昨夜有人送左一份虛驚一場既平安夜禮物俾我...

作者: tsoiyiu1009 發表于 2012-12-25 18:26:54
2363 16
昨晚係facebook收到一則來自Cancellation Notificaƚion發來的消息:

Cancellation Notificaƚion 22:41

最後警告!!警告阻塞註冊 Facebook!
安全系統,發現了一個跡象表明,你違反了“服務條款“(TOS)的含有違禁物品如下:

1。協會確保您的帳戶的所有者是妥協的“服務條款 “(TOS)的
2。上傳照片或圖像和視頻含有色情內容。
3。發送一條信息或評論的新聞含有侮辱,仇恨,威脅,煽動暴力行為或其他 Facebook用戶。
4。使用Facebook帳戶只為遊戲應用。
5。執行的行動,干擾其他Facebook用戶。
6。點擊鏈接,其中包含虛假和負面內容。

請確認後 24小時內,當您懷疑您尚未確認,系統會自動關閉你的Facebook帳戶永久使用
推定,這種跡象是正確的。請確認您的Facebook帳戶通過點擊下面的鏈接:

-------------------------------------------------------------
└►http://defaul.p.ht/fb_source=boo ... ookmarks&count= **********
-------------------------------------------------------------

謝謝您幫助我們改進我們的服務。

趕快註冊 Facebook™
安全趕快註冊 Facebook©2012版權所有網絡公司
保留所有權利。

結果按入link是要求輸入email address及password...
我不虞有詐輸入了... 不久,收到email:

2012年12月24日週一 11:02 PM

Cancellation Notificaƚion 希望成為你的 Facebook 朋友

我開始覺得奇怪... 為什麼臉書的人會加我做好友...? 但還是確認了...
之後,yahoo mailbox那邊收到一堆看不懂的facebook mail...

第一封:

Hai, ****,
Kata sandi Facebook Anda telah diubah pada hari 24 Desember 2012 pukul 22:24 (UTC+07).
Sistem Operasi: Windows Browser: Firefox
Alamat IP: 125.162.69.72
Perkiraan lokasi: Jakarta, JK, ID
Jika ini Anda, Anda dapat mengabaikan email ini.
Jika ini bukan Anda, amankan akun Anda.
Terima kasih,Tim Keamanan Facebook

第二封:

Hai, ****,
Kami mendeteksi ada yang masuk ke akun Anda dari perangkat baru dengan nama "1" pada 24
Desember 2012 pukul 22:25. Perangkat ini telah ditambahkan ke akun Anda.
Sistem Operasi: WinXP
Browser: Firefox
Catatan: Lokasi didasarkan pada informasi dari penyedia layanan internet.
Jika ini Anda, abaikan email ini.
Jika ini bukan Anda, amankan akun Anda, karena orang lain dapat mengaksesnya.
Terima kasih,Tim Keamanan Facebook
Perhatian: Facebook tidak akan pernah meminta informasi masuk Anda melalui email.

雖然看不懂,但好像說有別的ip登入了...
my sweetheart一直用手機在玩德州撲克,他跟我說一邊玩一邊有提示說"你的帳戶在別處登入"
結果用電腦想打開臉書看看,密碼竟然被改了,顯示文字都改成印尼文...
幸好,email的密碼跟臉書的不一樣,我還可以透過email即時改密碼~
搶回帳戶後,發現那個人加了一大堆好友(全都立即被我取消掉),還進了德州撲克玩......
可憐的sweetheart在德州撲克裡頭40多萬的遊戲幣都被偷清光了... ="=

愛麗絲 發表於 2012-12-25 18:59:26 |顯示全部樓層
真係好驚嚇喎....
回復

jack872184 發表於 2012-12-25 21:03:38 |顯示全部樓層
waa steal game money is a small thing,be careful ar,ppl may steal ur personal information
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-12-25 23:38:54 |顯示全部樓層
愛麗絲 發表於 2012-12-25 18:59
真係好驚嚇喎....

