:38:29
1625 13

想交換以下小側芽 (不考慮種子苗)
S. 'An's Flying Kite'
S. 'Bright eyes'
S. 'Carefree Regina'
S. 'Razzmatazz'
S. 'Treva McDaniel'
S. 'White Sprite'
S. 'Concinna' (圓葉)
S. 'Sim Sim Salaveim'
S. 'Star Eyes'
S. 'Snowflake'
S. 'Little Tiger'

有興趣花友請PM我
S. Hircon.jpg
S. Hircon_母株開花照.jpg
Monica20171025 發表於 2022-3-28 13:59:19 |顯示全部樓層
S. Hircon 請問呢隻超迷中文名叫什麼?

開花圖好似小木仙(我有,不過唔見長側芽)嘅花。
回復

ahchoychoy 發表於 2022-3-28 15:05:17 |顯示全部樓層
不知道中文名, 但一定不是小木仙(Little Wood Nymph), 你有Ruffled Wood Nymph嗎?? 如有我們可交換
回復

ahchoychoy 發表於 2022-3-28 15:10:52 |顯示全部樓層
小木仙與 S Hircon 的花是完全不同的
Little Wood Nymph.jpg
回復

Monica20171025 發表於 2022-3-28 15:43:04 |顯示全部樓層
有一棵小木仙,今晚返去再認真睇吓,有無側芽。
回復

ahchoychoy 發表於 2022-3-28 15:50:21 |顯示全部樓層
小木仙我有了, 你有其他品種嗎??
回復

Monica20171025 發表於 2022-3-30 18:32:30 |顯示全部樓層
花市魚骨頭(無側芽,有種子)
普西拉(無側芽,有種子)
小木仙(無側芽)
小老鼠(無側芽)
小老虎/S. 'Little Tiger(無側芽)
----------------手上只有上面這些品種,都只有一棵;
回復

ahchoychoy 發表於 2022-3-30 20:49:24 |顯示全部樓層
除S. 'Little Tiger外, 其他我都有了
回復

Monica20171025 發表於 2022-4-1 13:57:57 |顯示全部樓層
想請教一下:這兩個(Little Wood Nymph)與Ruffled Wood Nymph有咩區別呀?
回復

ahchoychoy 發表於 2022-4-2 19:53:42 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-4-1 13:57
想請教一下:這兩個(Little Wood Nymph)與Ruffled Wood Nymph有咩區別呀?

我都不太清楚,只覺得花的樣子很相似。
回復

Monica20171025 發表於 2022-4-4 10:41:41 |顯示全部樓層
ahchoychoy 發表於 2022-4-2 19:53
我都不太清楚,只覺得花的樣子很相似。

我嘅上家標嘅英文名字是“Ruffled Wood Nymph”,中文叫“小木仙”,我仲以為係同一種添。
回復

ahchoychoy 發表於 2022-4-4 12:12:23 |顯示全部樓層
Little Wood Nymph才是小木仙, 你有Ruffled Wood Nymph側芽嗎? 有的話可交換
回復

Monica20171025 發表於 2022-4-4 17:37:11 |顯示全部樓層
附上上年嘅照片~
右邊瓶栽內,唔知係little 或 ruffled 木仙? 唔識區別。。

回復

ahchoychoy 發表於 2022-4-4 17:50:28 |顯示全部樓層
我覺得兩個品種的花是很相似的, 在上面的我買回來時的名字是Little Wood Nymph(小木仙), 你可比對一下與你的有什麼分別, 我都看不出來, 唔知有無大大可指教一下??
回復