蜜蜂之死

作者: jwhongkong 發表于 2012-11-22 10:10:41
2002 4
~唉! 看著蜜蜂接連1隻1隻無故死在家前地下! 不禁可惜環境的破壞 一_一"
找天去探一位養蜂老前輩先
sausau 發表於 2012-11-22 10:26:20 |顯示全部樓層
曾聽聞現在太多手機等幅射干擾蜜蜂的導航系統,以致牠們找不倒歸巢的路...

~是哦! 因為小蜜蜂入夜前如果趕不回蜂巢, 只好追著家戶的燈光...因而白白冷死了! 因為我接連發現這情況!另自己養的蜜蜂數量也有漸漸減少發生....唉!  發表於 2012-11-22 11:04
回復

神農侍 發表於 2012-11-22 11:06:27 |顯示全部樓層

蜜蜂(除 0左蜂后) 0既壽命好短暫(平均45日﹐採蜜高峰期更短至1個月左右)!所以係蜜蜂養殖場附近會經常發現死蜂!再加上蜜蜂有趨光 0既習性﹐所以晚上長開 0既燈下經常都會有佢 0地 0既屍體(如果附近有蜜蜂居住)。而你相中 0個隻﹐體色偏黑﹐屬於老死居多!
我舊年開始養蜜蜂﹐如果想對蜜蜂了解多 0的﹐可以瀏覽呢個連結http://kc18.com/redirect.php?tid=34849&goto=lastpost#lastpost

jwhongkong    奇怪家門口手中的似"中蜂", 又唔似周圍養的"意蜂"喎!
0個隻真係似“中蜂”多過“意蜂”﹐但係無論“中蜂”或者“意蜂”都會因應蜂齡、成長期巢室 0既溫度、蜂后 0既激素等﹐令到體型、體色出現偏差!

圖中三隻都係“中蜂”﹐上年幼、下一般、中間失王或者受到蟲、蛹期溫度改變 0既影響... ...

圖中三隻都係“中蜂”﹐上年幼、下一般、中間失王或者受到蟲、蛹期溫度改變 0既影響... ...

“意蜂”

“意蜂”

“意蜂”、“中蜂” 0既對比

“意蜂”、“中蜂” 0既對比

~嘩!!! 好多謝"神農侍"意見分享! 其實我覺得愛花&愛種植的朋友應多多了解蜜蜂...(另, 其實最奇怪事件是我家全是意蜂, 何解會死些中蜂在家門前) :)   發表於 2012-11-22 17:25
奇怪家門口手中的似"中蜂", 又唔似周圍養的"意蜂"喎! :)  發表於 2012-11-22 11:18
回復

yukyo 發表於 2012-11-25 12:15:13 |顯示全部樓層
我想問問,苦楝油會唔會殺死蜜蜂?

苦楝油會唔會殺死蜜蜂我又真係唔清楚,不過...最重要在植物開花時盡量停用任何農藥,這已是對蜜蜂很大的幫助:)  發表於 2012-11-25 14:45
回復