香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 寵物茶座 昆蟲及兩棲類 忍者龜

忍者龜

作者: GOODluck20x 發表于 2007-8-11 20:56:18
6839 29
一月影的舊相 , 幼体時頭部的黃色較明亮 !  

金金 , 網上若 under $350- 就真係底到........ 冬天一支暖管就 ok o西!!  
Podocnemis unifilis 070124 00.jpg
Podocnemis unifilis 070124 01.jpg
Podocnemis unifilis 070124 02.jpg
Podocnemis unifilis 070124 03.jpg
Podocnemis unifilis 070124 04.jpg
Podocnemis unifilis 070124 05.jpg
Podocnemis unifilis 070124 06.jpg
variable 發表於 2007-8-11 21:02:48 |顯示全部樓層
背甲好靚,有幾大隻?
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-11 21:20:52 |顯示全部樓層
variable ,

底板 1.5'' 左右 .  幼体係好吸引!
回復

Fonica 發表於 2007-8-11 22:34:32 |顯示全部樓層
又真係幾靚喎,幾時影隻蟑螂嚟睇下呀
回復

tata 發表於 2007-8-11 23:03:30 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-8-11 22:34 發表

呀~好驚呀~ 睇嚟隻龜真係唔駛嚟嘢設備喎~
回復

ann 發表於 2007-8-11 23:12:47 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-8-11 22:34 發表

吓...........   甘要放係手到影先知幾大隻喎
回復

笨笨 發表於 2007-8-11 23:59:25 |顯示全部樓層
金色既龜龜~~~正名是忍者龜?
回復

小餘 發表於 2007-8-12 00:03:05 |顯示全部樓層
背脊啲紋幾靚喎
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-12 02:32:21 |顯示全部樓層
嘩~ 佢個樣好醒目喎, 仲識得望鏡頭~  你賣走左佢喇??  
回復

春春 發表於 2007-8-12 02:34:29 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-12 02:32 發表

金金唔係話鍾意忍者龜咩??!!
幾得意吖 養返隻 law!!!
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-12 02:36:07 |顯示全部樓層

回復 #12 春春 的帖子

無端端整隻咁既野回家, 會俾阿媽丙架~ 自從狗仔過身後, 阿媽只係俾我拿公司d 孔雀生的雀b 和 同事的新燈魚回家養, 其餘乜都唔俾啦~
回復

春春 發表於 2007-8-12 02:44:07 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-12 02:36 發表
無端端整隻咁既野回家, 會俾阿媽丙架~ 自從狗仔過身後, 阿媽只係俾我拿公司d 孔雀生的雀b 和 同事的新燈魚回家養, 其餘乜都唔俾啦~

虎媽無犬女 ...........記唔記得 (金金好惡 ka??).....嘻嘻

下面carlo 咗到有童童相呀!!!!
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-12 13:34:39 |顯示全部樓層

都靚o架!!!    我冇小強o架.....

原帖由 krista 於 2007-8-11 23:03 發表

睇嚟隻龜真係唔駛嚟嘢設備喎~

隔天換水非常方便!!  

原帖由 ann 於 2007-8-11 23:12 發表

吓...........   甘要放係手到影先知幾大隻喎

放隻蜥蜴得吾得呀?

原帖由 笨笨 於 2007-8-11 23:59 發表
金色既龜龜~~~正名是忍者龜?

黃頭側頸龜[忍者龜] Yellow-Spotted Side-necked turtle  

原帖由 小餘 於 2007-8-12 00:03 發表
背脊啲紋幾靚喎

都靚o架!!!  

原帖由 阿行 於 2007-8-12 00:11 發表
大左乜樣架 ??

麻煩o西阿行師兄 !

原帖由 kim 於 2007-8-12 02:32 發表

原帖由 kim 於 2007-8-12 02:36 發表

因我有隻較大 , 所以已冇 keep 細隻了 .   
咁細隻入o左屋都o吾知la
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-12 13:52:00 |顯示全部樓層
不知是否個体色素 , 還是勁晒太陽關係 . 頭變橙了 . 正常除成長會淡色一點 .
殼上白色是鈣化 , 回家時已有了 ...冇辦法.   若由細好好照顧 , 大了應該比我隻好款 .

設備簡單而且平靚正 .
 Podocnemis unifilis 070811 00.JPG
 Podocnemis unifilis 070811 01.JPG
 Podocnemis unifilis 070811 02.JPG
 Podocnemis unifilis 070811 03.JPG
 Podocnemis unifilis 070811 04.JPG
 Podocnemis unifilis 070811 05.jpg
 Podocnemis unifilis 070811 06.JPG
 Podocnemis unifilis 070811 07.jpg
 Podocnemis unifilis 070811 08.jpg
 Podocnemis unifilis 070811 09.jpg
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-12 14:01:17 |顯示全部樓層
我最鍾意就係龜龜架啦,好可愛
回復

tata 發表於 2007-8-12 14:33:26 |顯示全部樓層
睇嚟你好愛佢喎, 影咁多大頭, 努力呀, 師兄~, 俾個V你
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-12 15:31:31 |顯示全部樓層
羊咩咩  

佢好少主動咬人..好乖的!!

krista ,

水龜只有他 .....其他冇時間打理賣了.
回復

Fonica 發表於 2007-8-12 20:46:20 |顯示全部樓層
05 個張大頭好嚇人呀.....我唔鍾意
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-12 21:19:17 |顯示全部樓層
07 個張... ... 乜搞到佢頭 FING FING 呀....

頂住, 引手~~!
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-13 00:06:21 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-12 21:19 發表
07 個張... ... 乜搞到佢頭 FING FING 呀....

頂住, 引手~~!

我諗住比妳睇佢下巴有一點小肉  
回復

12下一頁