創慳水「橙皮洗碗法」

作者: jellyfishy 發表于 2012-11-22 09:22:50
3115 11
創慳水「橙皮洗碗法」 4女生奪獎

明報  22-11-2012

【明報專訊】協恩中學4名中四女生路經生果店,不甘一籮籮橙皮被當成垃圾棄置,決意研究如何廢物利用,終化腐朽為神奇,將橙皮變成環保洗碗工具。實驗證明,她們的「環保橙皮洗碗法」,比一般用清水洗碗慳水九成,並藉此奪得「香港學生科學比賽2012」初中組研究項目冠軍。

不甘橙皮當垃圾 激發研究
協恩中四生余施燁、馬柔嘉、陳靖怡及陳曉澄對科學充滿興趣,一項生活細節激發她們做實驗研究廢物利用。余施燁說:「我們經過生果舖,見到一籮籮橙皮當垃圾丟棄,覺得好浪費。」故決意研究如何化腐朽為神奇,減少浪費。

她們從網上蒐集資料,發現橙皮含檸檬油精,有助去除油漬。經過多次實驗、利用8種食物油污反覆研究後,她們終發明「環保橙皮洗碗法」,證實用橙皮洗碗只需50毫升水,效果相當於用600毫升水洗碗,變相節省九成洗碗用水。

「橙皮洗碗法」的口訣是「擠一擠、再內外內」,即先擠壓果皮釋出檸檬油精去油漬,然後依次用果皮白色內層、橙色果皮表面,以及果皮白色內層反覆拭擦碗碟,便可清潔碗碟。另一名研究成員馬柔嘉解釋,果皮白色內層是纖維,可吸走大量油污,而檸檬皮、柚皮亦有同樣效能。

慳九成用水 檸檬皮柚皮相同效果
另外,她們同時發明「酒精提煉法」,將橙皮浸在酒精中方便儲存,亦可加強去污力,例如可清潔部分單靠酒精無法除去的水筆污漬。4名學生憑兩項小發明,在「香港學生科學比賽2012」奪得初中組研究項目冠軍以及食物科學大獎。

協恩中學於6、7年前開始推動學生對科學的興趣,科學科主任蔡達輝表示,會鼓勵學生參加不同科學比賽,志在讓學生發揮天份。平日他會蒐羅各種涉及科學原理的日用品,與學生分享箇中科學原理,啟發他們對科研的興趣。成員之一余施燁更入選港隊,參加下月在伊朗舉行的國際初中科學奧林匹克比賽為港爭光。
八王爺 發表於 2012-11-22 10:30:21 |顯示全部樓層
橙皮BYE-BYE....... 佢地有冇講洗一隻碟要多少時間? 慳水但花時間條數點計先?

仲有, 橙皮要自用才有, 唔通收集來洗碗咩~  發表於 2012-11-22 10:37
回復

八王爺 發表於 2012-11-22 10:46:29 |顯示全部樓層
收集橙皮......太核突了。傳染病菌。
回復

claudiatang 發表於 2012-11-22 10:55:11 |顯示全部樓層
食橙當日才有橙皮洗碗﹗
我家肯定不成﹗一個橙能洗幾隻碗呀?

食橙唔使食飯,冇碗洗添!  發表於 2012-11-22 15:35
回復

Sylvia 發表於 2012-11-22 11:44:05 |顯示全部樓層
同埋呢樣唔係新鮮事囉, 早年都係電視機見人教過~

阿太,哩兩日少見你。為女兒揀大學心煩?  發表於 2012-11-22 15:36
回復

Sylvia 發表於 2012-11-22 16:04:02 |顯示全部樓層
八王爺  阿太,哩兩日少見你。為女兒揀大學心煩?  發表於 26 分鐘前

養兒長憂九十九

x2  發表於 2012-11-23 11:41
回復

技術之達人 發表於 2012-11-22 21:32:27 |顯示全部樓層
嘩,老老實實,呢個方法只可以比家庭用BO,仲有可用次數唔多,有花友都講左,唔通食一堆橙去為左拎橙皮洗碗咁_痴啊嘛?
大酒數睬你都傻啦,如果我係D洗碗工人,我一定寧願開大個水喉黎洗,總勝於繁複的步驟~
呢D野肯定唔係新事物,早期一早有人已經發明左,只不過係香港學生科學比賽入面未有人用過此提目咋~
話佢地抄人? 咁又唔係太好GE,畢竟都係有付出過努力、時間、觀察... 拎獎都岩GE,但略嫌有抄襲成分。

