我D白菜仔....點解天氣冷都會變成咁 ?!

作者: m36252 發表于 2012-12-2 20:36:33
2362 30
太陽又無, 雨水又過多.....我D菜都好似無長高到過咁....仲要比蟲比雀食....
faylo 發表於 2012-12-2 20:50:30 |顯示全部樓層
我有d苗都有同檥問題
回復

m36252 發表於 2012-12-2 20:52:32 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-12-2 20:50
我有d苗都有同檥問題

我D白菜苗, 基本上已經被攻陷.....得返D 芫莤...

芫莤 唐蒿....呢D,少D蟲咬囉!  發表於 2012-12-3 23:53
回復

適少少 發表於 2012-12-2 21:05:10 |顯示全部樓層

日日落雨噴藥都冇用

我 D 芥辣味 芥菜苗冇啦

今年好似特別多雨水,我見到d菜個頭都暈.  發表於 2012-12-2 23:35
下星期都好似繼續落雨(天文台話)......如果好彩...先會有一日有陽光...T___T慘...個地下多水...已經搭緊落去....D芫莤就好似無晒力咁...  發表於 2012-12-2 21:09
回復

Russell 發表於 2012-12-3 23:05:45 |顯示全部樓層
我種野的地方去水差, 一落雨就會有條河仔=="
準備緊下一次種野用地膜, 保溫加防水~
不過唔知會唔會反過來地下水揮發唔到~
實驗下

要起lag 種先得,用地膜.....會好多蟻home架{(-_-)}  發表於 2012-12-3 23:55
做高畦,等d水浸吾到d根  發表於 2012-12-3 23:13
回復

karenclc1 發表於 2012-12-5 00:00:40 |顯示全部樓層
用黃紙會唔會有效呢, 但睇圖好似雀食多D

本來都2,30棵( 地方細 ), 但e+只係得返4,5棵 ! T____T 黃紙試過用, 但唔好處就係會好蟲壞蟲都被黐埋去.  發表於 2012-12-5 09:10
回復

kytam 發表於 2012-12-5 09:12:29 |顯示全部樓層
我d芫荽都c晒咁滯啦
真係好灰, 已經出緊第3片真葉, 好失望好失望
回復

m36252 發表於 2012-12-5 11:37:33 |顯示全部樓層
kytam 發表於 2012-12-5 09:12
我d芫荽都c晒咁滯啦
真係好灰, 已經出緊第3片真葉, 好失望好失望

E+出面好大雨....我d芫茜都應該"dump" c梗啦.....真係可憐..咁細個就比個天收返~

咁落雨法,唔好話菜啦,D泥都死﹐每次去田,好彩就微雨,唔好彩就大雨連去都去唔到田,仲要成隻泥鴨咁返歸,最弊連耕田衫洗咗都唔乾添>__<  發表於 2012-12-5 13:24
回復

獅子山下 發表於 2012-12-5 14:03:30 |顯示全部樓層
我d苗半死, 仲要比人偷野!!!
回復

kytam 發表於 2012-12-5 15:11:26 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2012-12-5 11:37
E+出面好大雨....我d芫茜都應該"dump" c梗啦.....真係可憐..咁細個就比個天收返~  ...

我d芫荽係屋企種咋, 可惜c得7788, dump晒頭, 葉黃晒, 跟住就枯, 5好話落雨, 無太陽幾個wk都一定c啦, 我真係超無奈呀, 嘥左2個月種既香草, 芫荽都香晒
回復

m36252 發表於 2012-12-5 15:35:32 |顯示全部樓層
kytam 發表於 2012-12-5 15:11
我d芫荽係屋企種咋, 可惜c得7788, dump晒頭, 葉黃晒, 跟住就枯, 5好話落雨, 無太陽幾個wk都一定c啦, 我真 ...

你都好丫...知唔知d野c唔c得...我要星期日上山, 先知道c唔c得晒......9成香硬....  上星期都見到佢地軟晒啦...
回復

kytam 發表於 2012-12-5 17:35:44 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2012-12-5 15:35
你都好丫...知唔知d野c唔c得...我要星期日上山, 先知道c唔c得晒......9成香硬....  上星期都見到佢地軟 ...

我屋企既芫荽, 由初初見到佢塊初葉變黃, 到整整下到真葉變黃, 但欲救無從, 我真係好無奈, 可能我呢個植物殺手真係種乜都會死.....
而家連超易種既綠豆都比我種死埋, 個心好灰呀

超易種既綠豆都比我種死埋<-----當種綠肥囉  發表於 2012-12-5 17:39
回復

m36252 發表於 2012-12-5 18:01:38 |顯示全部樓層
kytam 發表於 2012-12-5 17:35
我屋企既芫荽, 由初初見到佢塊初葉變黃, 到整整下到真葉變黃, 但欲救無從, 我真係好無奈, 可能我呢個植物 ...

