返回列表 發新帖

我D白菜仔....點解天氣冷都會變成咁 ?!

作者: m36252 發表于 2012-12-2 20:36:33
2363 30
m36252 發表於 2012-12-7 11:04:56 |顯示全部樓層
我睇過有d文章講過, 好似話唔可以比棵豆結果, 否則, 棵植物自己會用返d氮肥. 是否真的 ? 有無人試過綠肥 ?

有無人試過綠肥 <----有隻蛙今年試過,d芥蘭和菜芯都特別靚d,連蛙太話今年買少好多菜呀 wakakakaka  發表於 2012-12-7 14:38
魔人都咁講過,我都想知,但結豆... 理論上係要鉀同骨!  發表於 2012-12-7 12:04
回復

kytam 發表於 2012-12-7 14:14:49 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2012-12-7 11:04
我睇過有d文章講過, 好似話唔可以比棵豆結果, 否則, 棵植物自己會用返d氮肥. 是否真的 ? 有無人試過綠肥 ? ...

咁我好彩啦, 我種左10棵, 全部都得葉, 未結果

想問下2020姐姐, 我係咪要將枯左既莖, 葉全部撈返入泥入面, 再晒返乾d泥, 跟住再將呢d綠肥泥溝其他泥一齊用????

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

llaus  唔好等葉和莖枯左才堆入泥呀?太遲啦  發表於 1 小時前

吓, 但我果d係已經枯晒啦喎, 咁係咪即係可以掉得

m36252  我睇文章, 應該有d根瘤<==呢d先係有儲氮肥既菌.咁先應該適合做綠肥.因為呢d菌先會慢慢再釋放返d氮肥出嚟.  發表於 1 小時前
我都有上網查過關於綠肥既資料, 但5係好睇得明, 另請問咩叫根瘤 ?

2020  唔洗叫姐姐la,我仲要扮1822(^_−)−☆晒嘜鬼呀,直接堆落田即再種野la~  發表於 53 秒前
我家種咋, 無田呀

2020  你得果10棵,太少了,種菜前仲要加基肥呀!  發表於 24 秒前
無辦法啦, 屋企地方小, 一個盤仔種10棵都已經爆盤啦

m36252  我其實都唔係十分明白,反正大家講緊,咪討論下.根瘤我諗係嚮根部位置,生出一舊舊既野卦.XD咁D菌先會不繼咁收集氮.我諗唔係即種即有.  發表於 1 分鐘前
哦, 我又無睇過佢d根有無瘤喎, 等我睇下先XD

我其實都唔係十分明白,反正大家講緊,咪討論下.根瘤我諗係嚮根部位置,生出一舊舊既野卦.XD咁D菌先會不繼咁收集氮.我諗唔係即種即有.  發表於 2012-12-7 16:22
你得果10棵,太少了,種菜前仲要加基肥呀!  發表於 2012-12-7 16:18
唔洗叫姐姐la,我仲要扮1822(^_−)−☆晒嘜鬼呀,直接堆落田即再種野la~  發表於 2012-12-7 16:16
我睇文章, 應該有d根瘤<==呢d先係有儲氮肥既菌.咁先應該適合做綠肥.因為呢d菌先會慢慢再釋放返d氮肥出嚟.  發表於 2012-12-7 14:47
唔好等葉和莖枯左才堆入泥呀?太遲啦  發表於 2012-12-7 14:39
回復

m36252 發表於 2012-12-7 16:38:41 |顯示全部樓層
豆科種子富含蛋白質、脂肪、氨基酸和維生素等。又固氮功能能帶入養分,豆子是生殖器官。植物長的好,自然對種子的發育營養多少有所助益,這是之所以有的種子果實乾瘪,而有的碩大豐美。
不過物極必反,氮如過多,植物葉色濃綠,葉片大而柔軟,少花,徒長,體內碳水化合物消耗過多時,使莖桿細弱,容易倒伏;再就是體內可溶性含氧化合物過多而易遭病蟲害危害,植物營養生長期延長,碳氮代謝也不協調,結實率下降,產量降低,施氮過多,對產品品質也有不良影響。

