楼顶上的瓜瓜菜菜,哈哈!种毒太深,租个塘种。。

作者: 湃祁丽景 發表于 2012-12-15 11:33:05
5650 62

每人心中都有一分心田,╮(╯_╰)╭,人虽在佛山,但在这里,我开始了我的好梦。。。。。
据我所知,冬天可以继续种的豆菜类系元西,油麦,兰豆,菜心,生菜,筒篙其他的基本要等开春了,现在把有机肥土沤好,等明年开春大展拳脚,明年准备种霸王花,鸡蛋果,草莓,良种水瓜,有其他好介绍,请各位毒友及大毒侠支招。

另自制了EM桶,第一次失败,已经埋土等下年用了,奇臭!哈哈,现在种有油麦,菠菜,菜心,兰豆,辣椒。

湃祁丽景 發表於 2012-12-15 11:35:56 |顯示全部樓層
这液肥应该失败的,很臭,用红糖水浸的液肥才有酸醋味。
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-15 14:29:15 |顯示全部樓層
刚才用EM液肥施了家里的植物。
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-15 14:31:36 |顯示全部樓層
湃祁丽景 發表於 2012-12-15 14:29
刚才用EM液肥施了家里的植物。

晕,吾知道点样用IPAD上传图片,农工伤不起阿。。。。。。

ipad同iphone都上唔到架!  發表於 2012-12-18 00:40
回復

LHS1 發表於 2012-12-16 11:45:07 |顯示全部樓層
你住哪裡?以香港的天氣冬天是可以種白菜,菜芯,生菜等等很多不同菜類! 以香港的天氣來說,一般夏天主要種瓜,冬天主要種菜.
回復

2020 發表於 2012-12-16 18:22:01 |顯示全部樓層
記住要開水淋,太濃唔得架!
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-16 21:58:06 |顯示全部樓層
LHS1 發表於 2012-12-16 11:45
你住哪裡?以香港的天氣冬天是可以種白菜,菜芯,生菜等等很多不同菜類! 以香港的天氣來說,一般夏天主要種瓜, ...

我佛山的,气候同香港差不多
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-16 21:59:29 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-12-16 18:22
記住要開水淋,太濃唔得架!

嗯,觉得都OK喔,有太阳先会淋
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-16 22:03:02 |顯示全部樓層
LHS1 發表於 2012-12-16 11:45
你住哪裡?以香港的天氣冬天是可以種白菜,菜芯,生菜等等很多不同菜類! 以香港的天氣來說,一般夏天主要種瓜, ...

我系未种过菜,但系纯正农民户口的80后,有舍不下的中毒情结,希望系呢度可以形成大陆绿色中国的模型,你们香港人,比我地高好多,所以哩呢度学野!
回復

xx_Luca 發表於 2012-12-17 00:51:02 |顯示全部樓層
d 樓就高好多   我既愚見香港大部分人都係"農盲",
尤其是本人, 未種菜前可說是五穀不分, 食蘿蔔但蘿蔔葉都未見過 ...
不過呢度確實好多高人, 我都晌度學到好多野呀,
加油吧 ~

絕對同意,開始自己種才知道什麼是時蔬  發表於 2012-12-19 09:08
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-18 00:13:51 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-12-17 00:51
d 樓就高好多   我既愚見香港大部分人都係"農盲",
尤其是本人, 未種菜前可說是五穀不分, 食蘿蔔但蘿蔔 ...

一齐加油!多谢鼓励!
回復

週日農夫 發表於 2012-12-19 07:02:16 |顯示全部樓層

你家住佛山﹐唔怪得天台咁正啦!
XX_Luca 講得啱﹐香港人大都係農盲。
我以前淨係識食架咋,學人走去種菜﹐
到而家都係唔識分邊D係菜苗﹐邊D係雜草﹐
周不時連菜苗都拔埋走哈

不過呢,自從入咗黎﹐就學到好多嘢
好多花友又肯指點
實在得益不少

假以時日﹐相信我同你都有機會成為高手
大家共勉啦… 努力加油

回復

empire 發表於 2012-12-19 11:04:29 |顯示全部樓層
湃祁丽景 發表於 2012-12-15 11:35
这液肥应该失败的,很臭,用红糖水浸的液肥才有酸醋味。

呢個好似唔臭, 幾好喎。
請問你係用咩沉? 比例幾多? 駛唔駛日日放氣?

用樽要日日放氣架,我之前試過,後來轉晒闊口膠罐就唔駛理佢啦(寿桃牌麵)!方便好多!佢呢樽似製成品多d喎!  發表於 2013-1-4 14:55
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-19 16:28:15 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-12-17 00:51
d 樓就高好多   我既愚見香港大部分人都係"農盲",
尤其是本人, 未種菜前可說是五穀不分, 食蘿蔔但蘿蔔 ...

我都觉得呢度高人多,特别你们的节俭,在大陆是感受不到的,国内也有相似的论坛,但我还是比较喜欢这里的气氛。厨余利用也在这里学的,大陆特别需要这种技术。
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-19 16:35:47 |顯示全部樓層
empire 發表於 2012-12-19 11:04
呢個好似唔臭, 幾好喎。
請問你係用咩沉? 比例幾多? 駛唔駛日日放氣?

我是臭的,可能没密封好,不过试验过,足够稀释的时候,确实喷可以促进生长,液肥的原料系豆渣、木糠、马蹄皮、橙皮、椰子丝以及鸡屎
我同时用孖吉的方法做了EM+红糖的液肥,同用EM液肥+木糠的bokashi.搞呢D野系大陆好简单,因为大陆人我感觉普遍浪费的
本来映左好多相的,但IPAD上唔到图,得闲先放上哩
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-19 16:38:24 |顯示全部樓層
週日農夫 發表於 2012-12-19 07:02
你家住佛山﹐唔怪得天台咁正啦!
XX_Luca 講得啱﹐香港人大都係農盲。
我以前淨係識食架咋,學人走去種菜﹐ ...

加油啊!你地有来佬货的,到时关照下小弟!
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-19 23:13:01 |顯示全部樓層
我DIY的厨余桶,现在开始第二桶了
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-20 14:26:41 |顯示全部樓層
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-20 14:27:28 |顯示全部樓層
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-20 14:28:41 |顯示全部樓層
回復

1234下一頁