綠豆係咪過埋年先種會好d呢 ? 我諗呢個只係未係時侯唧~

芫茜就應該啱時侯...只係太陽伯伯放大假中...你d係咪唔夠陽光或者種得太密呀 ?
回復

kytam 發表於 2012-12-5 18:26:09 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2012-12-5 18:01
綠豆係咪過埋年先種會好d呢 ? 我諗呢個只係未係時侯唧~

芫茜就應該啱時侯...只係太陽伯伯放大假中...你d ...

綠豆一路都好地地架, 而家無太陽乜都死啦
芫荽我種得好疏, 本身都吽緊第3塊真葉架啦, 但幾個wk無照過太陽, 真係想5c都難

--------------------------------------------------------------------------------------------
2020兄, 多謝你解答

種到植株﹣>腐爛﹣>堆入泥土  發表於 2012-12-7 01:10
種綠豆唔洗等出豆=養田,=俾多D綠肥D泥,good ar~  發表於 2012-12-7 01:01
回復

kytam 發表於 2012-12-5 18:27:45 |顯示全部樓層
llaus  超易種既綠豆都比我種死埋<-----當種綠肥囉  發表於 半小時前
-----------------------------------------------------------------------------------------
蛙兄, 請問咩叫綠肥呀, 要點搞?
而家我盤綠豆全部枯晒, 但我重未掉d泥架, 係咩d泥當係肥咁用定係點 ? 請恕我愚昧
回復

m36252 發表於 2012-12-6 10:12:33 |顯示全部樓層
出太陽啦...唔知我山上既植物.....崖唔崖得過呢個雨季呢 ?!
回復

2020 發表於 2012-12-7 01:07:36 |顯示全部樓層
kytam 發表於 2012-12-5 18:27
llaus  超易種既綠豆都比我種死埋

http://www.producegreen.org.hk/agronomy_12.htm

綠肥 (Green Manure) 很多人不明白甚麼是綠肥﹐又或者誤解綠肥的意思﹐例如某某說﹕「我剛剛放了些綠豆在田﹐它們可以作為綠肥﹐提供氮 ……. 」當然﹐綠豆內有氮素 ( 但差不多所有植物內都會有氮素的 ) ﹐但試問那小小的數十粒綠豆又可提供多少氮素呢﹗

其實綠肥是種植一些植物 ( 綠肥植物 Green Manure Plants) 在土地上﹐再把這些植物翻入泥中讓其腐爛,以釋出養份。所以運用綠肥需要一個種植過程﹐而不是如麩粉骨粉般﹐撒在土地上就可以補充養份。

最常見的綠肥植物是豆科植物,因為在生長過程中﹐它的根部會讓根瘤菌聚集繁殖。這些根瘤菌會起固氮作用﹐把大氣中之氮固定於泥土中。所以輪植過程中應包括豆科植物﹐這便能起補充養份的作用。但請緊記﹐不是「放些豆在田做綠肥」﹐只是放豆在田是沒用的﹐要種過並堆回田中才有用

===============================================
所以,在夏天種完瓜果既田,最好在秋播種菜前種一轉豆,再將豆植株屍體堆入泥,佢會釋出大量益菌(氮肥),係最天然既氮肥,比花生麩仲要好,之後種菜一流。

當然有豆收會開心好多la

回復

kytam 發表於 2012-12-7 08:41:09 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-12-7 01:07
http://www.producegreen.org.hk/agronomy_12.htm

綠肥 (Green Manure) 很多人不明白甚麼是綠肥﹐又或者 ...

嘩, 5該晒2020, 你既解釋真係好詳細呀, 我又學到野啦, 不過我天資愚昧, 希望我可以消化到你講既野啦, 非常感謝
回復

2020 發表於 2012-12-7 08:49:18 |顯示全部樓層

=======
禾係一個50幾60既C9嚟架

llaus  係一個50幾60公斤既C9?  發表於 2 分鐘前
=======
心口又中一擧,係la,肥C9呀ma~

llaus  係la,肥C9呀ma----唔止:係肥大肉肥,孔武有力個隻呀  發表於 25 秒前
======
你係咪想死呀 你唔好忘記,我話我殺波勁左架,你係咪想我一野打你返入井底!

係la,肥C9呀ma----唔止:係肥大肉肥,孔武有力個隻呀  發表於 2012-12-7 09:43
係一個50幾60公斤既C9?  發表於 2012-12-7 09:32
回復

kytam 發表於 2012-12-7 10:49:34 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-12-7 08:49
=======
禾係一個50幾60既C9嚟架

原來你係女仕, 咁5好意思, 叫返你做2020姐姐

1822<-----太吸引鳥,等同362436, 會引到太多蜂和蝶,太煩鳥!  發表於 2012-12-7 12:02
...........................@_@"  發表於 2012-12-7 12:00
點解唔係1822 ( 18, 22 ) , 而係2020 ?! @@"  發表於 2012-12-7 11:06
回復

12下一頁