楼顶上的瓜瓜菜菜,哈哈!种毒太深,租个塘种。。

作者: 湃祁丽景 發表于 2012-12-15 11:33:05
5651 62
湃祁丽景 發表於 2013-1-5 22:47:50 |顯示全部樓層

kkhope  如果全部種滿,到時真係好壯觀   發表於 昨天 23:36
我打算分种,种满泥系个好大问题

怕唔怕豆腐渣工程,泥太重頂唔著會............大吉利是  發表於 2013-1-6 05:48
回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-5 22:51:46 |顯示全部樓層
湃祁丽景 發表於 2012-12-23 16:52
第一次用纸巾发苗,软尾生菜同香葱

买了一个红色一个粉红的风信子

2020  風信子幾錢一個?!  發表於 22 小時前
风信子7蚊RMB一个,系广州花卉世界买的
回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-5 23:30:49 |顯示全部樓層

maijai  你阿爺講野真係得意,重有無其他金句呀XD  發表於 6 分鐘前
哈哈,农民用的言语好粗旷,你地文明社会就吾乱讲啦!哈哈

粗皮好過面皮厚呀 wakakkakaka  發表於 2013-1-6 05:49
我習慣講野好直接,朋友說我講野不帶任何粗口既好粗"皮",XDDDDDD  發表於 2013-1-5 23:49
農民直接,容易明,城市人轉太多灣,要思考,好難明.  發表於 2013-1-5 23:37
回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-6 10:23:19 |顯示全部樓層

llaus  怕唔怕豆腐渣工程,泥太重頂唔著會............大吉利是  發表於 4 小時前
吾怕,等经济好D我拆左距起12层收租种田
回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-27 17:17:24 |顯示全部樓層
挂住搞楼顶,好耐无哩呢度UPDATE啦!睇下D毒友收成先!哈哈!
回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-27 17:56:50 |顯示全部樓層
回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-27 17:59:03 |顯示全部樓層
图片太小了!
回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-30 22:56:59 |顯示全部樓層

晕,今日开始D生菜好似唔系好生,有鸡棵烂根,D塘泥加了木糠,有D鸡屎,听D老人讲鸡屎好肥,种菜会烧根,唔知道系唔系?

個人意見﹐係因你的泥太少唔夠厚,令到疏唔到水而爛根,若雞屎肥直接落係根部附近又太多﹐係會燒根架  發表於 2013-1-31 16:23
回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-30 23:15:45 |顯示全部樓層

棵楊桃好正,我企你樓下,等佢跌落嚟,hehe~  發表於 2013-3-10 13:08

評分

查看全部評分

回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-30 23:19:05 |顯示全部樓層
领导快D加我分啦!PS唔容易啊!快D升级唔使P得甘鬼假, @大陆无文化就系甘啦!哈哈
回復

湃祁丽景 發表於 2013-3-10 12:23:39 |顯示全部樓層
而家天台油麦吃完一次,开种菜心,节瓜,同时开种霸王花,到南海一个世外桃源拿的种。。。。

我今年食油麥同荷豆食到驚驚(¬_¬)  發表於 2013-3-10 13:09
回復

湃祁丽景 發表於 2013-3-10 23:09:43 |顯示全部樓層
上天台全靠呢个窿啦
IMG_0789 (Medium).jpg
天台第二叻地出来啦,晒泥混厨余
IMG_0831 (Medium).jpg
哩个全景
IMG_0836 (Medium).jpg
哩个有生气D既
IMG_0837 (Medium).jpg
采收油麦
IMG_0792 (Medium).jpg
采收
生菜鱼茸粥、马蹄糕
IMG_0796 (Medium).jpg
晒台的都长德好,不过而家基本收成完,开始晒泥再种瓜类
IMG_0785 (Medium).jpg
泡沫箱种的荷兰豆都大丰收
IMG_0802 (Medium).jpg
在我工作的地方播了霸王花,由于家里泥土不够,等发芽再拿回天台种,希望有火龙果出
IMG_0846 (Medium).jpg
拿霸王花的地方,我们佛山也难找到像这样的幽静小村了,好想在这里租地
IMG_0838 (Medium).jpg
今日进种青瓜,香瓜,白瓜,豆角,香葱,辣椒叶,问了种子店,翠玉瓜这边不好种,没买到番茄种子
IMG_0849 (Medium).jpg
记录一下今日走过花场看到紫云英,特然想起绿肥的效用,以前见他们让这块地生紫云英,
然后喷除草剂杀了,现在看见树长得那么快特发奇想记录下绿肥紫云英先
IMG_0848 (Medium).jpg

