魚餌加蒜汁?

作者: DAVIDYIP 發表于 2008-5-28 23:58:26
2057 7
見[魚迷世界] 中:求救~養海蛞蝓的海綿內,
話{班魚仔都不知幾愛吃蒜汁爬蝦仔},
如果釣魚的魚餌都加蒜汁,啲魚會唔會都容易食餌?
還是某些魚比較喜歡加了蒜汁的魚餌?
KUNO 發表於 2008-5-29 01:59:15 |顯示全部樓層
原帖由 DAVIDYIP 於 28/5/2008 23:58 發表
見[魚迷世界] 中:求救~養海蛞蝓的海綿內,
話{班魚仔都不知幾愛吃蒜汁爬蝦仔},
如果釣魚的魚餌都加蒜汁,啲魚會唔會都容易食餌?
還是某些魚比較喜歡加了蒜汁的魚餌? ...

在釣餌中加入蒜汁的確是有一點作用的,我以前也有用過.
對黑立和黑毛都有較果,而在很多誘餌粉中也有蒜的成份.
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-29 08:46:20 |顯示全部樓層
我無諗過要在那些'蛇蛇'身上加汁...每次釣魚都係請朋友幫手鈎'蛇蛇',佢地已經好臭的了,再加理汁....嘔~
回復

芝士波 發表於 2008-5-29 10:46:23 |顯示全部樓層

我無想到釣魚加蒜汁.....
不過我想也是可能的~~~
養魚版有d老師傅,以前無蒜汁賣..
真係用生蒜整碎加水..混糧給自家魚魚食..
又無咩問題~..我估你用黎釣魚都ok0.0
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-29 11:13:56 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-5-29 10:46 發表

我無想到釣魚加蒜汁.....
不過我想也是可能的~~~
養魚版有d老師傅,以前無蒜汁賣..
真係用生蒜整碎加水..混糧給自家魚魚食..
又無咩問題~..我估你用黎釣魚都ok0.0 ...

我就係用呢個方法喇...用左多時間...好彩連唔多開口既魚仔都歡迎,咁都幾值得.
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-5-29 12:05:44 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-29 08:46 發表
我無諗過要在那些'蛇蛇'身上加汁...每次釣魚都係請朋友幫手鈎'蛇蛇',佢地已經好臭的了,再加理汁....嘔~

我釣魚都很怕那些'蛇蛇',通常都係用冰蝦做餌,所以加蒜汁應該OK,唔會好臭,可能"蒜汁大蝦"仲好好味添
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-5-29 12:08:26 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-5-29 01:59 發表

在釣餌中加入蒜汁的確是有一點作用的,我以前也有用過.
對黑立和黑毛都有較果,而在很多誘餌粉中也有蒜的成份.

謝謝回覆,下次在釣餌中加入蒜汁釣魚,希望有好成績
回復

KUNO 發表於 2008-5-30 02:25:15 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 29/5/2008 08:46 發表

添加物不是加在活餌上的喔!因為這樣會影響牠們的活性.
妳指的臭臭蛇蛇應該是指紅沙蟲或青蟲吧!
其實牠們還是活的時候是不會臭的,臭的原因是牠們死掉了後開始腐爛.
而且使用死掉的紅沙蟲或青蟲比起使用活的釣果會差很遠.
回復