科學泥與potting mix。新手求救!

作者: Candy320 發表于 2012-11-29 18:28:08
2497 5
家有科學泥,亦有一包叫potting mix 嘅泥(唔排水,黑色,落水會浮)。
因為唔排水嘅關係,所以都係用開科學泥。
但係我想知道薰衣草,我應該用邊隻泥好?
因為科學泥種到佢哋頭dup dup。
同埋,如果我唔想浪費包potting mix,我又可以點做?要加啲咩同溝啲咩?
新手發問,多多指教。
silicon 發表於 2012-11-29 18:54:34 |顯示全部樓層
可以溝d疏水物質,例如:珍珠岩、沙之類......
至於比例,一般可以1:1,
但都要睇種植環境,澆水習慣,
以增加或減少相對比例。
回復

Candy320 發表於 2012-11-29 23:01:04 |顯示全部樓層
咁你會唔會知道薰衣草會啱科學泥多d,定係potting mix?
又或者邊隻泥啱佢哋用?
回復

silicon 發表於 2012-11-30 01:11:19 |顯示全部樓層
Candy320 發表於 2012-11-29 23:01
咁你會唔會知道薰衣草會啱科學泥多d,定係potting mix?
又或者邊隻泥啱佢哋用? ...

各廠牌泥土成份不同,很難說那種較好,可嘗試兩者混和使用。

薰衣草適合7~7.5 ph值,種植前測試泥土屬何酸鹼度;一般市售泥土多是6.5~7,可添加石灰以調高酸鹼度。
忌泥土積水使根部窒息,可使用陶盆種植,底部放一層蘭石,再填滿泥土(培養土+珍珠岩)。
放置環境需要有充足陽光,陽光越少開花越稀少;夏天最少要遮去50%陽光,增加通風以降低環境溫度,保持涼爽,才能安然的度過炎夏。
回復

Candy320 發表於 2012-11-30 18:18:20 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-11-30 01:11
各廠牌泥土成份不同,很難說那種較好,可嘗試兩者混和使用。

薰衣草適合7~7.5 ph值,種植前測試泥土屬何 ...

多謝晒你嘅講解,詳盡兼有用。得益不少!
回復