補:植物的氮源是NH4+(銨鹽) NO3-,光照不足NO3-還原不徹底,易積累NO2-而  使人畜中毒,又NH4+濃溶液對生物是有害的。它抑製作物對鉀的吸收。而且使根枯死。土壤溶液中氨的濃度即使略微增高,也會使作物和土壤生物的生長受阻礙。而NH3(氨)本身就是有毒氣體,會引起直接傷害,它引起作物莖葉幼嫩部位細胞壁破壞,從而折斷。輕則引起由此傷口病原菌侵入作物體內,使病害嚴重事故發生;重則作物主莖折斷,受傷,直至死亡。
而磷多的話,由於吸收作用過強,養分大量消耗,則會易引起鋅及銅缺乏症狀,易引起鐵缺乏症狀,下部葉出現紅斑。
根瘤菌可以將大氣中的無機氮轉化為有機氮。
  根瘤菌固氮的化學反應方程式為: 2N2+3C+6H2O→4NH3+3CO2
由於根瘤的脫落、殘留以及一部分分泌到土壤中的氮,可以增加土壤肥力。生產上用豆科植物與其他作物間作、輪作,就是利用根瘤菌的固氮作用。

copy下人地d台灣仔解答, 睇下你又明到幾多 ?!
回復

m36252 發表於 2012-12-7 16:44:40 |顯示全部樓層
搵到幅相, 你d豆有無呢d一粒粒野 ?

剛剛睇左, 係無既=.='''  發表於 2012-12-7 16:57
回復

m36252 發表於 2012-12-7 17:02:39 |顯示全部樓層
kytam  剛剛睇左, 係無既=.='''

即係你棵豆, 仲未係時侯做"綠肥"

會唔會係結豆前d根瘤生得最多呢?有無人想做白老鼠去試下呀?  發表於 2012-12-7 17:10
回復

kytam 發表於 2012-12-7 17:10:48 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2012-12-7 17:02
kytam  剛剛睇左, 係無既=.='''

即係你棵豆, 仲未係時侯做"綠肥"

知道啦

唔緊要啦, 一樣可以放入泥到"吽" XD 咁即係可以用嚟" 吽泥 "CCC 講笑  發表於 2012-12-7 17:20
回復

m36252 發表於 2012-12-7 17:19:45 |顯示全部樓層
llaus  會唔會係結豆前d根瘤生得最多呢?有無人想做白老鼠去試下呀?

我諗大家e+都開始明白, 點解咁少人講, 同做到綠肥啦~ 呢個應該係屬於"高難度"動作. 無返咁上下經驗, 應該好難做到"綠肥"

唔同意!  發表於 2012-12-7 19:58
屬於"高難度"動作---唔同意啵  發表於 2012-12-7 17:53
回復

m36252 發表於 2012-12-7 18:01:41 |顯示全部樓層
sam2008  屬於"高難度"動作---唔同意啵

咁可以講一講你既經驗嗎 ?
回復

2020 發表於 2012-12-7 20:02:37 |顯示全部樓層

其實無難度,只是灑D豆落泥,等佢大!
綠豆最易,阿仔讀幼稚園都有種,種到佢大棵D咪殺,將佢堆入土之ma!
我異莊都係咁做,所以D野大得特別快!

就係咁? 但咁係咪就屬於『綠肥』?  發表於 2012-12-7 21:28
回復

kytam 發表於 2012-12-7 20:31:35 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-12-7 20:02
其實無難度,只是灑D豆落泥,等佢大!
綠豆最易,阿仔讀幼稚園都有種,種到佢大棵D咪殺,將佢堆入土之ma!
...

係喎, 綠豆大得超快, 1日已經可以大好多, 我果幾棵臨死前, 無啦啦d葉紋變紅, 我以為有紅g朱, 但望過葉底又無喎, 之後就開始係咁枯啦~
回復

金剛 發表於 2012-12-8 18:14:56 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-12-7 01:07
http://www.producegreen.org.hk/agronomy_12.htm

綠肥 (Green Manure) 很多人不明白甚麼是綠肥﹐又或者 ...

但請緊記﹐不是「放些豆在田做綠肥」﹐只是放豆在田是沒用的﹐要種過並堆回田中才有用

上邊個段~~我想補充下,做綠肥的豆科植物要種到未開花結果時就要收割,然後剪碎堆埋在泥裡作綠肥....

唔該晒~  發表於 2012-12-9 11:24
金剛兄可否說清楚一點? 我相信很多人對『綠肥』很有興趣.包括我.^^"  發表於 2012-12-8 21:47
回復