求教 - 薑...可唔可以自己種呢,應該點樣種法呢?!

作者: ToTo 發表于 2012-11-24 12:55:10
3455 8
請各位高手指教一下,平時用黎去腥,去寒既"薑",可唔可以自己種呢,如果可以咁又應該點樣種法呢?!
用已經發左出黎既"薑芽"種,還是成舊薑放入泥種呢,其實薑有無種籽...?!
malike 發表於 2012-11-24 18:13:30 |顯示全部樓層
薑, 當然可以自己種啦!  
園藝館內好多花友種緊架!

用已經發左出黎既"薑芽"種又得, 用成舊薑放入泥種又得, 切成數塊種都得, 用種籽種要好耐架!
回復

ht333147 發表於 2012-11-24 19:22:00 |顯示全部樓層
种姜唔洗啥高手既, 有泥有水就会生.成旧种就得, 未见过姜有种子

^^  發表於 2012-11-24 19:54
回復

kytam 發表於 2012-11-25 00:51:36 |顯示全部樓層
到, 我種緊, 我屋企買一舊薑通常用好耐, 所以成日都會標芽, 近排我先met左2枝芽出嚟掉入盆種, 無水就淋水, 5使點理佢, 好方便
回復

singli997 發表於 2012-11-25 02:49:04 |顯示全部樓層
在街市買D老薑切成數塊用個大長方型花盆加泥土把薑塊插入泥土內灑水.....種薑不宜多水.
回復

ToTo 發表於 2012-11-30 12:16:00 |顯示全部樓層
好的,多謝各位分享,回家後試種下先.
不過唔知歐洲天氣種唔種到呢....(好奇中)
回復

malike 發表於 2012-11-30 15:33:14 |顯示全部樓層
ToTo 發表於 2012-11-30 12:16
好的,多謝各位分享,回家後試種下先.
不過唔知歐洲天氣種唔種到呢....(好奇中)
...

德國? 應該可以!
回復

singli997 發表於 2012-12-10 02:51:06 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-11-30 15:33
德國? 應該可以!

薑有好品種....中國人多數用沙薑...子薑...老薑....印度及南亞人多數用黃薑及老薑...泰國及印尼人多數用南薑..歐洲及南美洲多數用老薑用子薑中間的薑....全球大部分地方都可種植......希望你能種植成功.
回復

llaus 發表於 2012-12-10 06:33:21 |顯示全部樓層

買到子薑就用子薑(後生d既薑)來種啦

孖吉: 未必越嫰越好咖,孫薑(酸薑)係種唔到咖XDDDDDD  發表於 22 分鐘前
===================================

大痴唔好返啦

未必越嫰越好咖,孫薑(酸薑)係種唔到咖XDDDDDD  發表於 2012-12-10 07:10
回復