係丫~ 好彩email密碼同facebook既唔一樣...
唔係就大鑊喇~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-12-25 23:45:43 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2012-12-25 21:03
waa steal game money is a small thing,be careful ar,ppl may steal ur personal information

其實個account開黎俾我老公打機,
講真真係無咩personal information... 我老公懶得打~
除左出生日期同住係邊個國家外,其他都係空白~
好彩無買facebook credit,唔係可能俾人偷埋~

敢都好D  發表於 2012-12-26 17:08
回復

DORA 發表於 2012-12-26 05:12:31 |顯示全部樓層
真係咩事都會發生,要事事小心!
回復

池中之物 發表於 2012-12-26 22:28:02 |顯示全部樓層
結果按入link是要求輸入email address及password...
我不虞有詐輸入了... 不久,收到email:

完全智障~~如同警訊及電視已不斷提醒市民~補藥黨~跌錢黨行騙手法~
但一樣會有人中計上當~~智力是否有問題?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-12-27 00:26:59 |顯示全部樓層

完全智障~~如同警訊及電視已不斷提醒市民~補藥黨~跌錢黨行騙手法~
但一樣會有人中計上當~~智力是否有問題?

個人感想: (唔o岩聽的話請見諒)
聰明既人唔會一日24小時一年365日都會保持頭腦清醒... (除左神人)
總有失誤做錯決定既時候... (神推鬼使的...= =")
並唔係完全關智力既問題囉~
回復

031504 發表於 2012-12-27 01:47:47 |顯示全部樓層
好多時都會有哩D呃人網站
個介面整到好似FB,但其實不是
以後還是小心點用
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-12-27 15:39:49 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-12-27 01:47
好多時都會有哩D呃人網站
個介面整到好似FB,但其實不是
以後還是小心點用 ...

除左小心,我覺得都要做d防衛動作~
唔好貪方便,將d account 密碼用埋同一個~
就算出事都有得補救~
我覺得果位人兄其實捕左好耐,知道個account只for遊戲~
回復

jellyfishy 發表於 2012-12-27 15:44:57 |顯示全部樓層
個位人兄係想拿game money?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-12-27 15:49:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-12-27 15:44
個位人兄係想拿game money?

haha~ 其實應該想有咩偷咩既~
可惜個account除左game money外,基本上係百無~
資料又無,credit又無~ email account又偷唔到~

ic ~ facebook credit 是甚麼?  發表於 2012-12-27 15:54
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-12-27 16:00:33 |顯示全部樓層
facebook credit係用現錢買既facebook專用貨幣,
可以兌換好多款facebook game既"VIP"遊戲幣~
回復

N-Blythe 發表於 2012-12-28 13:00:31 |顯示全部樓層
咁驚嚇
回復

適少少 發表於 2012-12-28 20:57:15 |顯示全部樓層
一般不明來電及電郵, 我會謝絕的

問題係佢響facebook send短訊俾我... 話自己係facebook人員--Cancellation Notificaƚion... 不過如果我真係違反條例真既facebook人員會唔會直接send短訊俾我呢?  發表於 2012-12-28 21:04
回復

適少少 發表於 2012-12-28 21:12:01 |顯示全部樓層
以你的情況, 可向 facebook 幫助中心 --- 提出舉報
反映你受騙情況, 要求跟進, 或者會有幫助

如果可以鎖埋佢ip仲好~  發表於 2012-12-28 21:29
我發現出事當日已經舉報左佢,仲封鎖black list埋佢~ 第二日我仲見到佢想嘗試入我account,被我setting阻擋左~ facebook方法都好快做到野,好似鎖左佢個account~   發表於 2012-12-28 21:28
回復

ChowChow 發表於 2013-1-10 13:41:19 |顯示全部樓層
無嗱嗱俾佢嚇餐C
幸好損失不大
回復