可惜,通常D比賽只會跟據過往參賽GE歷史來決定提目是不是有問題。
每一個平凡人都有佢自己特長,有人發明左摺膠袋法,有人發明左完善地擠牙膏,其實呢D都係D基本技能,on the other hand,係青少年科學大賽入面就會變成一D高級技巧,有D不可思義- -   但我覺得佢地做GE可能唔係fair test,本身橙皮、0皮、同柚皮本身結構不同,可能有D水果皮會唔「襟」用,咁洗乜野碗啊- -  

不過,有初步結構都好ge,希望會出現更多人才啦~ (我唔期望自己係- -)
回復

2020 發表於 2012-11-23 11:18:31 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-11-22 10:46
收集橙皮......太核突了。傳染病菌。

我諗學生們係响果汁店收集果皮!
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-11-23 17:19:56 |顯示全部樓層
多鼓勵, 少批評~
係咁的教育制度底下會留意身邊事物及有環保意識, 其實已經好好

Agree  發表於 2012-11-26 00:59
agree!!  發表於 2012-11-23 18:38

評分

查看全部評分

回復

sandyhf 發表於 2012-11-23 18:35:39 |顯示全部樓層
欣賞學校&家長比d細路嘅空間;欣賞同學嘅探究精神.
回復

jack872184 發表於 2012-11-24 01:32:45 |顯示全部樓層
from wiki:
薴烯,又稱檸烯(英語:Limonene;俗稱檸檬油精),廣泛存在於各種香精油
檸烯和其氧化產物(如被空氣氧化生成的1,2-檸烯氧化物)對皮膚和呼吸道有刺激作用,會引起過敏。

檸烯會在大鼠中引起腎細胞癌,但目前沒有足夠的證據證明它對人類有致癌性和基因毒性。在國際癌症研究機構的分類中,D-檸烯被列為第3類物質——尚不清楚其對人體致癌作用。[9] 而且某些研究者認為檸烯有潛在的抗癌功能,可以被用作功能性添加劑。[10][11]
=============================================================
她們從網上蒐集資料,發現橙皮含檸檬油精,有助去除油漬。經過多次實驗、利用8種食物油污反覆研究後,她們終發明「環保橙皮洗碗法」,證實用橙皮洗碗只需50毫升水,效果相當於用600毫升水洗碗,變相節省九成洗碗用水。

「橙皮洗碗法」的口訣是「擠一擠、再內外內」,即先擠壓果皮釋出檸檬油精去油漬,然後依次用果皮白色內層、橙色果皮表面,以及果皮白色內層反覆拭擦碗碟,便可清潔碗碟。另一名研究成員馬柔嘉解釋,果皮白色內層是纖維,可吸走大量油污,而檸檬皮、柚皮亦有同樣效能。

慳九成用水 檸檬皮柚皮相同效果
另外,她們同時發明「酒精提煉法」,將橙皮浸在酒精中方便儲存,亦可加強去污力,例如可清潔部分單靠酒精無法除去的水筆污漬。4名學生憑兩項小發明,在「香港學生科學比賽2012」奪得初中組研究項目冠軍以及食物科學大獎。

檸檬油精maybe toxic,但一個橙皮中有幾多?有助去除油漬----->助到幾多?
除油原理:化學的(有化學反應)?[5多似]物理的(物理現象[maybe溶左d油走])?
只是檸檬油精幫助去除油漬?or "橙皮汁"中的其他東西都有幫?

將橙皮浸在酒精中方便儲存,亦可加強去污力
D精油+其他野溶左落酒精到,幫手溶D不溶水但溶有機溶劑的chemicals
===============================================
個idea ok,D students 幾有探究精神,very nice~
原來我都join過呢個比賽(2011 year)
ok 好玩,但冇獎xd
回復

八王爺 發表於 2012-11-25 23:45:46 |顯示全部樓層
所以話研究有時同現實脫節!
回復