近日晌天台見有d植物有開始有白粉, 今春我都唔種翠玉瓜喇, 秋天再算吧 ... :((((((  發表於 2013-3-12 23:07
外子晌國內既同事話, 佢老家(珠海郊區)冇人會種翠玉瓜, 白粉病攪唔掂, 仲話成個珠江三角洲都係一樣喇 .... ><  發表於 2013-3-12 23:04
回復

湃祁丽景 發表於 2013-3-14 23:08:21 |顯示全部樓層
xx_Luca  外子晌國內既同事話, 佢老家(珠海郊區)冇人會種翠玉瓜, 白粉病攪唔掂, 仲話成個珠江三角洲都係一樣喇 .... ><  發表於 前天 23:04

湃祁丽景 發表於 2013-4-15 23:59:11 |顯示全部樓層
一个月无更新了,春播完毕
回復

candy- 發表於 2013-4-16 00:26:15 |顯示全部樓層
原來係霸王花,一開始睇到以為你種火龍果~~
有咁大個天台真係恨死人
回復

Sumbie 發表於 2013-4-16 13:16:17 來自手機 |顯示全部樓層
火龍果即係霸王花!
回復

湃祁丽景 發表於 2013-4-26 16:31:35 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2013-4-16 00:26
原來係霸王花,一開始睇到以為你種火龍果~~
有咁大個天台真係恨死人

好耐无上哩UPDATE,我租多一个塘,玩原生态。。。 迟D更新。。。。
回復

湃祁丽景 發表於 2013-4-26 20:25:05 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2013-4-16 13:16
火龍果即係霸王花!

嗯啊,授粉是火龙果,没授粉是霸王花,区别系紫肉还是白肉。。我两种都有种。。。
回復

湃祁丽景 發表於 2013-4-26 20:51:07 |顯示全部樓層
土参
IMG_0041 (Large).JPG
紫肉火龙果
IMG_0085 (Large).JPG
取种的是一个台湾人的农场
IMG_0066 (Large) (Medium).JPG
楼顶农庄,天气热时还是需要遮阳
IMG_0144 (Large) (Medium).JPG
IMG_0140 (Large) (Medium).JPG
IMG_0901 (Large).JPG
节瓜可以了
IMG_0328 (Large).JPG
草莓
IMG_0326 (Large).JPG
圣女果苗,天气原因迟迟未移开
IMG_0327 (Large).JPG
鱼塘
IMG_0392 (Large).JPG
已经种了人参果、龙眼、鸡蛋果、蜜柚
IMG_0393 (Large) (Medium).JPG
IMG_0397 (Large) (Medium).JPG
清完草准备开始耕种,也想养点动物搞生态养殖
IMG_0396 (Large) (Medium).JPG
挪鱼苗,四大家鱼,希望无饿死,哈哈
IMG_0321 (Large).JPG
IMG_0320 (Large) (Medium).JPG
附近的玫瑰园
IMG_0065 (Large).JPG
预防灰霾感冒的秋梨膏
IMG_0912 (Large).JPG

你的土参是什麼?像【商陸】!不能吃!小心有毒!  發表於 2013-4-26 21:43
回復

ngkan 發表於 2013-4-26 21:25:20 |顯示全部樓層
身為城市人
真的想享受一下大自然的生活

你的signature同我一样啊,我都系为左身体健康去务农!  發表於 2013-4-26 21:30
回復